Bog - verujemo li u njegovo postojanje?
+18
Sleeping Beauty
Naky
Troja
Milla
Mimi
Lollipop
Samanta
Marooned
Aynnah
ivonka
Boni
Veca
Zvončica
Khallu
Evita
Femme
Mila
Shade
22 posters
Strana 1 od 4
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Bog - verujemo li u njegovo postojanje?
Pitanje je jasno.
Oni koji veruju neka pojasne način na koji veruju, u šta veruju.
Oni koji ne veruju, neka objasne zašto ne veruju i odakle ste stvorila potreba
'stvaranja boga' kod ljudi?
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Re: Bog - verujemo li u njegovo postojanje?
Vera je moć čovekove duše i samo on zna da li je verujući. Ni za koga ne možemo tvrditi, čak ni za vrhovnog u Crkvenog hijerarhiji da je zaista vernik.
Verujem jer osećam. Nemam objašnjenje ali, ko bi objasnio Božiju moć i da li je potrebno više od toga.
Mila- Početnik
- Broj poruka : 14
Pridružila/o se : 16.01.2011
Da. Iskonska potreba čoveka je da veruje u nešto.
Da, ovo jeste ključna stvar u vezi sa religijom, za razliku od nauke, koja za cilj ima objašnjenje prirodnih pojava i dolazi do saznanja metodama dedukcije, religija nam nudi objašnjenje natprirodnih pojava - verom i intuicijom.Verujem jer osećam. Nemam objašnjenje ali, ko bi objasnio Božiju moć i da li je potrebno više od toga.
ne verujem u boga. nisam vernik. agnostik sam , ne mogu da shvatim postojanje boga verujem samo ono sta vidim
Evita- Napreduje
- Broj poruka : 589
Pridružila/o se : 28.01.2011
Evita,a kako objasnjavas ono sto vidis?nas zivot,svet,vazduh koji disemo?
ne znam kako da objasnim.nemam osecaj za to.tu smo i to je to.visa fizika sto kazu neki, matematika za mene.nas mozak koristimo samo 10 do 30%, i, zato je ljudima lakse da veruju , ne znaju da objasne. :)
Evita- Napreduje
- Broj poruka : 589
Pridružila/o se : 28.01.2011
Verujem u Boga kao neku vrstu energije koja je svuda oko nas i u nama. Ne verujem u sve ono što verske institucije promovišu. Boga shvatam na svoj način.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
ne vjerujem, odrastanje i obrazovanje u komunizmu je učinilo svoje...
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Potpisujem!Mila ::
Verujem jer osećam. Nemam objašnjenje ali, ko bi objasnio Božiju moć i da li je potrebno više od toga.
Verujem u Boga,verujem u nesto vise!
Boni- Urednica
- Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011
Rocket Queen ::Verujem u Boga kao neku vrstu energije koja je svuda oko nas i u nama. Ne verujem u sve ono što verske institucije promovišu. Boga shvatam na svoj način.
Potpuno isto.
ivonka- Elita
- Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011
Vjerujem u Boga!Od malih nogu sam podučavana vjeri i postojanju Boga.Nikada nisam posumnjala u Njegovo postojanje,niti sam bez obzira na mnoge teške situacije koje su me zadesile u životu izgubila vjeru u Njega.Postoji ona narodna poslovica koja kaže : ''Bog vidi i dobra i zla djela,ali ne žuri.''Vjera čini bitan dio mog života,pomaže mi.Pruža mi utočište u teškim situacijama,mir i zadovoljstvo.
Aynnah- Uvaženi član
- Broj poruka : 4911
Pridružila/o se : 24.11.2010
POSTOJI LI BOG, LAVE?!
Grof Rajevski upita Tolstoja:
“Lave Nikolajeviču, kako da znam da postoji Bog?”
Tolstoj uzvrati: “Sergeje Rajevski, ti si naučnik
i gledao si kroz mikroskop?”
“Da” – reče grof.
Tolstoj: “Jesi li se ikada zapitao
zna li onaj mikrob, da li ti postojiš?!”
Grof Rajevski upita Tolstoja:
“Lave Nikolajeviču, kako da znam da postoji Bog?”
Tolstoj uzvrati: “Sergeje Rajevski, ti si naučnik
i gledao si kroz mikroskop?”
“Da” – reče grof.
Tolstoj: “Jesi li se ikada zapitao
zna li onaj mikrob, da li ti postojiš?!”
Zvončica- Počasni član
Ne verujem u njegovo postojanje.U ime boga su se vodili mnogi ratovi,zbog slepe vere....a tek su posebna prica popovi,kaludjeri,monasi....Ne,hvala.
Marooned- Istraživač
- Broj poruka : 237
Pridružila/o se : 11.08.2011
Bog nema nikakve veze sa tim ratovima, jer je on korišćen samo kao izgovor za ljudsku zlobu, agresivnost i pohlepu.
Kao što je Gandi rekao-Bog nema religiju.
Kao što je Gandi rekao-Bog nema religiju.
Zvončica- Počasni član
Slazem se,to sam i htela da kazem."Religija je opijum za narod" pa odatle i ratovi.Do sad niko nije dokazao postojanje "Uzvisenog",religija po meni ima svrhu da kontrolise narod u smislu morala.
Marooned- Istraživač
- Broj poruka : 237
Pridružila/o se : 11.08.2011
Boga nema samo za onoga ko Ga ne traži. Traži Ga, i On će ti se javiti.
Boga je teško spoznati, ali to ne znači da ga nema,
nego je to znak Njegove veličanstvenosti, a naše slabosti.
Lav Tolstoj
Boga je teško spoznati, ali to ne znači da ga nema,
nego je to znak Njegove veličanstvenosti, a naše slabosti.
Lav Tolstoj
Zvončica- Počasni član
Ljudima je potrebno da veruju u nesto i realnije izgleda kada ste u kolektivnom ludilu. Lakse je se nositi sa zivotnim problemima. Inace naucnici, svakim danom dokazuju da bog ne postoji, ali ni oni ne mogu da tvrde za sigurno. Ranije su se mnoge stvari pripisivale bogu, a kasnije su naucnici objasnili to. Crkva ce vremenom morati da menjaju svoju pricu (kao sto upravo cine) i prilagodjavaju je, pa ce doci i do sakrivanja i prepravljanja pojedinih stvari vezanih za boga i crkvu. Poznato je,da je crkva ubijala mnoge pametne i ucene ljude u proslosti, doprinoseci tako sporijem razvitku covecanstva.Da je do njih, ni zdravstvo i lecenje ljudi ne bi se razvilo kao sto se razvilo. Crkvi (kao instituciji) napredak civilizacije jednostavno ne odgovara.
Zar ne biste voleli, bar jednom, da Vam neko jednostavno pokaze dokaz koji potvrdjuje Bozije postojanje? Bez uvrtanja ruku. Bez izjava kao što su: „Ti jednostavno moraš da veruješ.“ Vera ne bi bila vera već nauka - da je postojanje "Boga" naučno dokazano, a svaka religija je loša jer je samo istina dobra. Sva logika koja navodno ukazuje na postojanje boga, obara se pitanjem "ko je stvorio boga?" Vecina ljudi slepo sledi neku veru,bez ubedjenja, nego samo zbog toga sto mu to roditelji rade. Hriscanin sledi hriscanstvo jer mu je otac hriscanin.Hindus sledi hinduizam, zato sto mu je otac hindus. Isto tako i muslimani.Dok,ateista razmislja,veruje u sebe,jer nije rodjen sa verom u boga, vec su pokusali tome da ga nauce "kako se veruje".Ateista veruje u nauku i smatra nauku toliko naprednom, da zbog toga, veru i svete knjige smatra besmislenim.I sta reci novo, na tolike diskusije o postojanju Boga?Neka ravnoteza postoji i svako ima pravo da izabere u sta ce da veruje!
Zar ne biste voleli, bar jednom, da Vam neko jednostavno pokaze dokaz koji potvrdjuje Bozije postojanje? Bez uvrtanja ruku. Bez izjava kao što su: „Ti jednostavno moraš da veruješ.“ Vera ne bi bila vera već nauka - da je postojanje "Boga" naučno dokazano, a svaka religija je loša jer je samo istina dobra. Sva logika koja navodno ukazuje na postojanje boga, obara se pitanjem "ko je stvorio boga?" Vecina ljudi slepo sledi neku veru,bez ubedjenja, nego samo zbog toga sto mu to roditelji rade. Hriscanin sledi hriscanstvo jer mu je otac hriscanin.Hindus sledi hinduizam, zato sto mu je otac hindus. Isto tako i muslimani.Dok,ateista razmislja,veruje u sebe,jer nije rodjen sa verom u boga, vec su pokusali tome da ga nauce "kako se veruje".Ateista veruje u nauku i smatra nauku toliko naprednom, da zbog toga, veru i svete knjige smatra besmislenim.I sta reci novo, na tolike diskusije o postojanju Boga?Neka ravnoteza postoji i svako ima pravo da izabere u sta ce da veruje!
Samanta- Iskusni član
- Broj poruka : 994
Pridružila/o se : 30.08.2011
A šta kažeš na to da su se neke osobe koje su završile prirodne fakultete, kao što je recimo fizika, zamonašile?
I ja verujem u nauku, ali činjenica je da nauka ne može mnoge stvari da objasni.
I ja verujem u nauku, ali činjenica je da nauka ne može mnoge stvari da objasni.
Zvončica- Počasni član
Zamonasile jer su se razocarale u zivot iz nekog svog licnog razloga i predpostavljam da nisu bili doboljno snazni i hrabri da nastave dalje.Mislis da sada ne pate za istim iako su monasi?
Samanta- Iskusni član
Ne verujem da se neko tek tako odlučuje na taj korak. Neke osobe su jednostavno predodređene za to. Imam kolegu za kog mislim da je pogrešio fakultet, jer je jako pobožan. Ali i pre nego što sam saznala taj podatak, izgledao mi je asketski, govor mu je bio tako blag i umirujući, a lice produhovljeno. Čovek se mora roditi s tim, ne može svako da krene tim putem samo zato što se razočarao. I naprotiv, za mene je velika hrabrost odreći se zemaljskih zadovoljstava i posvetiti se duhovnom životu.
Zvončica- Počasni član
Nije se sigurno rodio sa verom u boga, vec je tako vaspitavan.A, svako bira svoj put, kasnije u zivotu,pa tako i on.
Samanta- Iskusni član
I druge osobe su vaspitavane da veruju u Boga i hvale se kako su pobožne, ali njihovo ponašanje pokazuje da nije baš tako. Opet pričam iz iskustva, jer sam viđala i takve ljude.
Zvončica- Počasni član
Danas je moderno biti pobozan.Za vreme Tita nisu smeli ni svecu da upale, svi su bili veliki komunisti,a od tada svi postadose veliki vernici, pa su kupili cak i stolice u crkvama da im se samo ime upise na mesinganoj plocici da narod vidi, koliki su to vernici,a slave slave sa muzikom i po kafanama.
Ma svako ima svoje licno pravo da veruje u sta zeli, pa tako i ovi novopeceni poboznici.
Ma svako ima svoje licno pravo da veruje u sta zeli, pa tako i ovi novopeceni poboznici.
Samanta- Iskusni član
Samanta ::Danas je moderno biti pobozan.Za vreme Tita nisu smeli ni svecu da upale, svi su bili veliki komunisti,a od tada svi postadose veliki vernici.
Složila bih se s ovom izjavom. Naš narod je takav pa se lako odriče vere i tradicije. Zbog takvih zabrana baš i nemam neko pozitivno mišljenje o Titu.
Zvončica- Počasni član
slozila bih se sa Queen,moraju se ljudi roditi takvi.Meni strasno ide na zivce, sto sam neke ljude do neki dan gledala kako se opijaju,puse, drogiraju,psuju na sav glas,i koji preko noci puste bradu i skrate hlace, i onda mi neka predavanja o vjeri drze,kao da nikad nisu bili losi.A ljudi koji se rode takvi,oni se jednostavno i duhom i tijelom posvete i Bogu i vjeri,nista na silu, nista za pareRocket Queen ::...Čovek se mora roditi s tim, ne može svako da krene tim putem samo zato što se razočarao. I naprotiv, za mene je velika hrabrost odreći se zemaljskih zadovoljstava i posvetiti se duhovnom životu.
Lollipop- Elita
- Broj poruka : 3149
Pridružila/o se : 18.04.2011
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Strana 1 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu