Domaći sokovi i kompoti
+4
Veca
Shade
Khallu
Holly
8 posters
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Kulinarske čarolije
Strana 3 od 4
Strana 3 od 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Domaći sokovi i kompoti
Znas sta ljudi u principu gledaju da bude sto vise, pa nakrkaju vode i secera a voca tek toliko da malo zamirise, ali ja to ne volim.Bolje i manje ali da bude dosta voca.
ivonka- Elita
- Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011
naravno,delim misljenje.zato ga i pravim a ne kupujem razne buckurise hemicare
Imam dosta sveze nane, zato sam potrazila na netu neki nacin na koji bih mogla da je upotrebim i nasla ovo:
Sirup od nane
Potrebno je:
3 kg šećera
3 l vode
7 limuntusa
0,5 kg listova i stabljika mlade nane
Na suvo, između dlanova, istrljati šećer i nanu da što više pusti sok. Preliti vodom, dodati limuntus i ostaviti da stoji 24 sata uz povremeno mešanje.
Procediti kroz gustu gazu sirup u flaše i zatvoriti.
Od ove količine se dobije između 4,5 i 5 litara sirupa od nane.
Ovaj deo mi se ne dopada
I mislim da je navedena kolicina nane nesrazmerna kolicinama ostalih sastojaka.Na suvo, između dlanova, istrljati šećer i nanu da što više pusti sok.
Interesuje me da li je neko pravio nesto slicno ili ima neki recept da podeli sa nama?
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
mislim da imamo recept za nanu na prethodnim stranicama.u svakom slucaju,princip je isti kao za zovu,koprivu i sl.
ja sam taj sok pravila na taj nacin.
ja sam taj sok pravila na taj nacin.
Ja pravim isto kao sok od zove i bude dobar. A u ovom receptu mislim da je previše i limuntusa i šećera.
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Khallu ::Sok od nane
Potrebno je:
2 limontusa
šaka seckane nane sveže
1 kg šećera
1 l vode
1 konzervans
Nadjoh na prethodnoj stranici ovaj recept. Naime, dve sake naseckane nane sam potopila u 2l vode. Konzervans necu ubacivati, limontus samo jednu kesicu, ali cu zato par limuna da dodam. Prekosutra vas obavestavam sta je od svega toga proizaslo. Mislim da ce biti dobar.
Shade- Elita
dobila sam visnje pa sam napravila sirup,naravno.
nisam znala tacnu gramazu visanja pa sam i ostalo stavila okvirno.opet mi je ispao malo tecniji ali ne smeta.dobar je svakako.
jedino sto sam dobar deo kuhinje isprljala i isflekala,to me je na kraju iznerviralo
nisam znala tacnu gramazu visanja pa sam i ostalo stavila okvirno.opet mi je ispao malo tecniji ali ne smeta.dobar je svakako.
jedino sto sam dobar deo kuhinje isprljala i isflekala,to me je na kraju iznerviralo
ne ispricah vam za svoju nezgodu juce sa sokom.napravljen prenocio u staklenim flasama u frizideru naravno.otvorim ujutru frizider,poplava od crvenog sirupa.ja tek probudjena,u cudu,gledam i uzimam jedinu flasu koja koja je bila polozena,mislecu da je iz nje iscurilo.u tom momentu se desava eksplozija u mojoj ruci,tik pored oka.ne preterujem,stvarno sam izbegla katastrofu.cepovi sa flasa su se sami otvorili pod pritiskom.ne znam kako je mogao da se pokvari,kada ga uvek pravim po istom principu...
da li se to ikada ikome desilo?
da li se to ikada ikome desilo?
nisam kuvala.potopila visnje u vodu,cedila.dodala limuntus,stajalo 24h pa tek onda secer.sve sokove tako pravim.jedino mozda sto je tog dana bila paklena vrucina,pa da se tu nesto pokvarilo,ne znam...
Lekoviti sok od limuna i đumbira
Neophodni sastojci:
1 koren đumbira (može se nabaviti u megamarketima ili prodavnicama zdrave hrane)
1 kilogram šećera
1,5 kilograma limuna
2 litra vode
Način pripreme
Jedan koren đumbira oljuštiti i iseckati na kockice. Dodati 1 kg šećera. Preliti mešavinu sa 2 litra vode. Promešati pa staviti da provri. Ostaviti da odstoji 12 sati. Nacediti 1,5 kg limuna u sirup i promešati. Sirup (oko 3-4 litra) sipati u plastične boce (flaše) i čuvati u frižideru.
Korišćenje
Kada hoćete da pijete (poslužite) sok, sirup rastvoriti u vodi i promešati (odnos količina sirupa i vode po želji).
Dobija se sok sa sledećim blagim ukusima: slatkasto, kiselo, gorko, blago-ljuto. Miris limuna i slatkasto-pikantan ukus đumbira čine ovaj napitak veoma prijatnim.
1 koren đumbira (može se nabaviti u megamarketima ili prodavnicama zdrave hrane)
1 kilogram šećera
1,5 kilograma limuna
2 litra vode
Način pripreme
Jedan koren đumbira oljuštiti i iseckati na kockice. Dodati 1 kg šećera. Preliti mešavinu sa 2 litra vode. Promešati pa staviti da provri. Ostaviti da odstoji 12 sati. Nacediti 1,5 kg limuna u sirup i promešati. Sirup (oko 3-4 litra) sipati u plastične boce (flaše) i čuvati u frižideru.
Korišćenje
Kada hoćete da pijete (poslužite) sok, sirup rastvoriti u vodi i promešati (odnos količina sirupa i vode po želji).
Dobija se sok sa sledećim blagim ukusima: slatkasto, kiselo, gorko, blago-ljuto. Miris limuna i slatkasto-pikantan ukus đumbira čine ovaj napitak veoma prijatnim.
- Spojler:
- Korisni i lekoviti sastojci Navodimo samo neke lekovite sastojke koji se nalaze u soku: belančevine biljne masti biljni hormoni bioflavonide vitamin C vitamine B1, B2 i B12 gvožđe gingerol enzime etrična ulja zingeron kalijum kalcijum magnezijum natrijum proteine so ugljene hidrate fosfor šećer Lekovito dejstvo Interesantno je da sok od limuna i đumbira u sadejstvu ima veće lekovito dejstvo nego limun i đumbir posebno. Prema narodnom iskustvu, ali i prema savremenim istraživanjima, sok od limuna i đumbira deluje lekovito u sledećim slučajevima: akne alergija anemija anoreksija artritis astma bolesti krvnih sudova bolesti usta i organa za disanje bolovi kičme bolovi u zglobovima bronhitis, prehlade i grip glavobolja gorušica (žgaravica) grčevi grčevi u želucu gubitak apetita degenerativne bolesti dezinterija depresija edemi za jačanje zglobova za normalan rast za poboljšanje koncentracije zatvor zubobolja impotencija infarkt infekcije mokraćnih puteva jačanje imuniteta jačanje nervnog sistema jutarnja mučnina i mučnina u vožnji kamen u bubregu ili žučnoj kesi kašalj i kijavica kod poremećenog metabolizma kolika krvarenje iz nosa kurje oči malarija menstrualne tegobe migrena moždani udar mučnine izazvane hemoterapijom nadražena creva nadutost i gasovi neke vrste raka neplodnost nervoza nesanica opadanje kose i drugi problemi sa kosom osteoartroza povišena temperatura povišeni nivo holesterola i triglicerida popravlja krvnu sliku poremećaj krvnih sudova (tromboza) poremećaj metabolizma pospešuje rad žuči, želuca i creva potpomaže znojenje i izbacivanje toksina iz organizma prevencija organa za varenje problemi sa arterijama i venama problemi sa bubrzima i mokraćnim putevima problemi sa varenjem problemi sa žučnom kesom problemi sa jetrom, prostatom i želucem problemi sa kostima i zubima problemi sa krvnim pritiskom problemi sa nervima (živcima) problemi sa radom jetre problemi sa cirkulacijom problemi u trudnoći proliv protiv gojaznosti protiv starenja razne infekcije i upale reumatska groznica reumatske promene sindrom nadraženih creva sinuzitis skorbut smanjuje bol u stopalima sprečavanje ugrušavanja krvi srčane bolesti stabilisanje crevne flore stomačni bolovi suzbija bakterije i viruse ublažava bol ubrzava razgradnju masti uganuća i istegnuća ukočeni mišići umor upala jajnika hemoroidi šlog Sok se može koristiti u ishrani tokom cele godine kao hrana i prirodan antioksidans i povoljno deluje na
posto cesto dobijam vecu kolicinu kruski viljamovki(nikako da stignemo da ih pojedemo a da ne propadnu),resila sam da sto pre napravim sok.trazila sam neke recepte,cudi me da se ovde kruska ne spominje,pa cu uraditi po najjednostavnijem.
napravicu da bude kasasti sok,to mi je najlakse i necu cediti,kako to u mnogim receptima stoji.javicu kako je ispalo.
napravicu da bude kasasti sok,to mi je najlakse i necu cediti,kako to u mnogim receptima stoji.javicu kako je ispalo.
Sok od maslačka
250 g cvetova od maslačka
1 kg šećera
1 l vode
25 g citronske kiseline
ili limun
ja sam dodala i koren đumbira
Prokuvaš cvetove maslačka (i đumbir narezan na kolutove ako ga stavljaš) sa vodom, da vri minut dva, ostaviš par minuta i procediš, dodaš šečer , mešaš da se otopi i staviš citronsku kiselinu ili izceđen limun, naliješ u flaše i to je to. Više limuna više liči na limunadu, zdravo je, osvežavajuće i brzo spremljeno
250 g cvetova od maslačka
1 kg šećera
1 l vode
25 g citronske kiseline
ili limun
ja sam dodala i koren đumbira
Prokuvaš cvetove maslačka (i đumbir narezan na kolutove ako ga stavljaš) sa vodom, da vri minut dva, ostaviš par minuta i procediš, dodaš šečer , mešaš da se otopi i staviš citronsku kiselinu ili izceđen limun, naliješ u flaše i to je to. Više limuna više liči na limunadu, zdravo je, osvežavajuće i brzo spremljeno
Maja- Elita
- Broj poruka : 4128
Pridružila/o se : 21.03.2012
iako su livade ovih dana prepune maslacka,priznajem da se ne bih setila da ga naberem da ne procitah ovaj Majin recept.uradila sam to i sutra ga sa nestrpljenjem pravim.
Baš lepo Khallu, meni se sviđa a i mojima.
Maja- Elita
- Broj poruka : 4128
Pridružila/o se : 21.03.2012
Odoh da berem maslačak da isprobam ovo.
Veca- Urednica Elite
bas sam htela da ti predlozim Veco jer verujem da imas maslacka.procitala sam da je bas sirup odlican za prehladu i bronhitis,izmedju ostalog.
Majo,hvala,sok je odlican!malac me odmah pitao hocemo li brati jos,jer mi je i on pomagao
Majo,hvala,sok je odlican!malac me odmah pitao hocemo li brati jos,jer mi je i on pomagao
Napravila probnu turu, dobar je, sutra berem još
Veca- Urednica Elite
Kako ste mi samo vreedne. Posebna pohvala za Marka
Mislim da je odlicna ideja sto si ubacila djumbir Majo. I naravno, limun uvek, nikakve zamene za limun.
Ne znam ima li tema o maslacku, ali moram da pomenem da ja celu biljku maslacka korisrim u ishrani. Koren je veoma zdrav, Veco, tebi preporucujem, od listova se da napraviti odlicna salata. Za cvet, Maja vec objasnila. Probajte.
i ja sam stavila i limun i djumbir.drago mi je da sa djumbirom nisam preterala jer se oseca tek blaga oporost,sto mi se posebno svidja.
a sto se tice kolicine,zna li neko okvirno koliko je tih 250g?mislim da sam nabrala i dosta vise ali sam sve to stavila u onu kolicinu,za svaki slucaj
a sto se tice kolicine,zna li neko okvirno koliko je tih 250g?mislim da sam nabrala i dosta vise ali sam sve to stavila u onu kolicinu,za svaki slucaj
Pa ja sam strogo vagala. oko pola velike šerpe izađe tih 250 gr, ali mislim da sve može i odokativno, nije kolač da moraju tačne mjere
Veca- Urednica Elite
dobila sam koprivu i nanu,planiram zajedno da ih stavim za sirup.opet mi je problem kolicina,naravno da cu sve iskoristiti,samo ne znam koji odnos vode i secera da stavim.moracu da brojim vrhove koprive
Pa broji. Na 3l vode 120 vrhova koprive. I eto.
Hoces li u sok od koprive nanu da ubacis ili planiras posebno sok od nane da pravis?
Shade- Elita
stala sam na pola sa brojanjem,mrzelo me
svakako imam vise nane nego koprive,pa sam ih stavila zajedno.veceras cu da procedim pa cu postepeno dodavati secer.
svakako imam vise nane nego koprive,pa sam ih stavila zajedno.veceras cu da procedim pa cu postepeno dodavati secer.
I ja ću da pravim tu kombinaciju, samo dok nana poraste, tek je izbila iz zemlje
Khallu, javi kako je ispalo.
Khallu, javi kako je ispalo.
Veca- Urednica Elite
Strana 3 od 4 • 1, 2, 3, 4
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Kulinarske čarolije
Strana 3 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu