Nakit
+11
Shade
Mimi
hope
Zvončica
Femme
Boni
bub@mara
Aynnah
Veca
Holly
Khallu
15 posters
Strana 2 od 3
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Re: Nakit
Imam još jednu sa krupnijim biserima. Volim bisere, jer daju neku eleganciju i prefinjenost, ali retko kad imam priliku da ih nosim.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
Kad vec pricamo o biserima,ja ih bas volim.Evo i mog priveska koji ne skidam!
Boni- Urednica
- Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011
Hvala Khallu...poklon mog dragog.
Boni- Urednica
Hvala devojke moje i meni se jako dopada!
Boni- Urednica
Da li zlato može da pocrni?
Čisto zlato finoće 24 k (999,9) neće pocrneti tj. oksidisati ni kada ga usijamo i ohladimo na vazduhu niti kada ga stavimo u bilo kakvu kiselinu. Nakit se međutim pravi od mešavine zlata i legure koja se može sastojati od različith metala (srebro, bakar, nikl, paladijum, cink, idt.). Ovi metali u leguri zlata mogu pod određenim uslovima oksidisati (tamneti, izgubiti lepu boju zlata, ostavljati taman trag na koži ili svetlim tkaninama). Slučajevi kada se ovo dešava mogu biti:
kupanje u banjskoj vodi koja ima dosta sumpora i drugih hemijskih elemenata
kada nakit dođe u dodir sa nekim pomadama ili kozmetikom koje imaju dosta hemijskih sastojaka
kada osoba koja ga nosi uzima neke lekove koji se posle kroz kožu luče i dolaze u dodir sa nakitom
ako osoba koja ga nosi ima neki proces u organizmu (na primer kvaran i upaljen zub itd.)
ako se komad nakita dosta pomera usled trenja može ostavljati trag na odeći ili koži
ako nakit dođe u dodir sa živom može posiveti ali i jako se oštetiti jer živa nagriza legirano zlato
ako osoba koja ga nosi luči znoj koji sadrži više hemijskih sastojaka od uobičajenog
ako je osoba alergična na neki metal iz legure
Nadam se da sam naveo većinu slučajeva koji se mogu desiti, sa napomenom da što je zlato finije manja je šansa da se ovako nešto dogodi. Znači veća je mogućnost da zlato od na primer 8 k potamni ili oksidiše nego 18 k. Još jedna napomena u vezi belog zlata. Belo zlato se legira sa legurama koje mogu sadržati i nikl a on je jedan od češćih uzročnika alergija. Preporuka je da takve osobe nose nakit od belog zlata legiran pretežno paladijumom. Dobra vest je da su ovaj problem prepoznali proizvođači predlegura pa je u novije vreme nikl praktično izbačen iz upotrebe.
Savet: ukoliko nakit koji je potamneo ne možete sami očistiti uobičajenim sredstvima, ( krpica za poliranje zlata ili malo praška za veš sa toplom vodom i stara četkica za zube), odnesite nakit Vašem zlatarau da on to stručno obavi. Ujedno će se obaviti rutinska kontrola funkcionisanja kopči ili stabilnosti ugrađenog kamenja i dr.
Čisto zlato finoće 24 k (999,9) neće pocrneti tj. oksidisati ni kada ga usijamo i ohladimo na vazduhu niti kada ga stavimo u bilo kakvu kiselinu. Nakit se međutim pravi od mešavine zlata i legure koja se može sastojati od različith metala (srebro, bakar, nikl, paladijum, cink, idt.). Ovi metali u leguri zlata mogu pod određenim uslovima oksidisati (tamneti, izgubiti lepu boju zlata, ostavljati taman trag na koži ili svetlim tkaninama). Slučajevi kada se ovo dešava mogu biti:
kupanje u banjskoj vodi koja ima dosta sumpora i drugih hemijskih elemenata
kada nakit dođe u dodir sa nekim pomadama ili kozmetikom koje imaju dosta hemijskih sastojaka
kada osoba koja ga nosi uzima neke lekove koji se posle kroz kožu luče i dolaze u dodir sa nakitom
ako osoba koja ga nosi ima neki proces u organizmu (na primer kvaran i upaljen zub itd.)
ako se komad nakita dosta pomera usled trenja može ostavljati trag na odeći ili koži
ako nakit dođe u dodir sa živom može posiveti ali i jako se oštetiti jer živa nagriza legirano zlato
ako osoba koja ga nosi luči znoj koji sadrži više hemijskih sastojaka od uobičajenog
ako je osoba alergična na neki metal iz legure
Nadam se da sam naveo većinu slučajeva koji se mogu desiti, sa napomenom da što je zlato finije manja je šansa da se ovako nešto dogodi. Znači veća je mogućnost da zlato od na primer 8 k potamni ili oksidiše nego 18 k. Još jedna napomena u vezi belog zlata. Belo zlato se legira sa legurama koje mogu sadržati i nikl a on je jedan od češćih uzročnika alergija. Preporuka je da takve osobe nose nakit od belog zlata legiran pretežno paladijumom. Dobra vest je da su ovaj problem prepoznali proizvođači predlegura pa je u novije vreme nikl praktično izbačen iz upotrebe.
Savet: ukoliko nakit koji je potamneo ne možete sami očistiti uobičajenim sredstvima, ( krpica za poliranje zlata ili malo praška za veš sa toplom vodom i stara četkica za zube), odnesite nakit Vašem zlatarau da on to stručno obavi. Ujedno će se obaviti rutinska kontrola funkcionisanja kopči ili stabilnosti ugrađenog kamenja i dr.
ja sam trenutno na granici preterivanja sa srebrom na sebi, a čistim ga četkicom i pastom za zube.
bub@mara- Elita
- Broj poruka : 1425
Pridružila/o se : 12.12.2010
sme i to sam radila sa sodom bikarbonom,ali nema potrebe jer četkica dodje u svaku šupljinu nakita a opet skoro svaka pasta sadrži sodu bikarbonu.
bub@mara- Elita
- Broj poruka : 1425
Pridružila/o se : 12.12.2010
Meni je zlatar rekao da je najjednostavniji nacin zapranje srebra sudomil i so!
Boni- Urednica
Prelijepa je Boni...iako ne nosim brojanicu, ovu bih rado stavila na ruku
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Nisam ni ja nikada nosila,ali ovoj nisam mogla da odolim.
Boni- Urednica
Od nakita nosim sve,od mindjusa preko satova,prstenja i ogrlica,srebro najcesce.
Mimi- Istraživač
- Broj poruka : 168
Pridružila/o se : 16.05.2011
Angelina Jolie emerlad jewelry
Meni se bas dopada.
Meni se bas dopada.
Boni- Urednica
Volim nakit u zelenoj boji. Ovaj mi se baš sviđa, naročito minđuše.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
Jaoj, ja minđuše ne umem da nosim, a i ne volim ih nešto.
Jeste lep ovaj nakit, ali ja ovo isto, ne bih umela da nosim.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Meni se mnogo svideo,narocitoo sto su zeleni dragulji.
Bas bi mi fino stajao!
Bas bi mi fino stajao!
Boni- Urednica
Hmmm, koliko košta to zadovoljstvo, koje bi ti dobro stajalo?
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Evo moje ogrlice od Swarovski kristala koju sam dobila od svog dragog za 5 meseci zabavljanja. Uzivo je mnogo lepsa, mnogo lepo stoji a tek kako sija Ja sam odusevljena. Mnogo mi se svidja . Na kopci je zakacen mali labudic (simbol Swarovskog) na kome takodje ima 3 kristala. Nikada u zivotu nesto lespe nisam imala
Chikita- Elita
- Broj poruka : 1227
Pridružila/o se : 10.03.2011
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Strana 2 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu