Hajdučka trava
4 posters
Femme :: MENS SANA IN CORPORE SANO :: Zdravlje i medicina :: Lekovito bilje i začini, recepture naših predaka
Strana 1 od 1
Hajdučka trava
HAJDUČKA TRAVA - KUNICA - STOLISNIK - Achilea millefolium
Drugi nazivi: hajducica, hajducka trava, kostrijet, ravan, roman, romonika .
Latinski naziv: achilea millefolium .
Engl - Yarrow
- Spojler:
- Opis biljke: hajducka trava ili stolisnik uspravna je biljka visine do 80 cm. Boja stabljike je svetlozelena ili crveno-smedja. Ima innoštvo perastih listova. Cela biljka veoma je ugodnog mirisa. Mnogobrojni sitni listovi su ili beli ili purpumo-crveni. Cvetovi su skupljeni u cvat na vrhu stabljike. Raste svuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi, kao samonikla biljka. Cveta belim cvetovima od juna do avgusta. Bere se za vreme cvetanja a listovi do jeseni. Botanicko ime je dato prema grckom junaku Ahilu –Achillea, i ima znacenje da daje snagu.Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrži do jedan odsto etarskog ulja (farmakopeja zahteva najmanje 0,13%), vlavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole, tanine i dr. Etarsko ulje hajducke trave dobija se destilacijom pomocu vodene pare, a sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen, borneol.,
Stanište: biljka je rasprostranjena po celoj Evropi. Raste pojedinacno ili u velikom mnoštvu na livadama i pašnjacima .
Lekoviti deo biljke: za vreme cvatnje sabiru se cvetovi s kratkim peteljkama, i cela biljka najviše do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i etericnog ulja, hajducku trava ili stolisnik ubrajaju u gorke droge.Cveta preko celog leta. Koristi se u obliku caja za poboljšanje apetita, kod želudacnih tegoba, nadimanja i teškog varenja. U narodnoj medicini se koristi za zarašcivanje rana kao hemostiptik i ublažavanje bola. Hajducka trava ulazi u sastav gorkih cajeva, cajeva za cišcenje, pojacano lucenje žuci, caja za normalizaciju metabolizma i caja za umirenje. Spolja se upotrebljava kao antiflogistik slicno kamilici, za ispiranje, kupke, obloge. Hajducka trava ulazi u sastav gorkih cajeva, cajeva za cišcenje, pojacano lucenje žuci, caja za normalizaciju metabolizma i caja za umirenje. Zbog prisustva vitamona C daje se kod krvarenja i hemoroida. Pri upotrebi hajducke trave treba znati da kod osetljivih osoba može izazvati alergiju. Zato ljudi osetljive kožetreba da koriste samo mlade, tek procvetale biljke, a caj da piju u manjim kolicinama.
Herba se skuplja tokom letnjih meseci, od juna do avgusta, odsecanjem vršnih delova biljaka dužine 20-25 santimetara, ili se sakuplja samo cvast dužine samo dva santimetra. Odseceni delovi se vezuju u kite i suše na promajnom mestu ili sušnici na temperaturi 35-50°C. Suva droga je aromaticnog mirisa, gorkog i malo slanog ukusa. Pošto stabljika ne sadrži lekovite sastojke, bolje je upotreblljavati samo list i cvet. Stoga je droga sa više stabljike manje cenjena. Suva herba pakuje se u jutane vrece ili kartonske kutije i cuva zašticena od svetlosti godinu i po dana.
Lekovito delovanje: hajducka travu ili stolisnik cisti i jaca krv i probavne organe. Posebno je korisna za lecenje jetre, slezene, gušterace, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, zatim grceva, groznice, lupanja srca, bolova u kstima i ledjima, neredovitih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i cireva.. Caj od stolisnika korisno deluje i leci ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lecenja osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju sprovesti i kure cišcenja krvi. Takodje se upotrebljava kod angine pektoris, i to kao caj. Kod nervnih osoba preporucuje se cešce pranje celog tela rashladjenim cajem od stolisnika i to ujutro i uvece. Tople kupke od stolisnika i kamilice ublažuju nervne bolove.
Smanjuje teškoce kod gihta i reumatizma. Povoljno deluje za lecenje šecerne bolesti, narocito u pocetnom stadijumu. Korisna je i kod prekomjernog krvarenja.
Stolisnik spada medu lekovita sredstva koja deluju svojim gorkim okusom na sluznicu želuca, pa tako podstice izlucivanje želucanog soka, a samim tim pobuduje apetit.
Povoljno deluje na resorpciju hrane. Lekoviti preparati sa stolisnikom, odnosno mešavina cajeva, pomažu kod gastritisa, kolitisa, grceva u želucu i crevima. Kalijum, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka, te tako posredno utice na rad srca, uspešno se koristi i kod ženskih bolesti.
Herbateka
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Re: Hajdučka trava
Hajdučka trava leči gastritis
Hajdučka trava dobila je ime po hajducima koji su, kako se verovalo, u platnenoj vrećici nosili ovu biljku svuda sa sobom kako bi u svakom trenutku imali lek za vidanje rana.
Bere se u julu i avgustu
Ova višegodišnja zeljasta biljka s nerazgranatom stabljikom ima slojevite listove koji podsećaju na najfiniju čipku i sitne belo-ružičaste cvetove raspoređene u obliku štita.
Hajdučica ili stolisnik, kako se u narodu još naziva, raste na vlažnim livadama, na kamenitim mestima, šumskim proplancima, kao i po oranicama i vinogradima. Bere se u julu i avgustu, a suši na vetrovitom mestu ili u sušionici na temperaturi od 35 do 50 stepeni. Čuva se u kesicama od jute, zaštićena od svetlosti. Rok trajanja suve hajdučke trave je oko dve godine.
- Spojler:
- Riznica kalijuma
Bogata je vitaminom K, etarskim uljima, gorkom materijom ahileinom i azulenom, materijom od koje potiče njena lekovitost. Hajdučka trava svojim gorkim sastojcima deluje na sluzokožu želuca, pa tako podstiče izlučivanje želudačnog soka, a samim tim povećava apetit.
Osim toga, povoljno deluje na resorpciju hrane, pa čajevi na bazi ove lekovite biljke pomažu kod gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crevima.
Kalijum, koji je sastavni deo ove lekovite biljke, potpomaže rad bubrega i krvotoka, umiruje srce i rešava sve tegobe koje nastaju pre menstrualnog ciklusa i tokom njega.
Dva proverena čaja
Čaj od hajdučke trave isceljuje ispucale ruke, osetljive bradavice žena koje doje i sve vrste osipa na koži. Tople kupke od hajdučke trave i kamilice ublažavaju sve probleme sa nervima i smanjuju tegobe izazvane reumom.
Čaj za mirne snove od hajdučke trave skuvajte tako što ćete sa 2,5 dl vrele vode preliti 5 g hajdučke trave. Ostavite da odstoji desetak minuta, procedite i pijte po jednu šolju uveče, pre spavanja.
Za negu ruku skuvajte čaj od dve kašike lista i cveta hajdučke trave. Kuvajte tri minuta u 3 dl vode, pa toplim čajem ispirajte ispucale ruke i osetljive bradavice koje često muče dojilje.
Mast protiv hemoroida
Pomešajte po 50 g hajdučke trave i muške bokvice sa 0,5 kg svinjske masti, pa lagano kuvajte desetak minuta. Ostavite da odstoji preko noći, ujutru još jednom zagrejte smesu, procedite je i sipajte u teglice. Mast čuvajte na mračnom mestu.
Obloge za rane
Sveže istucane listove hajdučke trave stavite kao obloge na rane koje su nastale kao posledica udaraca, uboda, posekotina…
Tinktura za varenje
Napunite flašu seckanim listovima i cvetovima hajdučke trave, pa ih prelijte rakijom. Ostavite da stoji tri nedelje na suncu ili toplom mestu, pa procedite mešavinu. Pijte ujutru i uveče po jednu kašiku, a vaši problemi s organima za varenje će nestati.
Vino za bubrege
Dve kašike cvetova hajdučke trave kuvajte 10 minuta u 0,5 l belog vina. Svakog dana popijte po dve kašike ove mešavine koja se pokazala kao odlično rešenje protiv slabog apetita, bubrežnih, žučnih i mokraćnih kamenaca.
Veco (obracam se Veci jer pouzdano znam da mi moze odgovoriti na postavljeno pitanje, svakako cu biti zahvalna svakome ko mi pruzi preciznu informaciju), da li je ovo Hajducka trava? Jutros sam uslikala.
Molim odgovor, ljudi.
Molim odgovor, ljudi.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
kod nas je to rman a na netu sam našla ovu sliku ako ti to šta pomogne
evo i link http://bs.wikipedia.org/wiki/Hajdu%C4%8Dka_trava
evo i link http://bs.wikipedia.org/wiki/Hajdu%C4%8Dka_trava
Maja- Elita
- Broj poruka : 4128
Pridružila/o se : 21.03.2012
pretpostavljam i ja da ce Veca znati da prepozna na slici,ali znam da postoji jos nesto slicno po izgledu na hajducku travu,mislim da je neka korovska biljka u pitanju.
Hvala ti Maja.
Khallu, zato pitam. Bila sam vani, nasla nesto nalik hajduckoj, nisam sigurna da li je to.
Khallu, zato pitam. Bila sam vani, nasla nesto nalik hajduckoj, nisam sigurna da li je to.
Shade- Elita
Shade, tek sam vidjela pitanje i sliku...nije to hajdučka trava iako je slična. Ja sam danas malo ubrala na Jahorini i uživam u njoj, kao i u drugim nabranim travama. Ako je ne prepoznaješ po izgledu, možeš pokušati po mirisu, ona ima baš intenzivan miris kad je malo protrljaš prstima, a ovo što si ti ubrala ne miriše.
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Ne, ne mirise.
Hvala Veco.
Hvala Veco.
Shade- Elita
Femme :: MENS SANA IN CORPORE SANO :: Zdravlje i medicina :: Lekovito bilje i začini, recepture naših predaka
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu