Omiljeno umetničko delo
+6
ivonka
Shade
Veca
Zvezdica
Anne Boleyn
Zvončica
10 posters
Strana 1 od 1
Omiljeno umetničko delo
Dugo sam razmišljala koje delo da izdvojim i na kraju sam se odlučila za Citadelu, roman Arčibalda Kronina, jer mi je tematika vrlo bliska i mogla bih stalno da ga čitam. Prvi put sam ga pročitala kao srednjoškolka po preporuci majke.
To je priča o ljubavi, životu, etici i moralu, priča koja nam pokazuje kako želja za novcem može da promeni čak i plemenitog i neiskvarenog čoveka.
Radnja se dešava ranih dvadesetih godina 20. veka i prati karijeru mladog, idealističnog, siromašnog doktora Mansona koji nakon tek završenog medicinskog fakulteta dobija posao u malom rudarskom mestu u Velsu. Opisuje sve probleme sa kojima se jedan mlad i još uvek neiskusan lekar susreće, počevši od toga da mora samo na sebe i svoje znanje da se oslanja i prihvati ogromnu odgovornost za nečiji život, preko operacija koje vrši na kuhinjskom stolu, do otpora na koji nailazi kod starih medicinskih sestara koje odbijaju da prihvate nove i bolje načine lečenja, ubeđene da bolje znaju jer imaju dugogodišnje iskustvo i kolega, neznalica, ogrezlih u korumpciji.
I pored mukotrpnog rada, učenja, stručnog usavršavanja i bavljenja istraživačkim radom, sa napredovanjem u karijeri junak ovog romana će ipak podleći želji za lakom zaradom, a moralno posrnuće će ga potpuno udaljiti od voljene žene kada shvati da on više nije čovek koga ona poznaje. Nakon tragičnog događaja i ogromnog gubitka, doktor Manson će shvatiti da ima samo dve mogućnosti: da ostane na dnu, ili da se zaputi ka svetlosti.
Ovo je priča o moralnom padanju i ponovnom ustajanju i vraćanju na pravi put. Sama ta činjenica ostavlja nadu u mom srcu, a sigurno i u srcima svih drugih čitaoca. Knjigu toplo preporučujem svima, a naročito ljudima koji žele da se bave medicinskom profesijom.
Imate li vi neko omiljeno umetničko delo? Ne mora da bude iz književnosti, važno je samo da vas je promenilo na neki način i ostavilo trag u vama i naravno, obrazložite svoje razloge.
To je priča o ljubavi, životu, etici i moralu, priča koja nam pokazuje kako želja za novcem može da promeni čak i plemenitog i neiskvarenog čoveka.
Radnja se dešava ranih dvadesetih godina 20. veka i prati karijeru mladog, idealističnog, siromašnog doktora Mansona koji nakon tek završenog medicinskog fakulteta dobija posao u malom rudarskom mestu u Velsu. Opisuje sve probleme sa kojima se jedan mlad i još uvek neiskusan lekar susreće, počevši od toga da mora samo na sebe i svoje znanje da se oslanja i prihvati ogromnu odgovornost za nečiji život, preko operacija koje vrši na kuhinjskom stolu, do otpora na koji nailazi kod starih medicinskih sestara koje odbijaju da prihvate nove i bolje načine lečenja, ubeđene da bolje znaju jer imaju dugogodišnje iskustvo i kolega, neznalica, ogrezlih u korumpciji.
I pored mukotrpnog rada, učenja, stručnog usavršavanja i bavljenja istraživačkim radom, sa napredovanjem u karijeri junak ovog romana će ipak podleći želji za lakom zaradom, a moralno posrnuće će ga potpuno udaljiti od voljene žene kada shvati da on više nije čovek koga ona poznaje. Nakon tragičnog događaja i ogromnog gubitka, doktor Manson će shvatiti da ima samo dve mogućnosti: da ostane na dnu, ili da se zaputi ka svetlosti.
Ovo je priča o moralnom padanju i ponovnom ustajanju i vraćanju na pravi put. Sama ta činjenica ostavlja nadu u mom srcu, a sigurno i u srcima svih drugih čitaoca. Knjigu toplo preporučujem svima, a naročito ljudima koji žele da se bave medicinskom profesijom.
Imate li vi neko omiljeno umetničko delo? Ne mora da bude iz književnosti, važno je samo da vas je promenilo na neki način i ostavilo trag u vama i naravno, obrazložite svoje razloge.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
Re: Omiljeno umetničko delo
A Meadow in the Mountains Le Mas de Saint Paul (1889) - Van Gogh
Zvezdica- Početnik
- Broj poruka : 85
Pridružila/o se : 10.01.2012
Allee in the Park Van Gogh
Zvezdica- Početnik
Apricot Trees in Blossom Van Gogh
Zvezdica- Početnik
Poslednji put izmenio Shade dana Čet Avg 02, 2012 5:40 pm, izmenio ukupno 2 puta
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Jos malo Lotreka.
Koliko god sam se trudila da sliku uvecam, ona svaki put ispadne ovako mala.
ivonka- Elita
- Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011
Mnogo lepa slika, ali mnogo.
Njegove slike su prelepih boja, sećaš se Khallu, da sam jednu postavljala na panelu, prošle jeseni?
Nakon što sam pročitala knjigu "Izlet" o nastanku ove slike, slika mi je postala mnogo zanimljivija.
Renoar
Renoar
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Giovanni Antonio Canal, poznatiji kao (C)Kanaleto.
Pogled na kanal Grande
Na svojim slikama je predstavljao život Venecije. Dopadaju mi se njegove slike.
Omiljena slika otkriva vaš karakter
Koja je? Ima li istine u zakljuccima?
Volim Dišana, ali i Boša. Dobra analiza, ima istine u zakljucku, bar kad sam ja u pitanju.
Vinsent van Gog, "Zvezdana noć": Baš kao ni što Van Gogovo delo nikada nije do kraja protumačeno i vi ste tip intelektualca i volite da provodite noći u tihom promišljanju. Verovatno ste umorni od toga da vas ljudi doživljavaju kao introvertiranu osobu. Zaljubljeni ste u samu ideju neuzvraćene ljubavi.
Tacno. Samo ne bih volela da se meni desi ta neuzvracena ljubav, ali je zanimljiva za citanje.
Boni- Urednica
- Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu