Opadanje kose
+14
Karmen
hope
Veca
Samanta
yoya
Mimi
Evita
Zvončica
Shade
Anne Boleyn
La scarpa
bub@mara
ivonka
Khallu
18 posters
Strana 1 od 3
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Opadanje kose
Opadanje kose ljudima obično predstavlja veliki estetski problem. Nekima uz to predstavlja i ogroman psihički problem.
Svako opadanje kose prestravi čoveka mogućnošću da više nikada ne izraste.
- Spojler:
- Normalno dlaka ima cikličan rast. Raste dve do šest godina, što se naziva anagena faza. Nakon toga dlaka ne raste oko tri meseca (2 do 4) tj. nalazi se u fazi mirovanja (telogena faza). Nakon mirovanja sledi ispadanje dlake koje se odvija dve do tri nedelje (katagena faza). Postoje brojni uzroci opadanja kose. Često to mogu biti prolazna stanja, koja nekada prolaze bez ikakve terapije ili se povlače nakon prstanka delovanja štetnog agensa.
Opadanje kose u trudnoći
U drugom i trećem tromesečju trudnoće kao i nedelju dana nakon porođaja, pod uticajem hormona, veći broj vlasi na glavi raste. Znaci da se veći deo korenova dlake (folikula) nalazi u fazi rasta (anagena faza). Nakon porođaja kosa prestaje da raste i ulazi u fazu mirovanja (telogena faza). Ova faza mirovanja traje dva do četiri meseca. Nakon tog vremena kosa počinje da opada. To opadanje traje nekoliko nedelja (involutivna ili katagena faza). Kosa najčešće ravnomerno opada. Nekada je izraženije opadanje na slepoočnicama, ali nikada ne dolazi do potpune ćelavosti. Mnoge žene primete da im kosa dosta opada i da se smanjuje njena gustina, dok kod nekih to nije naročito upadljivo. To je jedan normalan proces i kosa ubrzo počinje ponovo da raste i do bebinog rođendana dobije raniju gustinu. Nikakvo lečenje nije potrebno.
Drugi uzroci opadanja kose (telogeni efuvium)
Zbog delovanja različitih štetnih agenasa dolazi do remećenja normalnog rasta dlake. Pošto je dlaka najmanje osetljiva u fazi mirovanja, pri delovanju štetnih agenasa ona prestaje da raste. Nakon mirovanja od oko tri meseca (dva do četiri) kosa počinje da opada ravnomerno po celoj glavi (kapilicijumu). Stepen opadanja kose je različit i zavisi od vrste, intenziteta i dužine delovanja štetnog agensa. Dnevno može da opadne 150 do 700 dlaka. U trihogramu se vidi da je procenat dlaka koje su u periodu mirovanja izuzetno veliki i može izniositi 25 do 50%, dok se normalno u toj fazi nalazi 12 do 15% dlaka.
Postoje brojni uzroci telogenog efluvijuma kao: visoka temperatura, grip, operacije, boravak u bolnici, gubitak voljene osobe, razvod braka, lekovi (oralni kontraceptivi, antikoagulansi, retinoidi), drastične dijete za mršavljenje. Stres takođe ima važnu ulogu u nastanku opadanja kose obzirom da medijatori stresa, kao kortizol, supastanca P, prolaktin i ACTH, inhibiraju rast dlake. Maligne i sistemske bolesti su često praćene opadanjem kose. Hormoni štitne žlezde takođe utiču na rast dlaka na glavi. Hipotireoza je povezana s gubitkom kose. Poremećaj rasta kose najčešće prolazi za 12 meseci. U nekim slučajevima ispadanje kose počinje sporije i može trajati mesecima pa i godinama (hronični oblik). Kod telogenog efuviuma se lečenje sastoji u uklanjanju delovanja štetnog agensa koji je doveo do opadanja kose. Nikakvo drugo lečenje nije potrebno.
Opadanje kose može biti posledica nedostatka pojedinih vitamina i oligoelemenata, belančevina i ugljenih hidrata neophodnih za normalni rast dlake. Deficit vitamina B12 (cijanokobalamina) ima veze sa opadanjem kose i gubitkom boje (hipopigmentacija). Nedostatak vitamina B5 (pantotenske kiseline) dovodi do poremećaja pigmentacije kose. Vitamin H ili biotin ima ulogu u izgradnji osnovne keratinske supstance dlake i time osigurava čvršću strukturu kose. Deficit ovog vitamina uzrokuje smanjenu aktivnost folikula i opadanje kose. Hipovitaminoza vitamina C utjiče indirektno na opadanje kose zbog smanjene resorpcije gvožđa. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa iz žitarica i povrća, a njegov deficit izaziva pojačano opadanje kose. Hipervitaminoza vitamina A može izazvati smanjenu aktivnost korena dlake i usloviti opadanje. Cink je esencijalni mineral koji se terapeutski primjenjuje kod osoba s manjkom cinka, ali povećan unos može čak i pojačati opadanje kose. Ravnoteža bakra je takođe vrlo bitna, jer njegov manjak dovodi do opadanja kose, dok je višak bakra toksičan i dovodi do naglog opadanja kose na velikom delu glave (anageni efluvijum). Lečenje se sastoji u korigovanju ishrane i korišćenju odgovarajućih suplementa.
Naglo opadanje kose (Anageni efuvijum)
Anageni efuvijum je naglo, ravnomerno (difuzno) opadanje kose na celoj glavi. Posledica je delovanja nekog štetnog agensa koji je je odjednom prekinuo fazu rasta dlake. Pošto se u toj fazi (anagena faza) nalazi većina dlaka (85-90% folikula dlaka) njihovo opadanje je očigledno na celog glavi. Uzok ovakvog opadanja kose može biti jonizujuće zračenje, citostatici i drugi toksični lekovi, soli zlata, hipoproteinemija i stroge dijete.
Kružno opadanje kose (Alopecija areata)
Uzrok kružnog opadanja dlake (Alopecija areata) najčešće na kapilicijumu, ređe na bradi, brkovima, obrvama i trepavicama, nije potpuno razjašnjen. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu ima infekcija, stres i endokrini poremećaji, u poslednje vreme preovladava mišljenje da je to posledica autoimunog procesa. Takođe je veliki uticaj nasleđa. Na pojedinim delovima kože prestaje rast dlake i nakon perioda mirovanja dolazi do njenog opadanja. Proces opadanja započinje u jednoj tački, a zatim se koncentrično širi povećavajuci deo bez dlake. Koren dlake ne gubi sposobnost produkcije. Dlaka ima izgled uzvičnika. Gornji deo dlake je normalne debljine, zatim je prelomljen u jednoj tački ispod koje je dlaka zašiljena.
Bolest se najčešće javlja između 5 i 40 godina, kod oba pola podjednako. Opadanje kose, koje je bez ikakvih tegoba, najčešće primeti frizer. Tok bolesti je potpuno nepredvidljiv. U najboljem slučaju kosa se potpuno regeneriše za 4 do 10 meseci. Međutim bolet češće traje godinama, pri čemu se javljaju nova polja bez dlake, a stara se šite. Loš prognostički znak je opadanje kose u vidu trake oko skalpa (ophyasis). U najtežim slučajevima kosa totalno opadne.
Kada kosa ponovo počne da raste obično je bez boje. Kasnije kod mlađih postepeno povrati boju, što se kod starijih od 40 godina obično ne dešava.
Poboljšajte kvalitet kose
Nezadovoljni ste kvalitetom svoje kose? Još danas promenite način ishrane i problemi će biti prepolovljeni. Saznajte šta još možete da učinite za svoju kosu.
- Spojler:
- ISHRANA
Pravilna i redovna ishrana utiče na zdravlje, ali i na kvalitet kose. U svakodnevnoj ishrani treba imati optimalne količine: vitamina, proteina, belančevina, omega-3 masnih kiselina, biotina, selena, kalcijuma, cinka, gvožđa, karotena i silicijuma. Stručnjaci savetuju da se dnevno popije od 4 do 6 čaša vode. na spisku poželjnih namirnica su:
Voće: južno voće, smokve, jabuke, kajsije i koštunjavo voće.
Povrće i žitarice: pasulj, grašak, boranija, sočivo, pečurke, brokoli, paprika, paradajz, krompir, zeleno povrće, pirinač, integralne žitarice i laneno seme.
Meso i mlečni proizvodi: živinsko meso, riba, mlečni prozvodi, jaja.
MASAŽA
Da bi vam kosa bila lepa i negovata bilo bi idealno da je makar jednom u dva dana nežno masirateprirodnim tečnostima kao što su čaj od majčine dušice, čaj od koprive, čaj od čička, tonik od ruzmarinovog ulja ili ricunusovo ulje (dva sata pre pranja). Za crvenu ili suvu kožu glave stručnjaci savetuju utrljavanje mešavine ulja od lavande, geranijuma, badema i masline.
SMOG
Treba izbegavati visoke koncentracije dima ili smoga, jer veoma štetno utiču na kosu. Dim i ostale čestice talože se u kosi i rastvaraju i hemijski oštećuju kosu.
NEGA
Redovno pranje kose sprečava skupljanje masnoće u kosi i zapušenje lojnih žlezda, čime se omogućava pravilna ishrana kose. Da bi imali bujnu grivu izbegavajte amonijak, nekvalitetne boje za kosu, nekvalitetne šampone i ostala jaka sredstva.
VETAR, KIŠA...
Kosu ne treba previše izlagati suncu, vetru, hloru i slanoj vodi. Izbegavajte da previše zatežete kosu u rep, da koristite jake šnale koje joj fizički smetaju. Nemojte da koristite oštre četke. Izbegavajte sušenje kose preterano toplim feniranjem.
Jabukovo sirće - sjaj i zdravlje za kosu
Zdrava kosa ima pH nivo izmešu 4 i 4.5 - kada se nalazi u ovakvom stanju kutikule su spuštene i zatvorene pa je dlaka glatka i bolje reflektuje svetlost. Prirodni pH kose je dakle blago kiseo. Farbanjem, hemijskim tretiranjem kose, ali i pranjem šamponom podiže se pH vrednost kose. Kada kosa ima viši pH postaje porozna i ne leži ravno već leti na sve strane. Tada se kosa mrsi, deluje manje uredno i frizzy i više se lomi.
Pošto je sirće kiselo, sa pH vrednošću između 2.5 i 3.5 (u zavisnosti od vrste i koncentracije), odlična ideja je da ga koristite razblaženo pri završnom ispiranju. Tako ćete smanjiti pH vrednost koja može biti podignuta iz više razloga - kutikule će se spustiti, kosa će biti sjajnija, manje umršena, lakša za oblikovanje i lepršava.
Jabukovo sirće takođe uklanja naslage minerala koji nastaju kao posledica korišćenja tvrde vode i zbog nečistog vazduha. Uklanja i sebum i naslage proizvoda za stajling. Kada se koristi u ovu svrhu (kao sredstvo za dubinsko čišćenje) koristi se u većoj koncentraciji nego inače (25-50%). Utrljajte na kosu i ostavite da deluje nekoliko minuta pa potom isperite.
Kako se jabukovo sirće koristi kao sredstvo za ispiranje? Pomešajte 75 ml jabukovog sirća sa jednim litrom vode. Ovo sipajte u plastičnu flašu i koristite kao sredstvo za ispiranje na kraju procesa pranja i pakovanja kose. Kosa će biti mekša i sjajnija.
Re: Opadanje kose
Dogod je vreme lepo i toplo, sušite kosu prirodnim putem. Koristite što manje fen, a preparate za revitalizaciju ispirajte hladnom vodom. Tako ćete, savetuju stručnjaci „Loereal“, imati negovanu i sjajnu kosu.
MASAŽA ZA CIRKULACIJU
Kad nanesete šampon, masirajte kožu glave da biste podstakli cirkulaciju i tako pomogli kosi da dođe do kiseonika i ojača. Kožu masirajte vrhovima prstiju najmanje minut.
ENERGIČNO ISPIRANJE
Dobro isperite kosu da biste uklonili šampon, ali nemojte pri tom da koristite vruću vodu jer ona negativno deluje na kapilare. Nanesite neki od preparata za negu i revitalizaciju kose obogaćenih vitaminima, s ekstraktima algi ili avokada, i to od korena ka vrhovima. Kad istekne vreme naznačeno na pakovanju, ponovo isperite kosu, po mogućstvu hladnom vodom.
UMOTAVANJE
Osušite kosu, ali nemojte da je uvrćete i istežete. Najbolje je da je umotate u peškir koji će upiti vodu i blago tapkajte rukama po peškiru. Zatim pažljivo raščešljajte kosu, pa je još malo prosušite pomoću peškira. Najbolje je da je posle toga ostavite da se osuši na vazduhu. Peškir treba blago pritiskati rukama da bi upio vlagu. Za češljanje vlažne kose najbolji su češljevi sa širokim zupcima.
SUŠENJE FENOM
Ako kosu sušite fenom, imajte na umu da vazduh ne sme da bude vreo, već mlak. Da bi kosa delovala bujno, sagnite glavu dok je sušite. Kad je kosa već polusuva, nanesite neki preparat koji će joj dati sjaj, a zatim dovršite sušenje.
Balzam, da ili ne?
Sa balzamom ne treba preterivati, iako mnoge žene misle suprotno. Koristite sredstvo za regeneraciju kose koje prodire do samog korena dlake, a ne zadržava se na površini kao balzam.
Razredite šampon
Koliko šampona treba da upotrebite za jedno pranje kose? Većina stručnjaka smatra da je dovoljna otprilike supena kašika šampona. I još nešto: umesto da ga nanesete direktno na kosu, rastvorite ga u čaši mlake vode.
Hranljiva pakovanja
Ako stavljate pakovanja koja regenerišu kosu, najbolje je da odaberete preparat koji sadrži vitamine i ekstrakte algi, avokada ili maslina. Nanesite ga ravnomerno češljem na celu kosu, od korena do vrhova. Ostavite ga da deluje onoliko koliko je propisano uputstvom.
MASAŽA ZA CIRKULACIJU
Kad nanesete šampon, masirajte kožu glave da biste podstakli cirkulaciju i tako pomogli kosi da dođe do kiseonika i ojača. Kožu masirajte vrhovima prstiju najmanje minut.
ENERGIČNO ISPIRANJE
Dobro isperite kosu da biste uklonili šampon, ali nemojte pri tom da koristite vruću vodu jer ona negativno deluje na kapilare. Nanesite neki od preparata za negu i revitalizaciju kose obogaćenih vitaminima, s ekstraktima algi ili avokada, i to od korena ka vrhovima. Kad istekne vreme naznačeno na pakovanju, ponovo isperite kosu, po mogućstvu hladnom vodom.
UMOTAVANJE
Osušite kosu, ali nemojte da je uvrćete i istežete. Najbolje je da je umotate u peškir koji će upiti vodu i blago tapkajte rukama po peškiru. Zatim pažljivo raščešljajte kosu, pa je još malo prosušite pomoću peškira. Najbolje je da je posle toga ostavite da se osuši na vazduhu. Peškir treba blago pritiskati rukama da bi upio vlagu. Za češljanje vlažne kose najbolji su češljevi sa širokim zupcima.
SUŠENJE FENOM
Ako kosu sušite fenom, imajte na umu da vazduh ne sme da bude vreo, već mlak. Da bi kosa delovala bujno, sagnite glavu dok je sušite. Kad je kosa već polusuva, nanesite neki preparat koji će joj dati sjaj, a zatim dovršite sušenje.
Balzam, da ili ne?
Sa balzamom ne treba preterivati, iako mnoge žene misle suprotno. Koristite sredstvo za regeneraciju kose koje prodire do samog korena dlake, a ne zadržava se na površini kao balzam.
Razredite šampon
Koliko šampona treba da upotrebite za jedno pranje kose? Većina stručnjaka smatra da je dovoljna otprilike supena kašika šampona. I još nešto: umesto da ga nanesete direktno na kosu, rastvorite ga u čaši mlake vode.
Hranljiva pakovanja
Ako stavljate pakovanja koja regenerišu kosu, najbolje je da odaberete preparat koji sadrži vitamine i ekstrakte algi, avokada ili maslina. Nanesite ga ravnomerno češljem na celu kosu, od korena do vrhova. Ostavite ga da deluje onoliko koliko je propisano uputstvom.
Imam jako losu kosu i mogla sam do sada mozda i kola kupiti koliko sam para dala na razne preparate, ali nista mi nije pomoglo, za to je malo kriva stitna zlezda a bogami i genetika. Po meni ili imas kvalitetnu kosu ili nemas. Jedino se trudim da mi uvek bude uredna i cista, dalje od toga ne mogu.
ivonka- Elita
- Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011
Davno sam probala ovo ispiranje sa sirćetom,zaista je meka i sjajnija.trebala bih da ponovim,al samo da ne zaboravim ,inače ,ja svoju kosu ne feniram ,ne preterujem sa maskama ovu koristim već dugo,jeftina je i kvalitetna,a farbam se farbom bez amonijaka.
bub@mara- Elita
- Broj poruka : 1425
Pridružila/o se : 12.12.2010
Redovno sisanje je dobro za poboljsanje kvaliteta kose. Imam paz frizuru, znaci ravno secenu kosu i puno sam zadovoljna poboljsanjem kose od kad je frizerka pocela tako da me sisa, kosa mi se jednostavno preporodila.
La scarpa- Istraživač
- Broj poruka : 235
Pridružila/o se : 30.01.2011
Da zato sto se stepenastim sisanjem kosa u startu krza.
Joj opsesije moje!
Ja imam dugu, farbano plavu i sto je najvaznije zdravu kosu. Ali mogu reci da sam opsednuta kosom. Trudim se da kupujem najkvalitetnije preparate, za sta ni priblizno nemam sredstava, al nekako se krpim, snalazim...I dosta me kritikuju zbog toga jer je mnogo dati 1200 za sampon, ali zato ne kupujem preterano skupu sminku...ccc....
Inace izbegavam feniranje, i to je drugi razlog sto mi je kosa zdrava. Apsurdno mi je da se feniram ako sedim kuci, eventualno skoknem do drugarice ili faksa.
Anne Boleyn- Urednica
- Broj poruka : 3708
Pridružila/o se : 16.03.2011
8 grešaka u nezi kose
KONJSKI REP NA ISTOM MESTU
Vlasi se lako lome, pa je zato preporučljivo da menjate poziciju vezivanja.
- Jedan dan pomerite rep za santimetar nagore, a sledećeg dana nadole - savetuje stilista slavnih Ričard Marin.
Koristite labavije gumice za vezivanje.
ČEŠLJATE MOKRU KOSU
Ovakav postupak može oštetiti kosu, koja je dodatno lomljiva kada je mokra. Počnite prvo da raščešljavate krajeve, pa polako napredujte prema korenu, češljajući deo po deo.
DUGO ČETKATE KOSU DA BI DOBILA SJAJ
Dovoljno je samo par pokreta da bi se prirodna ulja rasporedila od korena do vrha.
- Sve više od toga predstavlja nepotrebno trenje koje dovodi do kidanja - kaže Ejmi Mekmajkl, profesor dermatologije na univerzitetu medicine u Severnoj Karolini.
FENIRATE SE ČIM OPERETE KOSU
Osim toga što se mokra kosa teže oblikuje, feniranje potpuno mokre kose može izazvati oštećenja.
- Fen treba koristiti na polusuvoj kosi, najduže dvadeset minuta - kaže stilista Piter Kopola.
Pre sušenja fenom, ostavite kosu pet minuta umotanu u topao peškir, a zatim neka se još pet minuta suši na prirodnom vazduhu.
NE VODITE RAČUNA O KOŽI GLAVE
Da bi kosa bila zdrava, koža glave zahteva negu. Masirajte glavu vrhovima prstiju kako biste stimulisali protok krvi. Nemojte koristiti previše agresivne preparate koji oštećuju kožu.
POGREŠNA ČETKA
Dugačka kosa zahteva veliku četku, i obrnuto. Ako koristite pogrešnu četku, ne samo da će vam trebati više vremena da sredite frizuru, nego će se i vlasi zamrsiti i oštetiti. Za veći volumen koristite okruglu četku, a ako želite glatku kosu upotrebite četku pljosnatog oblika.
IZBEGAVATE LAK ZA KOSU
Suprotno popularnom shvatanju, lak za kosu nije štetan.
- Istina je da lak sadrži alkohol, ali on isparava pre nego što dođe u kontakt sa glavom - kaže Šeri Mekmaster, naučnica koja radi za Panten koja dodaje da ono što čini vašu frizuru postojanom nije alkohol već polimer, koji je bezopasan.
VLAŽNOST PROTIV PERUTI
Perut je oboljenje kože glave koje nema veze sa suvoćom kose. Zbog toga ćete korišćenjem ulja samo privremeno rešiti problem. Umesto ulja, koristite šampon sa salicilnom kiselinom ili cinkom.
KONJSKI REP NA ISTOM MESTU
Vlasi se lako lome, pa je zato preporučljivo da menjate poziciju vezivanja.
- Jedan dan pomerite rep za santimetar nagore, a sledećeg dana nadole - savetuje stilista slavnih Ričard Marin.
Koristite labavije gumice za vezivanje.
ČEŠLJATE MOKRU KOSU
Ovakav postupak može oštetiti kosu, koja je dodatno lomljiva kada je mokra. Počnite prvo da raščešljavate krajeve, pa polako napredujte prema korenu, češljajući deo po deo.
DUGO ČETKATE KOSU DA BI DOBILA SJAJ
Dovoljno je samo par pokreta da bi se prirodna ulja rasporedila od korena do vrha.
- Sve više od toga predstavlja nepotrebno trenje koje dovodi do kidanja - kaže Ejmi Mekmajkl, profesor dermatologije na univerzitetu medicine u Severnoj Karolini.
FENIRATE SE ČIM OPERETE KOSU
Osim toga što se mokra kosa teže oblikuje, feniranje potpuno mokre kose može izazvati oštećenja.
- Fen treba koristiti na polusuvoj kosi, najduže dvadeset minuta - kaže stilista Piter Kopola.
Pre sušenja fenom, ostavite kosu pet minuta umotanu u topao peškir, a zatim neka se još pet minuta suši na prirodnom vazduhu.
NE VODITE RAČUNA O KOŽI GLAVE
Da bi kosa bila zdrava, koža glave zahteva negu. Masirajte glavu vrhovima prstiju kako biste stimulisali protok krvi. Nemojte koristiti previše agresivne preparate koji oštećuju kožu.
POGREŠNA ČETKA
Dugačka kosa zahteva veliku četku, i obrnuto. Ako koristite pogrešnu četku, ne samo da će vam trebati više vremena da sredite frizuru, nego će se i vlasi zamrsiti i oštetiti. Za veći volumen koristite okruglu četku, a ako želite glatku kosu upotrebite četku pljosnatog oblika.
IZBEGAVATE LAK ZA KOSU
Suprotno popularnom shvatanju, lak za kosu nije štetan.
- Istina je da lak sadrži alkohol, ali on isparava pre nego što dođe u kontakt sa glavom - kaže Šeri Mekmaster, naučnica koja radi za Panten koja dodaje da ono što čini vašu frizuru postojanom nije alkohol već polimer, koji je bezopasan.
VLAŽNOST PROTIV PERUTI
Perut je oboljenje kože glave koje nema veze sa suvoćom kose. Zbog toga ćete korišćenjem ulja samo privremeno rešiti problem. Umesto ulja, koristite šampon sa salicilnom kiselinom ili cinkom.
U pravu si, jedino gde gresim je sto cesto nosim konjski rep.
Razmisljala sam i da se prefarbam u moju boju, da se okanem vise ove plave. Bice mi lakse u svakom pogledu.
Razmisljala sam i da se prefarbam u moju boju, da se okanem vise ove plave. Bice mi lakse u svakom pogledu.
Anne Boleyn- Urednica
Ja isto nosim stalno skupljenu šnalom na potiljku.
Znam da joj to ne čini dobro, ali me jednostavno nervira kad mi pada preko lica.
Znam da joj to ne čini dobro, ali me jednostavno nervira kad mi pada preko lica.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
I mene nervira kosa preko lica. Zato ni siske ne nosim.
Anne Boleyn- Urednica
Upakujte kosu u hranljivo ulje
Sigurno ste primetili da je kosa u proleće u najlošijem stanju? Ne samo da opada, nego je i krta, lomljiva, mrsi se, krajevi su ispucali, teško se raščešljava i još teže oblikuje. Prosto je nemoguća! Shvatite ovakvo ponašanje svoje kose kao očajnički poziv u pomoć. Priuštite joj hranljivu masku barem jednom nedeljno.
- Spojler:
- ULJA DAJU SJAJ
Kvalitetna biljna ulja idealna su varijanta za pakovanje kose, jer sadrže esencijalne masne kiseline i hrane kosu, oblažući vlas u zaštitni film. Maslinovo ulje, ricinusovo ulje... hladnoceđena ulja odlična su baza za maske napravljene u kućnim uslovima, ako se u njih doda još malo AD kapi kao vitaminski dodatak ili žumance. Međutim, namenski pravljena ulja za negu kose još su delotvornija, jer sadrže probrane biljne ekstrakte koji će dopirneti boljoj cirkulaciji, pa tako i boljoj ishrani korena dlake, i pomoći bolju regeneraciju.
MASAŽA KORENA
Jedna od blagodeti ulja je i u tome što ga, osim na krajeve, možete naneti i na kožu glave, prijatnom masažom, koja će ubrzati cirkulaciju, odstraniti mrtve ćelije sa površine kože, opustiti nas i nahrani vlasi.
Naročito je ovakav tretman blagotvoran za suvu kosu, bilo da je reč o prirodno suvoj, ili kosi isušenoj čestim farbanjem i izbeljivanjem.
Ulja se nanose pre pranja kose, drže se određeno vreme, sat ili dva, i nakon toga kosu operite vašim uobičajenim šamponom.
Kod namenskih ulja za kosu, postoje ona koja se stavljaju samo na krajeve, da bi ih regenerisali i sprečili da se rascvetavaju, a neka na kožu glave ili na celu dužinu kose, pa zato pogledajte na pakovanju ulja uputstvo za upotrebu.
Nervira me moja kosa. Nije gusta, a nije ni potpuno prava. Teško mi je da je oblikujem.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
moja je skroz prava,ravna ali i tanka.
frizerka mi kaze da imam dosta kose ali tanku dlaku,pa mi je jako tesko da razumem taj apsurd
frizerka mi kaze da imam dosta kose ali tanku dlaku,pa mi je jako tesko da razumem taj apsurd
Kofein sprečava gubitak kose
Ako biste sve vlasi na glavi nadovezali jednu na drugu u jednu jedinstvenu dlaku, ona bi u proseku rasla brzinom od metar i po na sat! - kaže dr Adolf Ewald Klenk, istraživač u centru Dr.Wolff u Nemačkoj, koji sa svojim timom istražuje način da se očuva zdrav rast i spreči prerana ćelavost. Dr Klenk je nedavno pred tri stotine srpskih dermatologa predstavio nova saznanja i rezultate opsežnih istraživanja o delovanju kofeina na sprečavanje opadanja kose.
Već dugo znamo da kofein blagotvorno deluje na sprečavanje preranog opadanja i proređivanja kose. Sada za to imamo i dodatne naučne dokaze: pronađen je veliki broj gena, kod muškaraca između 800 i 900 a kod žena čak 1800 koji su direktno povezani sa gubitkom kose, a na koje se može delovati kofeinom.
Ako biste sve vlasi na glavi nadovezali jednu na drugu u jednu jedinstvenu dlaku, ona bi u proseku rasla brzinom od metar i po na sat! - kaže dr Adolf Ewald Klenk, istraživač u centru Dr.Wolff u Nemačkoj, koji sa svojim timom istražuje način da se očuva zdrav rast i spreči prerana ćelavost. Dr Klenk je nedavno pred tri stotine srpskih dermatologa predstavio nova saznanja i rezultate opsežnih istraživanja o delovanju kofeina na sprečavanje opadanja kose.
Već dugo znamo da kofein blagotvorno deluje na sprečavanje preranog opadanja i proređivanja kose. Sada za to imamo i dodatne naučne dokaze: pronađen je veliki broj gena, kod muškaraca između 800 i 900 a kod žena čak 1800 koji su direktno povezani sa gubitkom kose, a na koje se može delovati kofeinom.
- Spojler:
ZAŠTO KOSA OPADA
Krajem menopauze ili puberteta, kod žena ili muškaraca, dolazi do smanjenog snabdevanja ćelja u korenu dlake energijom, koja opada pre vremena. Tako se njen životni vek sve više smanjuje, koren dlake se iscrpljuje i konačno, iz njega više ne raste nova dlaka. Ovo stanje je nasledno, i vezano je za osetljivost na muški hormon testosteron. Ovde na scenu stupa kofein.
U ČEMUJE MAGIJA KOFEINA?
Ovo je malen molekul koji lako prodire u folikul, a deluje u veoma malim koncentracijama, i nema rizika preosetljivosti jer se izuzetno dobro podnosi.
Biopsije su pokazale da kofein pomaže da se produži životni vek dlake i da uspešno zaustavlja dejstvo testosterona kod genetski predisponiranog gubitka kose.
KAKO PROTIV GENETIKE
To što je gubitak kose nasledan mnoge muškarce je navodio na zaključak da je ovo neminovno, i da se ne vredi boriti protiv gubitka kose. Međutim, opsežnim istraživanjima na 500 dobrovoljaca smo dokazali da kofein deluje na gene, biopsijom smo utvrdili način njegovog delovanja, vreme prodiranja u folikul. Na osnovu ovih saznanja formulisali smo kofeinske preparate Alpecin i Plantur, za muškarce i žene.
DA LI DA PIJEMO PUNO KAFE?
Ne, naprotiv. Kofein treba uneti topikalno, preparatima za higijenu i negu kose. Naša saznanja govore da se, prilikom pranja kose, šamponi ispiraju nakon pola minuta, u proseku. Kada koristite kofeinske šampone, treba da ih držite dva minuta na kosi, jer je ovo vreme koje je potrebno kofeinu da prodre u folikul i tamo se zadrži. Tu su, naravno, i tonik i serum koji se ne ispiraju.
RAZLIKA IZMEĐU MUŠKIH I ŽENSKIH PREPARATA SA KOFEIONOM?
Sistem delovanja je isti. Dok je muški sa osvežavajućim mirisom mente, ženski sadrži fitohormone koji nedostaju u menopauzi.
5 saveta dr Klenka za čuvanje kose:
Izbegavajte stres - koren dlake je jedan od najaktivnijih tkiva u telu, i veoma osetljiv na stres.
Zdrava ishrana - nedostatak energije ili nutrijenata naškodiće rastu vaše kose, pa tako viđamo često gubljenje kose kod muškaraca koji se hrane brzom hranom koja oskudeva nutrijentima za rast kose.
Nemojte piti previše kafe - taj kofein neće pomoći rastu kose, ali hoće onaj iz alpecin kofeinskog šampona ili seruma.
Budite u formi - studije pokazuju da aktivne osobe proizvode vrstu testosterona koja pomaže sprečavanju ćelavosti.
Izbegavajte lude firzure - pletenice i zategnuta kosa, može izazvati preterano opadanje usled potezanja kose.
Opšte prihvaćen način na koji održavamo higijenu kose šteti kako vlasima, tako i celokupnom zdravlju. Zbog stalnog ispiranja različitim hemijskim sredstvima kožna mikroflora vlasišta se, u većoj ili manjoj meri, oštećuje, remeti se njena pH vrednost, podstiče lučenje masnoća ili se kosa prekomerno suši.
- Spojler:
- Mnoge toksične materije iz sredstava za pranje kose upija naparena koža, koja se u takvom stanju ponaša kao sunđer. A, mi smo navikli da na najmanji svrab, zamašćivanje kose, ili posle boravka u prostoriji u kojoj ima duvanskog dima operemo kosu šamponom i to po nekoliko puta. Posle nekoliko godina takvog pranja, kosa često počinje da se proređuje, da izgleda mrtva, postaje ili suviše masna ili suva... Nije redak slučaj da se javlja i seboreja, nadražaji kože glave, kao i alergije.
Neka istraživanja su pokazala da bojenje kose mnogim od uobičajeno korišćenih farbi drastično povećava pojavu raka urinarnog trakta, a nauka bi tek trebalo da utvrdi da li je reč samo o toj vrsti raka! Stručnjaci bi, takođe, trebalo da se pozabave pitanjem u kolikoj su meri šamponi toksični? Ako to imamo na umu zašto pristajemo da budemo laboratorijski kunići na kojima neko eksperimentiše? Ili se jednostavno nadamo da su svi ti proizvodi namenjeni higijeni i nezi kose ispravni zato što se masovno koriste? Nažalost, nije uvek tako.
Jer, koža glave i kosa su ogledalo zdravlja celokupnog organizma. U slučaju prekomerne intoksikacije organizma, koža i kosa će najverovatnije intenzivno da se maste pokušavajući da se na taj način oslobode viška masnoće i toksina. Mi možemo da ih peremo do iznemoglosti ali problem nećemo da rešimo. Šta više on će da postaje sve veći a kvalitet kose sve slabiji. Zbog toga, ako želite zdravu i lepu kosu, pre svega morate da promenite ishranu i očistite organizam. Verovatno će izvesno vreme kosa još više da se masti (to je način čišćenja organizma) ali će posle toga sve da bude u redu.
U slučaju da se pojavi seboreja (kosa je neelastična, lomljiva, suva kao slama) najverovatnije je da postoji nedostatak omega 3, a, moguće, i omega 6 masnih kiselina. Moguće je da postoji i disbalans masnoća u organizmu jer unosite mnogo zasićenih masnoća, ili previše omega 6 u odnosu na omega 3.
Ako kosa prekomerno opada, a uz to se na noktima pojavljuju bele tačkice, najverovatnije je reč o nedostatku cinka. Manjak ovog minerala nadoknadite semenkama bundeve (naravno sirovim), obogatite ishranu algama, klicama i pivskim kvascem i jedite namirnice bogate omega 3 masnoćama kao i C i E vitaminom. Razmislite i o kuri primene mumija i gline, ali obavezno perite kosu na zdrav način.
Operite kosu smesom jaja i morske soli, a u zavisnosti od dužine i gustine kose trebaće vam 1-3 kokošija jaja i jedna trećina do jedna kašičica morske soli. Belance i so služe za pranje, a žumance za hranjenje kože i kose. Stavite umućenu smesu belanca i soli na vlažnu kosu, sačekajte 10 - 30 minuta, pa isperite prvo mlakom a posle toga toplom vodom. Ako ste navikli da koristite regenerator upotrebite kvalitetno jabukovo sirće, razblažite ga vodom i na kraju isperite njime kosu.
U nekim slučajevima, ako je koža bila prepuna toksičnih materija, mogu da se pojave bubuljice na koži glave. To je normalna i dobra reakcija, a uz pravilnu ishranu i održavanja higijene glave na zdrav način, posle izvesnog vremena one će da se povuku.
Ako ste navikli da koristite gel za kosu (uopšte nije bezazlen!) probajte da vlažnu kosu namažete sokom limuna. On će da pomogne vlasima da zauzmu željeni položaj, a uz to će da pobošlja kvalitet kose.
Predlažem da izbegavate plastične češljeve za kosu jer se od njih kosa naelektriše, što negativno utiče na funkcionisanje mozga. Preporučujem drvene češljeve ili četke sa drvenim "iglicama". Ako ih koristite to će blagotvorno da utiče na celokupno stanje organizma.
Izvor: Bilje i zdravlje
Shade- Elita
Na vašoj četki svakodnevno ostane gomila dlaka. Da li je to znak da treba da se javite dermatologu? Sjajna i bujna kosa je ideal lepote u svim kulturnim sredinama. Profesor Mihal Mojrer, direktor Klinike za dermatologiju na Univerzitetu u Drezdenu, govori u uzrocima i načinima lečenja opadanja kose.
Životni ciklus jedne vlasi traje oko sedam godina i u fazi rasta (koja može da traje i do šest godina) ona mesečno izraste oko jedan centimetar. Potom nastupa faza mirovanja, koja traje oko četiri meseca, da bi zatim dlaka ispala i napravila mesto za novu, koja će izrasti iz istog korena.
Prema tome, sasvim je normalno da izgubite oko 100 vlasi dnevno. Tek ukoliko vam kosa opada nedeljama, i to sve više i više, trebalo bi da se posavetujete sa stručnjakom, koji će utvrditi uzrok i prepisati odgovarajuću terapiju.
Životni ciklus jedne vlasi traje oko sedam godina i u fazi rasta (koja može da traje i do šest godina) ona mesečno izraste oko jedan centimetar. Potom nastupa faza mirovanja, koja traje oko četiri meseca, da bi zatim dlaka ispala i napravila mesto za novu, koja će izrasti iz istog korena.
Prema tome, sasvim je normalno da izgubite oko 100 vlasi dnevno. Tek ukoliko vam kosa opada nedeljama, i to sve više i više, trebalo bi da se posavetujete sa stručnjakom, koji će utvrditi uzrok i prepisati odgovarajuću terapiju.
- Spojler:
KOSA OPADA ZBOG LEKOVA?
Uzrok opadanja kose može biti uzimanje određenih lekova, nedostatak minerala ili vitamina, kao i hormonski poremećaji u menopauzi. Postoje tri osnovne vrste opadanja kose: kružno, kod koga se uništava koren, difuzno i androgenetsko. Androgenetsko opadanje kose se javlja u menopauzi i pogađa svakog drugog muškarca i svaku treću ženu. Muški seksualni hormon dihidrotestosteron (DHT) napada koren i on se smanjuje. Kosa slabije raste, muškarci ćelave, a ženama se kosa razreðuje. DHT ne napade koren svih dlaka na telu (brada i obrve ostaju netaknuti). Ovaj vid opadanja kose ima i genetsku komponentu, što znači da koren dlake u određenom trenutku postaje osetljiv na DHT, a taj trenutak je genetski uslovljen i nasleđuje se od roditelja. Prema tome, deca ćelavih očeva i majki s proređenom kosom izložena su većem riziku od gubitka kose.
BROJ ZAVISI I OD BOJE
Broj vlasi na glavi zavisi i od boje. Plavi ljudi imaju najviše kose (oko 150.000 vlasi), zatim slede smeđokosi sa oko 110.000, crnokosi sa oko 100.000 i crvenokosi sa 90.000 vlasi na glavi. Danas se androgenetsko opadanje kose leči na razne načine. Pilula za rast kose "propecija", koju treba duže uzimati, namenjena je muškarcima, a deluje tako što blokira jedan enzim, a time i hormon DHT. Ženama se preporučuju tonici sa estrogenom, a alternativa je supstanca "minoksidil", koju mogu da koriste i muškarci i žene.
A šta je difuzno opadanje kose? U ovom slučaju kosa ne opada samo na određenim mestima (čelo, razdeljak), već na celoj glavi. Razlog mogu biti hemoterapija, groznica, pojačan rad štitne žlezde ili nedostatak gvožđa. I neka sredstva za razređivanje krvi, antiepileptici, lekovi za štitnu žlezdu i antireumatici mogu da izazovu opadanje kose. Pacijenti ne mogu jednostavno da prekinu terapiju, ali zato mogu da pokušaju sa nekim drugim lekom, naravno, uz konsultaciju sa lekarom.
Vitamin H (biotin) je poznat kao vitamin za kosu. Iako ne povećava broj vlasi na glavi, poboljšava strukturu i kvalitet kose i noktiju. Jedna tableta dnevno od 2,5 miligrama biotina je sasvim dovoljna, ali je treba uzimati barem pola godine da bi rezultati bili vidljivi.
Danas postoje šamponi i regeneratori sa kofeinom, koji doprinose boljoj prokrvljenosti korena i poboljšavaju kvalitet kose.
Poslednjih meseci mi je kosa opadala nenormalno. Odem do apoteke i daju mi vitaminske tablete bioskalin i mogu vam reci da sam uspela da yaustavim opadanje kose, nakon dva meseca uzimanja ovih tableta.
http://www.bioscalin.it/index2.htm
Shade- Elita
i ja sam primetila taj problem kod sebe u poslednje vreme i nikako mi se ne svidja to.
takodje,sve izrazeniji su mi zalisci,sto je najuocljivije na siskama i to me pomalo brine
Shade,hvala na savetu i preporuci.
mozes li da napises cenu?
takodje,sve izrazeniji su mi zalisci,sto je najuocljivije na siskama i to me pomalo brine
Shade,hvala na savetu i preporuci.
mozes li da napises cenu?
Nema na čemu Khallu, jedini problem je što sam ja to tamo uzela i ne znam da li ih ima u našim apotekama. Pakovanje bioskalina od 30 tableta košta oko 26 eura.
Shade- Elita
Dzaba ti Khalu, ja mislim da ga kod nas nema a cena je ja mislim oko 20 eura za kutiju u Italiji, ali neka me Shade ispravi.
ivonka- Elita
Jeste ivonka, napisah gore cenu. I znači, nema ga kod nas?
Shade- Elita
Nema, ima ga u Ceskoj, tamo je oko 30 eura ali to je razumljivo , posto je to uvozno. Moj zet ga je pio, pa zato znam.
ivonka- Elita
Da, da, pa evo, i ja sam kutiju plaćala 26 eura.
Da li mu je pomoglo išta?
Shade- Elita
Khallu moja sestra nasla na internetu ovaj recept za kosu i pomoglo joj,probaj i ti
ako zelite da oporavite kosu, napravite sampon po sledecem receptu:
1/2 l kosili sampona
1 ampula B6 vitamina (bedoxina)
1 ampula OHB12
pentenol rastvor
AD kapi - ako nadjete vodeni rastvor
kapi od koprive
ricinuso ulje - 1 kasika
Evita- Napreduje
- Broj poruka : 589
Pridružila/o se : 28.01.2011
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3