Mostovi
+2
Boni
Paloma Blanca
6 posters
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Mostovi
Pod starim mostom
U meni večeras jedna reka
razbila ogromna brda daleka,
muči se, urliče,
razmiče klance
i kida svoje zelene lance
i rije kroz moje srce i peče
i kroz oči mi kipi i teče.
U tebi večeras ta ista reka
čudno je meka.
I čas je zlatna.
I čas je plava.
U njoj se tišina odslikava.
Svako u sebi reke druge
pod istim mostovima sretne.
Zato su naše sreće i tuge
uvek drukčije istovetne
Miroslav Mika Antić
U meni večeras jedna reka
razbila ogromna brda daleka,
muči se, urliče,
razmiče klance
i kida svoje zelene lance
i rije kroz moje srce i peče
i kroz oči mi kipi i teče.
U tebi večeras ta ista reka
čudno je meka.
I čas je zlatna.
I čas je plava.
U njoj se tišina odslikava.
Svako u sebi reke druge
pod istim mostovima sretne.
Zato su naše sreće i tuge
uvek drukčije istovetne
Miroslav Mika Antić
Paloma Blanca- Elita
- Broj poruka : 1324
Pridružila/o se : 13.09.2012
Re: Mostovi
Most je bio čest motiv i inspiracija Iva Andrica.
„Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji, opštiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kome se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo.“
„Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji, opštiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kome se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo.“
Paloma Blanca- Elita
„Tako, svuda u svetu, gde god se moja misao krene ili stane, nailazi na verne i ćutljive mostove, kao na večitu i večno nezasićenu ljudsku želju da se poveže, izmiri i spoji sve što iskrsne pred našim duhom, očima i nogama, da ne bude deljenja, protivnosti ni rastanka.“
Odlomci o mostovima su iz Andrićevog teksta "Mostovi".
Odlomci o mostovima su iz Andrićevog teksta "Mostovi".
Paloma Blanca- Elita
„Sve čim se ovaj naš život kazuje – misli, napori, pogledi, osmesi, reči, uzdasi
– sve to teži ka drugoj obali, kojoj se upravlja kao cilju i na svakoj tek dobiva svoj pravi smisao.
Sve to ima nešto da savlada i premosti: nered, smrt ili nesmisao.
Jer, sve je prelaz, most čiji se krajevi gube u beskonačnosti, a prema kom su svi zemni mostovi samo dečje igračke, bledi simboli.
A SVA JE NAŠA NADA S ONE STRANE.“
– sve to teži ka drugoj obali, kojoj se upravlja kao cilju i na svakoj tek dobiva svoj pravi smisao.
Sve to ima nešto da savlada i premosti: nered, smrt ili nesmisao.
Jer, sve je prelaz, most čiji se krajevi gube u beskonačnosti, a prema kom su svi zemni mostovi samo dečje igračke, bledi simboli.
A SVA JE NAŠA NADA S ONE STRANE.“
Paloma Blanca- Elita
Hvala Boni
Ja obožavam mostove i upravo mi je sada pala na pamet pomisao da uz sliku mosta, napišemo još po nešto o njemu, npr. gde se nalazi, istorijat i tako. Mada to nije uvek izvodljivo.
Ja obožavam mostove i upravo mi je sada pala na pamet pomisao da uz sliku mosta, napišemo još po nešto o njemu, npr. gde se nalazi, istorijat i tako. Mada to nije uvek izvodljivo.
Mostovi na Miljacki
I kad mislim na mostove, u sećanju mi iskrsavaju ne oni preko kojih sam najviše prelazio, nego oni koji su najviše zadržali i zaneli moju pažnju i moj duh.
Pre svega, sarajevski mostovi. Na Miljacki, čije je korito kičma Sarajeva, oni su kao kameni pršljenovi. Vidim ih jasno i brojim redom. Znam im lukove, pamtim ograde. Među njima i jedan koji nosi sudbinsko ime jednog mladića, malen ali stalan, uvučen u se kao dobra i ćutljiva tvrđava koja ne zna za predaju ili izdaju. Ivo Andrić
I kad mislim na mostove, u sećanju mi iskrsavaju ne oni preko kojih sam najviše prelazio, nego oni koji su najviše zadržali i zaneli moju pažnju i moj duh.
Pre svega, sarajevski mostovi. Na Miljacki, čije je korito kičma Sarajeva, oni su kao kameni pršljenovi. Vidim ih jasno i brojim redom. Znam im lukove, pamtim ograde. Među njima i jedan koji nosi sudbinsko ime jednog mladića, malen ali stalan, uvučen u se kao dobra i ćutljiva tvrđava koja ne zna za predaju ili izdaju. Ivo Andrić
Paloma Blanca- Elita
Lepa tema!
Most Svetog Anđela preko Tibra. Prelep, ima statue sa obe strane, ali je u srednjem veku na njemu izvršavana egzekucija osuđenih na smrt.
( mislim da sam pisala ranije o tome na nekoj temi)Prvobitno je građevina zamišljena da bude grob imperatora Hadrijana koji je vladao od 117-138. godine ali mauzolej nije završen nekoliko godina posle njegove smrti pa je u 3. veku, podizanjem odbrambenog zida Aurelian, tvrđava postala mostobran koji štiti gore pomenuti most
Kasnije je tvrđava korišćena kao utočište za Pape a iza skrivenih vrata je postojao tajni prolaz do Vatikana. U srednjem veku je služio kao zatvor, trezor i kasarna.
Ime je dobio po Anđelu Mihailu koji se u snu pape Grigorija Velikog pojavio na njenim zidinama 590. godine posle čega se okončala epidemija kuge. U to ime je podignuta njegova statua na vrhu tvrđave.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Cleveland most - Sydney Australia
Troja- Elita
- Broj poruka : 13992
Pridružila/o se : 30.08.2011
Strana 1 od 2 • 1, 2
Strana 1 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu