Šafran
4 posters
Femme :: MENS SANA IN CORPORE SANO :: Zdravlje i medicina :: Lekovito bilje i začini, recepture naših predaka
Strana 1 od 1
Šafran
Nije poznato tačno geografsko poreklo šafrana, mada se smatra da mu je domovina istočna Grčka.
U kulinarstvu se šafran koristi od X veka pre Hrista. Upotrebljavan je kao lek i boja od davnina.
Šafran je livadska biljka iz porodice perunika. Za začin se koriste vrškovi tučka (stigme). Svaki cvet ima samo tri vlaknasta tamnonarandžasta tučka. Šafran je intenzivno mirisan, blago gorkastog okusa, intenzivne narandžaste boje. Pravi šafran je tamnonarandžaste boje, bez beličastih vlakana.
Ustanovljeno je da šafran preventivno deluje na kancer i da je efektan u saniranju depresivnog stanja i ateroskleroze. Dobar je antiinflamatorik, citotoksik i antigenotoksik, afrodizijak, karminativ, ekspektorans, sedativ, stimulant.
Šafran je najskuplji začin na svetu, jer je potrebno 75.000 cvetova da bi se dobilo pola kilograma praha. Kvalitet šafrana se procenjuje prema njegovoj moći bojenja jela. Jača mogućnost otpuštanja boje znači i veći kvalitet začina. Šafran se svrstava u četiri kategorije kvaliteta: Mancha šafran se odlikuje izrazito crvenom bojom; smatra se najkvalitetnijim na tržištu; Coupe je izuzetno redak i nema ga u prodaji u nekim značajnijim količinama; Rio i Sierra šafrani su svetlije boje, slabije arome i ukusa, pa su stoga manje cenjeni. Danas se šafran, uglavnom, koristi u kulinarstvu. Često je nazivan “kraljem začina”, a njegova jedinstvena aroma određuje pikantan ukus tradicionalne španske paelleiz Valencije, talijanskogrižota, jela od jagnjetine i piletine, francuske riblje čorbe, indijskih slatkih sosova i dr.
Izvor-net.
Holly- Elita
- Broj poruka : 2049
Pridružila/o se : 15.11.2010
Re: Šafran
nisam nikada probala šafran i ne znam može li se kod nas uopšte nabaviti?
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Ja mislim da ga ima, pogotovo u vecim gradovima.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
ima ga sigurno,u prodavnicama zdrave hrane ili bilo kom vecem marketu.
ja sam ga dobila jednom iz Turske ali ga verovatno nisam upotrebila na pravi nacin,pa nista od tog posebnog sofisticiranog ukusa nisam osetila...
ja sam ga dobila jednom iz Turske ali ga verovatno nisam upotrebila na pravi nacin,pa nista od tog posebnog sofisticiranog ukusa nisam osetila...
Femme :: MENS SANA IN CORPORE SANO :: Zdravlje i medicina :: Lekovito bilje i začini, recepture naših predaka
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu