Panteizam
3 posters
Strana 1 od 1
Panteizam
Panteizam je religiozno - filozofsko učenje koje poistovećuje Boga s prirodom i prirodu razmatra kao očitovanje božanstva.
Panteizam je učenje da je sve Bog, ili da su Bog i svemir jedno.
Najpoznatiji panteistički sistem u modernoj filozofiji je Spinozin, mada je panteistička retorika cvetala u 19. veku, na primer u radovima Emersona.
Pored Spinoze poznati panteisti su i Heraklit, Plotin i Giordano.
Izvor - wikipedia
Šta vi misite o poistovećivanju Boga i prirode? Kakvo je vaše poimanje ovog učenja?
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Re: Panteizam
Univerzum je samorazviće Boga u sebi, iz sebe i ka sebi samom. I samo božanstvo je biće koje se razvija, koje od nesavršenog postaje savršeno, od prirode duh, od grešnog sveto. Početak ovog razvitka čini božju osnovu, ili praosnov, koji kao apsolutni mrak, čisto biće neumne egzistencije, nije ništa drugo do mračno nesvesno htenje (otuda iracionalizam).
-ja mogu reci da na ovaj nacin dozivljavam Boga,panteizam kao ucenje mi je najblize.
-ja mogu reci da na ovaj nacin dozivljavam Boga,panteizam kao ucenje mi je najblize.
Panteizam mi se puno svidja i po meni ima vise logike i smisla-zivot je proizvod materije,od hriscanstva po kome je zivot proizvod boga.
Marooned- Istraživač
- Broj poruka : 237
Pridružila/o se : 11.08.2011
Naravno da ima više logike, ne postoji samo verujem, postoji i osećam i razmišljam.
A na koji način ćemo sve to, je ipak stvar pojedinca.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu