Testenine
5 posters
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Kulinarske čarolije
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Testenine
ŠPAGETE SA ĆURETINOM
Potrebno_
1/2 kg mljevene ćuretine
2-3 kašike maslinovog ulja
1 veća glavica crvenog luka
1 glavica bijelog luka
1 tikvica
2-3 veće mrkve
2-3 zelena paradaiza
4 srednja crvena paradaiza
so
vegeta
dosta svježeg peršuna
250 gr običnih špageta
250 gr sojinih špageta
Priprema:
Na maslinovom ulju propžiti glavicu crvenog luka , dodati mrkvu i dinstati dalje , zatim dodati meso i dinstati uz povremeno mješanje 10 - tak minuta. Dalje dodati tikvice i zeleni paradaiz , sve polako dinstati , oguliti svježi paradaiz dodati i nakon toga dodati isjeckan bijeli luk i peršun , na kraju posoliti i dodati malo vegete. Vrijeme pripreme je oko pola sata.
U lonac nasuti i vodu i posoliti i staviti da provre. Kad provri dodati špagete i kuhati prema uputstvu na pakovanju. Ocijediti.
Servirati špagete sa pripremljnim sosom na vrhu , uz salatu od svježeg kupusa. Veoma je ukusno i hranjivo i niskokalorično.
Potrebno_
1/2 kg mljevene ćuretine
2-3 kašike maslinovog ulja
1 veća glavica crvenog luka
1 glavica bijelog luka
1 tikvica
2-3 veće mrkve
2-3 zelena paradaiza
4 srednja crvena paradaiza
so
vegeta
dosta svježeg peršuna
250 gr običnih špageta
250 gr sojinih špageta
Priprema:
Na maslinovom ulju propžiti glavicu crvenog luka , dodati mrkvu i dinstati dalje , zatim dodati meso i dinstati uz povremeno mješanje 10 - tak minuta. Dalje dodati tikvice i zeleni paradaiz , sve polako dinstati , oguliti svježi paradaiz dodati i nakon toga dodati isjeckan bijeli luk i peršun , na kraju posoliti i dodati malo vegete. Vrijeme pripreme je oko pola sata.
U lonac nasuti i vodu i posoliti i staviti da provre. Kad provri dodati špagete i kuhati prema uputstvu na pakovanju. Ocijediti.
Servirati špagete sa pripremljnim sosom na vrhu , uz salatu od svježeg kupusa. Veoma je ukusno i hranjivo i niskokalorično.
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Khallu ::Spageti s tunjevinom
Khallu ::Špageti karbonare
Ove su mi omiljene.
Inace, cesto prave i one sirotinjske spaghete (ja ih tako zovem) samo sa crvenim sosom bez icega.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Taljatele s pečurkama i škampima
Sastojci
500 grama taljatela (testenine)
500 grama paradajza
375 grama šampinjona
375 grama škampa
125 ml kisele pavlake
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 kašike maslinovog ulja
peršun
so i biber
Način pripreme
Iseckajte beli i crni luk, pa lagano propržite na ulju dok ne omekšaju. Dodajte pečurke koje ste narezali na polovine i pržite na jakoj vatri, mešajući oko 5 minuta. Ogulite, očistite od semenki i naseckajte paradajz, pa ga dodajte luku, začinite i ostavite da smesa lagano vri 20-tak minuta, tj. dok se ne zgusne. Paradajzu dodajte skuvane škampe (bez ljušture) i kiselu pavlaku, pa kuvajte na laganoj vatri dok škampi ne omekšaju.
U slanoj vodi skuvajte taljatele i procedite ih. Na svaki tanjir sipajte najpre testeninu, a zatim je prelijte smesom sa škampima i pečurkama i ukrasite sitno naseckanim peršunom.
Sastojci
500 grama taljatela (testenine)
500 grama paradajza
375 grama šampinjona
375 grama škampa
125 ml kisele pavlake
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 kašike maslinovog ulja
peršun
so i biber
Način pripreme
Iseckajte beli i crni luk, pa lagano propržite na ulju dok ne omekšaju. Dodajte pečurke koje ste narezali na polovine i pržite na jakoj vatri, mešajući oko 5 minuta. Ogulite, očistite od semenki i naseckajte paradajz, pa ga dodajte luku, začinite i ostavite da smesa lagano vri 20-tak minuta, tj. dok se ne zgusne. Paradajzu dodajte skuvane škampe (bez ljušture) i kiselu pavlaku, pa kuvajte na laganoj vatri dok škampi ne omekšaju.
U slanoj vodi skuvajte taljatele i procedite ih. Na svaki tanjir sipajte najpre testeninu, a zatim je prelijte smesom sa škampima i pečurkama i ukrasite sitno naseckanim peršunom.
Šarena testenina
Za pripremanje šarene testenine potrebno je samo malo mašte, a efekat je neuporedivo veći. Dobićete ne samo dekorativnu već i aromatičnu testeninu. Zato pročitajte neki od naših predloga za pripremanje testa u boji.
Crvena testenina
400 grama brašna
3 jaja
1 kašičica paradajz pirea
250 grama šargarepe
so
Operite i očistite šargarepu, iseckajte je na kolutiće i skuvajte u slanoj vodi. Propasirajte je sa kašikom paradajz pirea i promešajte da bi se masa ujednačila.Sipajte brašno na dasku, u sredini napravite udubljenje u koje ćete razbiti jaja i sipati pasiranu šargarepu. Zamesite testo. Imajte u vidu da će se testo malo teže razvlačiti i neće moći da bude naročito tanko, ali će vizuelni efekat to nadoknaditi.
Zelena testenina
400 grama brašna
3 jaja
200 grama spanaća (može i koprive)
so
Očistite i operite spanać, posolite ga i prokuvajte desetak minuta. Kad se ohladi, propasirajte ga. Dalji postupak je isti kao kada je posredi crvena testenina. Dakle, sipajte brašno na dasku, u sredini napravite udubljenje u koje ćete razbiti jaja i sipati pasirani spanać, pa zamesite testo.
Narandžasta testenina
400 grama brašna
2 jaja
400 grama bundeve
so
Ogulite i iseckajte bundevu na manje komade, izvadite semenke i skuvajte je u slanoj vodi. Propasirajte je, pa ovu masu dodajte brašnu i jajima i zamesite testo.
Kao što vidite, mogućnosti pravljenja šarene testenine zaista su brojne. Druge boje prepuštamo vašoj kreativnosti i afinitetu prema određenom povrću.
Za pripremanje šarene testenine potrebno je samo malo mašte, a efekat je neuporedivo veći. Dobićete ne samo dekorativnu već i aromatičnu testeninu. Zato pročitajte neki od naših predloga za pripremanje testa u boji.
Crvena testenina
400 grama brašna
3 jaja
1 kašičica paradajz pirea
250 grama šargarepe
so
Operite i očistite šargarepu, iseckajte je na kolutiće i skuvajte u slanoj vodi. Propasirajte je sa kašikom paradajz pirea i promešajte da bi se masa ujednačila.Sipajte brašno na dasku, u sredini napravite udubljenje u koje ćete razbiti jaja i sipati pasiranu šargarepu. Zamesite testo. Imajte u vidu da će se testo malo teže razvlačiti i neće moći da bude naročito tanko, ali će vizuelni efekat to nadoknaditi.
Zelena testenina
400 grama brašna
3 jaja
200 grama spanaća (može i koprive)
so
Očistite i operite spanać, posolite ga i prokuvajte desetak minuta. Kad se ohladi, propasirajte ga. Dalji postupak je isti kao kada je posredi crvena testenina. Dakle, sipajte brašno na dasku, u sredini napravite udubljenje u koje ćete razbiti jaja i sipati pasirani spanać, pa zamesite testo.
Narandžasta testenina
400 grama brašna
2 jaja
400 grama bundeve
so
Ogulite i iseckajte bundevu na manje komade, izvadite semenke i skuvajte je u slanoj vodi. Propasirajte je, pa ovu masu dodajte brašnu i jajima i zamesite testo.
Kao što vidite, mogućnosti pravljenja šarene testenine zaista su brojne. Druge boje prepuštamo vašoj kreativnosti i afinitetu prema određenom povrću.
Sos za špagete ili makarone (ja sam ga izmislila )
Propržiti na ulju sitno seckani crni luk sa malo soli i aleve paprike. Dodati mesni narezak (iseckan na kockice) ili mleveno meso, malo origana i pečurke (može i bez njih). Na kraju dodati kečap ili sos od paradajza i mešati na vatri još par minuta.
Propržiti na ulju sitno seckani crni luk sa malo soli i aleve paprike. Dodati mesni narezak (iseckan na kockice) ili mleveno meso, malo origana i pečurke (može i bez njih). Na kraju dodati kečap ili sos od paradajza i mešati na vatri još par minuta.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
Špageti u žutom sosu
POTREBNO JE
400 g špageta, 250 g bundeve, 200 g pilećeg belog mesa, maslinovo ulje, biber, majčina dušica, 3 kašike jogurta, 100 g krem sira, 100 g fete, peršun
PRIPREMA
Kocke bundeve i komadiće belog mesa propržite na zagrejanom maslinovom ulju. Začinite biberom i majčinom dušicom, pa spustite izgnječenu fetu, krem sir i jogurt. Nastavite s dinstanjem dok se masa malo ne zgusne, a na kraju umešajte seckani peršun. Špagete obarite u posoljenoj vodi, procedite i prelijte pripremljenim sosom.
POTREBNO JE
400 g špageta, 250 g bundeve, 200 g pilećeg belog mesa, maslinovo ulje, biber, majčina dušica, 3 kašike jogurta, 100 g krem sira, 100 g fete, peršun
PRIPREMA
Kocke bundeve i komadiće belog mesa propržite na zagrejanom maslinovom ulju. Začinite biberom i majčinom dušicom, pa spustite izgnječenu fetu, krem sir i jogurt. Nastavite s dinstanjem dok se masa malo ne zgusne, a na kraju umešajte seckani peršun. Špagete obarite u posoljenoj vodi, procedite i prelijte pripremljenim sosom.
Maja :: Ja ponekad napravim mlečan ili tunin preliv. Ja na ulju propržim brašno, naseckam slaninicu i sve zalijem mlekom i kiselom pavlakom, posolim, dodam začine (baziliku - ubijte me neznam da prevedem - mediteranski začini), obično svuda guram i mleveni suvi beli luk. odozgo naribani sir, nekad kačkavalj nekad permazan.
Isto tako, samo bez slanine uradim pa stavim konzervu tunjevine.
Moja deca vole. Ja sam ipak za klasiku - meso i paradajz sos.
Bazilika bi trebalo da je bosiljak, i ja ga koristim u pastama.
Veca- Urednica Elite
upravo sam spremila sos za testenine:
proprzila pileci file i malo slaninice,struk praziluka,dosta kukuruza secerca,malo brokolija i karfiola,kiseli krastavcic i sve prelila pavlakom i naravno karijem.bomba
proprzila pileci file i malo slaninice,struk praziluka,dosta kukuruza secerca,malo brokolija i karfiola,kiseli krastavcic i sve prelila pavlakom i naravno karijem.bomba
uhhh Khallu mnogo bih volela to da probam, samo bez brokolija i karfiola.
Boni- Urednica
- Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011
Ja isto tako pravim, samo ne stavljam kiseli krastavac, pa probaću i to, vjerujem da je dobro.
Boni, karfiol i brokoli su mnogo zdravi i, za mene mnogo ukusni kad se fino spreme, nemoj da izbjegavaš to povrće.
Boni, karfiol i brokoli su mnogo zdravi i, za mene mnogo ukusni kad se fino spreme, nemoj da izbjegavaš to povrće.
Veca- Urednica Elite
Znam Veco ali nikako ne mogu da ih progutam, ma nema sanse.
Karfiol jedino kao tursija dolazi u obzir.
Cim skinem neko kilo, spremicu ovo, samo bez pomenutog povrca.
Karfiol jedino kao tursija dolazi u obzir.
Cim skinem neko kilo, spremicu ovo, samo bez pomenutog povrca.
Boni- Urednica
- Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011
Boni,ja to dvoje stavim cisto da dobijem na masi,pored toga ih volim za razliku od tebe,ali veruj mi da se uopste ali ni malo ne oseca njihov ukus u sosu.
Strana 2 od 2 • 1, 2
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Kulinarske čarolije
Strana 2 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu