Cimet
5 posters
Femme :: MENS SANA IN CORPORE SANO :: Zdravlje i medicina :: Lekovito bilje i začini, recepture naših predaka
Strana 1 od 1
Cimet
Cimet je jedan od najstarijih začina. Pominje se 2.800. godine pre n.e. u kineskoj botanici. Bio je izuzetno cenjen i u starom Egiptu, gde je upotrebljavan i za balzamovanje. Bio je vredniji od zlata i veoma popularan u srednjem veku.
Cimet je prirodni astrigens, antifungal, antibakterik, aromatik, dispeptik, antidijabetik, diuretik, dezifecijens, hemostatik, korigens, nerving, stomahik, karminativ, spazmolitik i stimulans. Jača srce i želudac, a pomaže i kod dijabetesa tipa 2. Pozitivno deluje na uravnoteženje odnosa holesterola. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama povoljno utiče na eliminaciju celulita, sanira bronhitis.
Cimet se koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.
U prodaji se nalazi u obliku tankih savinutih komada, dugih 10-20 cm, debljine 1-2 mm, kojima je uklonjen veći deo primarne kore. Kora se odmah zavija i to jedna oko druge, belkaste je boje, spajanjem postaje crvenosmeđa zbog flobafena.
Cejlonski cimet se koristi za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, variva, vrućih napitaka. Kasija cimet se više upotrebljava za posebna jela i umake i najčešće se nalazi u mlevenom obliku.
Izvor-net.
Holly- Elita
- Broj poruka : 2049
Pridružila/o se : 15.11.2010
Re: Cimet
Miris cimeta me vraća u djetinjstvo i miris mamine kuhinje kad dođem gladna iz škole....
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Volim cimet. Pitu sa jabukama ne jedem bez cimeta.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
ja ponekad grickam i ceo stapic cimeta i mogu vam reci da sam se iznenadila koliko je na taj nacin-ljut
Cimet ( ali ne obični, nego onaj posebni) Cejlonski ima ljekovite karakteristike.
Za mršavljenje : 1 šalicu vode , 2 male žličice ( čajne ) meda i 1 žličica cimeta. Prokuhati 1 -2 minute , procijediti i pola od toga popiti neposredno prije spavanja, a drugu polovicu natašte ujutro. Vide se rezultati za dan-dva. Cimet po noći doslovno rastapa masne naslage , a tokom dana ne dozvoljava " gomilanje" masnih stanica. Ja probala!
Za mršavljenje : 1 šalicu vode , 2 male žličice ( čajne ) meda i 1 žličica cimeta. Prokuhati 1 -2 minute , procijediti i pola od toga popiti neposredno prije spavanja, a drugu polovicu natašte ujutro. Vide se rezultati za dan-dva. Cimet po noći doslovno rastapa masne naslage , a tokom dana ne dozvoljava " gomilanje" masnih stanica. Ja probala!
Za produženu mladost i vitalnost treba piti čaj od cimeta. Četiri kašičice meda, jedna kašičica cimeta i tri šoljice vode zajedno se kuvaju kao čaj, a zatim se pije od tri do četiri puta u toku dana po četvrtina šoljice.
Istovremeno, čaj od cimeta pomaže i u lečenju anemije, a priprema se tako što se u litar vode stavi sto grama cimeta, najbolje u štapićima, i kuva na laganoj vatri dok se količina vode ne prepolovi. Onda se u to doda još jedan litar vode i kilogram šećera. Zatim se sve kuva dalje dok se celokupna količina ne svede na jedan litar. Lek je tada gotov i može da se pije kao sok ili tri puta po jedna kašičica dnevno.
("Večernje novosti")
Istovremeno, čaj od cimeta pomaže i u lečenju anemije, a priprema se tako što se u litar vode stavi sto grama cimeta, najbolje u štapićima, i kuva na laganoj vatri dok se količina vode ne prepolovi. Onda se u to doda još jedan litar vode i kilogram šećera. Zatim se sve kuva dalje dok se celokupna količina ne svede na jedan litar. Lek je tada gotov i može da se pije kao sok ili tri puta po jedna kašičica dnevno.
("Večernje novosti")
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
evo jos malo korisnih recepata sa cimetom http://zenstvena.com/ljekoviti-recepti-sa-cimetom-koje-mozete-napraviti/
ja cu ga, za pocetak, ujutru staviti u kafu
ja cu ga, za pocetak, ujutru staviti u kafu
Femme :: MENS SANA IN CORPORE SANO :: Zdravlje i medicina :: Lekovito bilje i začini, recepture naših predaka
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu