Otrovi u našoj ishrani
+9
Boni
ivonka
Zvončica
bub@mara
Shade
Veca
Holly
Džozi
Khallu
13 posters
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Otrovi u našoj ishrani
Uf mi pojedemo ogromno kokica iz mikrotalasne. Kupujem neke što niso slane, dobro imaju nešto soli ali ne toliko. Znala sam da su mastne i da to nije najzdravije ali o ostalom nisam razmišljala.
Maja- Elita
- Broj poruka : 4128
Pridružila/o se : 21.03.2012
Spisak hrane,slatkisa i pica sa GMO!
Poštovani građani, široj javnosti je uskraćeno pravo da sazna sve o GMO sastojcima u lancu ishrane, a samim tim potrošači nemaju predstavu kako da izbegnu kupovinu ovih proizvoda, uprkos tome što u pojedinim zemljama postoji obaveza njihovog obeležavanja.
Najpoznatija svetska ekološka organizacija Grinpis napravila je spisak prehrambenih proizvoda koji u sebi sadrže genetski modifikovane sastojke (GMO), a isto tako postavili su i popis Ne–GMO kompanija.
Među proizvodima nalaze se neke od najpoznatijih vrsta napitaka, slatkiša i namirnica koje se prodaju i na našim prostorima.
Genetski inženjering omogućava naučnicima da stvore biljke, životinje i mikroorganizme manipulacijom gena na način koji menja strukturu prirodnih stvari. Ovi genetski modifikovani organizmi (GMO) mogu da se rašire i van svog nameravanog staništa i ukrste sa prirodnim organizmima, čime se zagađuje čisto okruženje.
Usled toga, buduće generacije razvijaće se u nepredvidivom i nekontrolisanom pravcu.
Zbog poslovnih interesa, široj javnosti je uskraćeno pravo da sazna sve o GMO sastojcima u lancu ishrane, a samim tim potrošači nemaju predstavu kako da izbegnu kupovinu ovih proizvoda, uprkos tome što u pojedinim zemljama postoji obaveza njihovog obeležavanja.
Ovako izgleda deo Grinspisove lista proizvoda koji u sebi sadrže GMO:
1 – “Snickers”
2 – “Campbell” supe
3 – Pirinač “Uncle Bens”
4 – Čaj “Lipton”
5 – “M & M”
6 – “Twix”
7 – “Milky Way”
8 – “Cadbury” čokolada
9 – “Ferrero Roche”
10 – “Nestle” čokolada
11 – Čokoladni napitak “Nesquick”
12 – “Coca–Cola”
13 – “Sprite”, “Fanta”
14 – “Pepsi–Cola”
15 – “7 Up”
16 – “Knorr” sosovi
17 – Keks “Parmalat”
18 – “Hellman ‘s” začini, majonezi, sosovi
20 – “Heinz” začini, majonezi, umaci
21 – Dečiji napitak “Nestle”
22 – “Hipp” kašice za bebe
23 – “Abbot Labs Similac” (mleko u prahu za bebe)
24 – “Danone” jogurt, kefir, sir, dečji napitak
25 – “McDonalds”
26 – “Kraft” čokolade, čips, kafa, dečji napitak
27 – “Heinz Foods” kečap, sosovi
28 – dečji napitak, proizvodi “Delma Unilever”
Pogledajte listu svih kompanija koje narod širom planete truju GMO sastojcima, ali i onih čiji proizvodi ne sadrže ove štetne elemente.
Sta da kazem, ko zna koje jos namirnice jedemo, a ne znamo da sadrze GMO.
Od ovih proizvoda sam konzumirala: Lipton ledene cajeve, M&M(najlepse na svetu i na njih mislim vec par dana kako mi se jedu ), twix, ferrero, nestle(sve prozivode), coca-cola i neki put Mc.
Steta. Necu ih vise jesti.
Od ovih proizvoda sam konzumirala: Lipton ledene cajeve, M&M(najlepse na svetu i na njih mislim vec par dana kako mi se jedu ), twix, ferrero, nestle(sve prozivode), coca-cola i neki put Mc.
Steta. Necu ih vise jesti.
Boni- Urednica
- Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011
za ostalo ne brinem ali sam uzasnuta i jako razocarana podatkom za Hipp kasice.nadam se da ce se u narednom periodu jos pisati o tome.
Mislim da više uopšte ne postoji zdrava hrana, u svemu postoje neki otrovi. Više ne vjerujem da je zdravo ni povrće koje sama uzgojim, imajući u vidu da je zemlja zatrovana tokom rata.
ostaje nam da se nadamo da nam je organizam dovoljno otporan da sve to izdrži.
ostaje nam da se nadamo da nam je organizam dovoljno otporan da sve to izdrži.
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Ja sada namjerno izbjegavam bilo kakve priloge o otrovima u ishrani. Ionako sam pročitala za sve da je i štetno i korisno, a moraš nešto jesti, pa je najbolje po malo jesti sve što ti se dopada i živjeti život kao da te priče i ne postoje.
Troja- Elita
- Broj poruka : 13992
Pridružila/o se : 30.08.2011
Trebali bi jesti hranu koja i kada sazri na našem životnom području i ako je moguće kupovati od lokalnih prodavaca ali i tada ne možeš biti baš siguran kakva je hrana. Na žalost. najbolje je imati svoju baštu ali i preko zime treba jesti nešto. Ostaje nam samo da uradimo što više možemo da bi se što više zdravo hranili. 100% nikad nećemo moći.
Maja- Elita
- Broj poruka : 4128
Pridružila/o se : 21.03.2012
Strana 2 od 2 • 1, 2
Strana 2 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu