Zimnica
+6
Anne Boleyn
Zvončica
Veca
Marooned
Shade
Khallu
10 posters
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Kulinarske čarolije
Strana 3 od 4
Strana 3 od 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Zimnica
@Khailu, kakav recept trazis?
Mi cveklu uglavnom jedemo sveze narendanu sa sargarepom (takodje narednanom) i sitno naseckanim belim lukom, listom persuna, sa malo jabukovog sirceta i maslinovog ulja. Prava vitaminska bomba u zimskim danima.
Ne stavljam je u tegle, vise mi se svidja ona pasterizovana iz marketa. :)
Mi cveklu uglavnom jedemo sveze narendanu sa sargarepom (takodje narednanom) i sitno naseckanim belim lukom, listom persuna, sa malo jabukovog sirceta i maslinovog ulja. Prava vitaminska bomba u zimskim danima.
Ne stavljam je u tegle, vise mi se svidja ona pasterizovana iz marketa. :)
Paloma Blanca- Elita
- Broj poruka : 1324
Pridružila/o se : 13.09.2012
prosle godine sam pravila salatu od cvekle,tj u tegle pa sam pasterizovala.pretpostavljam da sam trazila recept za presolac.
Od sve zimnice, stavila sam rujnice u tegle, jer jedino njih imam u izobilju ovih dana.
Trebalo bi i kupus da naribam ovih dana i to je to.
Trebalo bi i kupus da naribam ovih dana i to je to.
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
ni ja nisam nista osim pecenih paprika.
svekrva mi je donela danas malo tursije i bas mi se svidela,pa razmisljam da je i ja stavim,kad to vec nije komplikovano.
kasnije cemo jos i kiseli kupus,i to je to.
svekrva mi je donela danas malo tursije i bas mi se svidela,pa razmisljam da je i ja stavim,kad to vec nije komplikovano.
kasnije cemo jos i kiseli kupus,i to je to.
Mi poceli da tamanimo dzem od sljiva i krastavcice, necemo ni docekati zimu. :)
Paloma Blanca- Elita
- Broj poruka : 1324
Pridružila/o se : 13.09.2012
Evo kako to izgleda otprilike. Patlidzan je spremljen na dva nacina, sto se i da primetiti.Khallu ::to je lepo.mogla bi da podelis sa nama neki od recepata na temi Zimnica.
mene recimo zanima taj patlidzan
Dakle,
2 kg patlidzana ili melanzana
450 ml sirca belog
350 ml vode
soli
ljute papricice
beli luk
1 l maslinovog ulja
U oba slucaja su isti sastojci. U prvom slucaju operes patlidzan i iseces na tanke kriske koje ne bi trebalo da budu deblje od 5mm. Posolis i rasprostres ih na sito, neku resetku, poklopis necim teskim da tecnost iz nih izadje. Ostavis tako da prenoci.
U posudu, (moze i plica da bude) naspes sirce i vodu, da prokljuca i ubacis melanzane na 30 sekundi. Izvadis ih i dobro osusis kuhinjskim papirom. Redjas u tegle - red melanzana, malo belog luka, papricica, naspes maslinovo i tako do vrha.
U drugom slucaju oljustis patlidzan, ponovis sve ovo sto sam napisala gore, samo sto ih nakon cedjenja izrezes po duzini na tanke trake.
U posudu, (moze i plica da bude) naspes sirce i vodu, da prokljuca i ubacis melanzane na 30 sekundi. Izvadis ih i dobro osusis kuhinjskim papirom. Redjas u tegle - red melanzana, malo belog luka, papricica, naspes maslinovo i tako do vrha.
U drugom slucaju oljustis patlidzan, ponovis sve ovo sto sam napisala gore, samo sto ih nakon cedjenja izrezes po duzini na tanke trake.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
ooo divno,zahvaljujem
postupak je vrlo jednostavan,tako da bih i ja ovo mogla da spremim.to me posebno raduje jer jako retko jedem patlidzan,ne znam iz kog razloga,a volim ga.super,ovo me bas raduje.
postupak je vrlo jednostavan,tako da bih i ja ovo mogla da spremim.to me posebno raduje jer jako retko jedem patlidzan,ne znam iz kog razloga,a volim ga.super,ovo me bas raduje.
Napravi li nesto od tih melanzana Khallu?
Shade- Elita
nisam,mada jos uvek razmisljam o tome.krivo mi je sto sam zaboravila na to kad je mm pekao paprike,mogla sam tad ujedno...ma,bitno mi je da sam napravila sok
zene,pravite li vi neku zimnicu,dajte neke recepte...
zene,pravite li vi neku zimnicu,dajte neke recepte...
Ja sam nažalost savremena domaćica pa zimnicu kupujem kako nam se šta prohte. Dodouše, da živim u kući verovatno bi sama spremala. Nije mi težko a i domaća je ipak domaća.
Imam predivan recept za pinđur, pravila sam ga pre mnooogo godina-
PINĐUR
9 kg očišćene ispečen paprike (iscepkati)
6 kg paradajza
8 dc sirćeta
6 glavica belog luka
1-2 veze peršunovog lista
1/2 kg ljute paprike
soli po ukusu
1 l ulja
350 g šećera
Paradajz preliti vrelom vodom pa oljuštiti. U paradajz dodati sve sem paprike i peršunovog lista te kuvati dok se ne ukuva.
Imam predivan recept za pinđur, pravila sam ga pre mnooogo godina-
PINĐUR
9 kg očišćene ispečen paprike (iscepkati)
6 kg paradajza
8 dc sirćeta
6 glavica belog luka
1-2 veze peršunovog lista
1/2 kg ljute paprike
soli po ukusu
1 l ulja
350 g šećera
Paradajz preliti vrelom vodom pa oljuštiti. U paradajz dodati sve sem paprike i peršunovog lista te kuvati dok se ne ukuva.
Maja- Elita
- Broj poruka : 4128
Pridružila/o se : 21.03.2012
Khallu, dodala bih samo da preko patlidzana pospes sok od limuna da ne bi potamneo, takodje ne bi bilo lose da ih pre rezanja procedis kroz neku cediljku/presu.
Evo mojih melanzana, fotografisala sam ono sto je preostalo, tj. upotrebila sam kao salatu.
Ljute papricice punjene tunjevinom
Okrugle ljute papricice 1/2 kg
1/2 l vinsko sirce
po zelji moze i 2 dc belog vina
karanfilic
origano
lovorov list
biber
so
Ocistiti papricice od semenki.
Ubaciti u ovu smesu papricice da se prokuvaju par minuta, ne vaditi iz posude u kojoj su kuvane i ostaviti ih tako da se ohlade preko noci.
Izvaditi ih iz posude i poklopiti da se ocede.
Nakon toga ih puniti smesom od
Tunjevina
Incun
kaperi
masline
Ovo su moje i mnogo sam ponosna na njih, najnovije sto sam napravila
Shade- Elita
Zimnica
Nisam znala da li da plačem ili da se smejem. moj dragi je preko noči odlučio da hoće da imamo kući svoj kiseo kupus. Otišao je u prodavnicu i kupio bure. Doduše imali smo mi bure jer smo pre mnogo godina kiselili kupus pa smo posle odustali od toga. E od tog bureta nema ni traga ni glasa jer sam ga dala ocu (na njegovu baštu a od tamo je ispario). Ma ne mogu da se žalim. Kupio je bure (120 l, 35€), opao ga je i osušio. otišao do seljaka i kupio 60kg (po 0,50€ za kg) kupusa (naravno 50 bi bilo dovoljno za to bure), kupio so i lovorov list i sve lepo očistio, nasolio, poređao, .... Još samo da se ukiseli i ja imam glavice kiselog kupusa (obožavamo sarmu i salatu od seckanog kupusa (ne sitanac, nego kad nasečeš glavicu)).
Maja- Elita
Da se smiješ Majo. Vrlo pohvalno.Maja ::Nisam znala da li da plačem ili da se smejem.
Troja- Elita
- Broj poruka : 13992
Pridružila/o se : 30.08.2011
upravo sam zavrsila sa stavljanjem tursije.ovoga puta sam stavila samo ono sto najvise volim-krastavcice,karfiol i brokoli.prelepo izgleda ta zeleno-bela kombinacija,sa samo par komada sargarepe cisto zbog estetike
jedne godine sam se dosta namucila oko pasterizovanja karfiola i krastavcica u teglama,ovo je ipak najlakse,posebno jer se ovaj presolac ne kuva.
jedne godine sam se dosta namucila oko pasterizovanja karfiola i krastavcica u teglama,ovo je ipak najlakse,posebno jer se ovaj presolac ne kuva.
Devojke, ima li zimnice ove godine? Da li ste i sta pripremale, pisite.
Shade- Elita
Ja nikada u životu nisam pravila zimnicu (osim što sam pomagala majci dok smo zajedno živjeli), pa prepuštam pero drugima.
Troja- Elita
- Broj poruka : 13992
Pridružila/o se : 30.08.2011
nista ove godine,bar za sad.toliko mi je zao sto sam prvi put preskocila pecenje paprika.kupus bi tek trebali da stavimo,ne znam zasto i to svake godine radimo ovako kasno...ti Shade?
Samo kupus ukiselila ove godine. Propast! Sva sreća imam zaovu koja je vrijedna pa nam doturi i paprike i krastavce i ajvar i svašta
mirka- Elita
- Broj poruka : 1016
Pridružila/o se : 22.03.2011
Mi stavili dva bureta kupusa, jedno sa glavama za sarmu a u drugo manje sitanac. Skoro pa je već kiseo, sitanac sam juče pržila sa ćvarcima, razbili se ovi moji slovenci.
U zamrzivaču imam i nekoliko kesa pečene paprike. Pekmez kuvam onako usput kad mi se ćefne. Kupim smrznuto šumsko voće i časkom skuvam nekoliko teglica.
U zamrzivaču imam i nekoliko kesa pečene paprike. Pekmez kuvam onako usput kad mi se ćefne. Kupim smrznuto šumsko voće i časkom skuvam nekoliko teglica.
Maja- Elita
Nisam se ni ja nesto polomila spremajuci zimnicu, koju inace basbas volim da spremam. Malo karfiola kiselila, malo bundeve, malo patlidzana, malo feferona u ulju, poneki suseni paradajz i to je to.
Kupus mi spremila ujna, poslala danas, samo sam nalila vodom, vec kiseo, a ja sva srecna i zadovoljna. Eto.
Shade- Elita
Moja zimnica se svela na pečene paprike u zamrzivaču, mama je pokiselila kupus i to je sve, nemam više volje za to jer djeca nešto ne vole kiselinu, a za sebe ne mogu da pravim.
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Mi smo stavili kupus
30 kg ribanog i 50 kg u glavicama - opet ću ga malo podeliti slovencima
Doduše ja sam od svog posla samo oprala oba bureta i pospremila kad je moj dragi završio sa poslom. Doduše sutra treba da nalije vodu u glavice i onda kako jim bude. Iskreno jedva čekam da se ukiseli.
30 kg ribanog i 50 kg u glavicama - opet ću ga malo podeliti slovencima
Doduše ja sam od svog posla samo oprala oba bureta i pospremila kad je moj dragi završio sa poslom. Doduše sutra treba da nalije vodu u glavice i onda kako jim bude. Iskreno jedva čekam da se ukiseli.
Maja- Elita
nista ja ove godine ne uradih po pitanju zimnice.htela sam bar paprike da pecem ali izgleda ni to necu uraditi jer dok se uskladimo sa lepim vremenom i lokacijom,prodjose.
a ni od kupusa izgleda nista nece biti mada mi i nije zao jer smo poslednjih godina sve to tako malo jeli da je uglavnom propadalo.
a ni od kupusa izgleda nista nece biti mada mi i nije zao jer smo poslednjih godina sve to tako malo jeli da je uglavnom propadalo.
Strana 3 od 4 • 1, 2, 3, 4
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Kulinarske čarolije
Strana 3 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu