Zašto hrčemo?
+5
Femme
bub@mara
Khallu
ABA
Shade
9 posters
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Zašto hrčemo?
Zašto hrčemo?
Gornji disajni putevi podsećaju na krivudavu cev na kojoj se primećuju nekoliko suzenja, gde vazduh prolazi brze i pod većim pritiskom. Najuze mesto se lokalizuje izmedju mekog nepca, njegove resice i zadnjeg zida grla. Kada je čovek budan, tada su mišići mekog nepca i korena jezika napeti, a disajni put najšire otvoren za protok vazduha, da bi u snu mišići izgubili napetost tako da se meko nepce spušta prema jeziku , koji takodje gubi napetost i zajedno nalezu na površinu zadnjeg zida zdrela. Na taj način većim delom zatvaraju disajni put, ostavljajući samo usku pukotinu za protok vazduha, koji onda u području suzenja ubrzava svoje strujanje i dovodi do titranja mekog nepca i njegove resice, kao lepršanje jedra na vetru.
Nije jasno zašto osobe koje hrču ne čuju same sebe, iako pri tome prave buku i do 85 decibela što odgovara buci u saobraćaju. Uzivanje alkohola, preterana debljina, uzimanje lekova sa sedativnim efektom, kao i spavanje na ledjima su faktori koji dodatno pogoršavaju hrkanje.
Ako tokom hrkanja dodje do potpunog zatvaranja disajnog puta, tada nastaje opasan kratkotrajan prekid disanja (apnea) oko desetak sekundi, u tom slučaju srce tezi da kompenzuje manjak kiseonika tako što ubrzava srčani rad i podize krvni pritisak, što nakon niza godina moze imati posledice u vidu srčanog ili mozadanog udara. Zbog čestog manjka kiseonika u ćelijama tokom sna, osoba koja hrče ujutru se budi uglavnom pospana i umorna. Gojazni ljudi su posebno ugrozeni jer zbog masnog jastuka u mekom nepcu lakše dolazi do zatvaranja disajnog puta i hrkanja. Alkoholna pića i lekovi sa sedativnim efektom, takodje smanjuju napetost mišića mekog nepca i jezika sa istim posledicama. Kao rezultat starenja hrkanje se pojačava, jer gubitak potkoznog tkiva dovodi do mlitavosti lica. Kod dece hrkanje moze biti prisutno i najčešće je rezultat uvećanih krajnika (posebno trećeg) i loše navike disanja na usta, zbog čega nemirno spavaju, hiperaktivna su i imaju smetnje u ponašanju.
Terapija moze biti:
1) Konzervativna - regulisati telesnu tezinu, ne konzumirati alkohol i lekove sa sedativnim efektom pre spavanja, spavati na boku i sa jastukom, kao i baviti se sportom koji jača mišiće vrata.
2) hiruška - kojom se uklanja prepreka nosne pregrade, krajnici, vrši skraćivanje nepca i sprovodi se uobičajenim hiruškim načinom ili laserom.
izvor-net
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Re: Zašto hrčemo?
e ce da izvinete ja niks hrkati.
ABA- Napreduje
- Broj poruka : 788
Pridružila/o se : 16.11.2010
Da li si tekst pročitala?
Onda će biti jasnije, tj i njega ćeš moći da razumeš.
Shade- Elita
Kažu u tekstu 'vako
Pa, vidite, koju ćete terapiju odabrati, jer vidim da loodiš od njegovog hrkanja.
Shade- Elita
Zovi ga 'vamo, da pročita tekst.
Shade- Elita
au brate,ja kao da gledam reprizu skorasnje noci:sedim do kasno ispred kompa, zbog toga mi se ne spava a onaj moj hrce kao lud.ubicu nekoga,majke mi :s:
probaj sa čepićima :s: jel si probala da mu cokćeš na uvce :s:
bub@mara- Elita
- Broj poruka : 1425
Pridružila/o se : 12.12.2010
pa ne,stvarno nema smisla vise.nisam probala nista,osim cimanja,udaranja i deranja-jer bi on trebalo da bude zainteresovan,kao prvo
Zašto hrčemo?
coktanje bi trebalo da pomogne (bez zezanja) kod ovog mog to upali,mada mi ne smeta hrkanje sve dok mi ne grokne blizu uveta :s: i bre što se toliko ljutiš na čoeka pa nije on kriv ,jadan..
bub@mara- Elita
- Broj poruka : 1425
Pridružila/o se : 12.12.2010
Jeste nezgodno spavati, tj pokušati da zaspiš pored nekog ko hrče.
Ja sam ranije govorila: Daj, sačekaj da ja zaspim, pa ti onda hrči do mile volje.
Nije nimalo lako slušati hrkanje, ali mnogo je gore kad dođeš u fazu kad bi dao sve što imaš da ga još jednom čuješ...
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Khallu, danas sam čitala neku prastaru knjigu koju je moja mama dobila kad se udala pa sad zamisli koliko je stara...e u njoj ima divan savjet: kad vam muž hrče stavite mu u usta vlažan sunđer, to će ga umiriti do jutra...
Čovječe, moja djeca su se satima smijala i zamišljale reakciju tog jadnika....pa ti probaj ako smiješ....
Čovječe, moja djeca su se satima smijala i zamišljale reakciju tog jadnika....pa ti probaj ako smiješ....
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Više hrkanja - manje kilograma
Kada bi vam neko rekao da ljudi koji hrču sagorevaju više kalorija u toku noći nego ljudi koji ne hrču, da li biste mu poverovali?
Skorašnje istraživanje pokazalo je da osobe koje imaju nemiran san, praćen hrkanjem, dok se odmaraju sagore čak 2.000 kalorija dnevno, nasuprot njihovim "kolegama", koji spavaju tvrdim i mirnim snom, a koji sagore svega 1.600 kalorija.
e,svasta!
Kada bi vam neko rekao da ljudi koji hrču sagorevaju više kalorija u toku noći nego ljudi koji ne hrču, da li biste mu poverovali?
Skorašnje istraživanje pokazalo je da osobe koje imaju nemiran san, praćen hrkanjem, dok se odmaraju sagore čak 2.000 kalorija dnevno, nasuprot njihovim "kolegama", koji spavaju tvrdim i mirnim snom, a koji sagore svega 1.600 kalorija.
- Spojler:
- Kako je moguće da se hrkanjem troše kalorije?
Jedan od razloga može biti taj što hrkanje, ili manji poremećaji koji se javljaju u vezi sa hrkanjem, mogu izazvati izvesne promene u nervnom sistemu, zbog čega teraju naše telo (organizam) da koristi mnogo više energije nego što je to inače slučaj. Što se tiče trošenja većih količina energije, ovo ne treba uzeti u potpunosti zdravo za gotovo, jer je sve to ipak individualno. Svako ima različit metabolizam i potrebe za trošenjem energije. Ono što je ovde od najvećeg značaja i ono na šta treba obratiti pažnju jeste činjenica da hrkanje podstiče veću potrošnju kalorija.
Da li je hrkanje pozitivno?
Kao što već svi znamo, hrkanje baš i nije neka pozitivna navika. Ne samo da ometa san ljudi u našoj neposrednoj blizini, već može biti i znak nekog ozbiljnijeg problema, poput prekida u disanju za vreme sna (med. apnea). Ovaj poremećaj može učiniti da osoba naglo prestane sa disanjem za vreme sna (bilo popodnevnog ili u toku noći), a dovodi se u vezu sa kardivaskularnim problemima i povišenim krvnim pritiskom. To znači da i uprkos činjenici da vam može pomoći da sagorite više kalorija, hrkanje ipak nije nešto poželjno.
Spavanje i gojaznost
Već duže vreme se san preporučuje kao dobar način za gubitak suvišnih kilograma i održavanje određene težine, naravno u kombinaciji sa fizičkim aktivnostima, ali ne zbog toga što ćete u kombinaciji sa hrkanjem da sagorite više kalorija. Dobar san pomaže našem organizmu pri regulisanju apetita, gladi, kao i hormonima u našem telu. Najočiglednija pozitivna strana gorepomenutog istraživanja jeste sledeće: mnoge osobe koje imaju problema sa hrkanjem, imaju i problema sa težinom, tako da im sagorevanje i malo suvišnih kalorija, čak i hrkanjem, može pomoći da smanje svoju težinu. Ipak, niko sebe neće dovesti u formu samo hrkanjem, pa ne dozvolite da vas ovo istraživanje zavara.
Zaključak
Ukoliko imate problema sa hrkanjem ili taj problem ima neka od osoba iz vaše neposredne blizine, nemojte se baš puno radovati. Najbolji način da i sebe i tu drugu osobu učinite srećnom jeste da dublje zađete u ovaj problem. Jedino ćete na taj način pomoći sebi i osobi koja ima problem ove prirode. A kad je reč o gubitku suvišnih kilograma, ima mnogo boljih i zdravijih načina od hrkanja.
e,svasta!
Senzor sličan flasteru koji se lepi na gornju usnu novi je lek za apneju, hrkanje i probleme sa spavanjem.
Maleni flaster se lepi na pacijentovu gornju usnu, meri njegovo
disanje, a u trenutku kada počnete da hrče odašilje kratak zvuk u
maleni uređaj u uhu.
Senzor meri količinu daha koju pacijent izdahne, a pad pritiska je znak da je pacijent privremeno prestao da diše.
Flaster je povezan sa malom kutijicom koja stalno analizira podatke koje dobija iz senzora i te signale šalje u uho.
- Uz pomoć ovog flastera se sprečava hrkanje, a da se čovek ne probudi - objasnio je predstavnik kompanije "Dymedix" Džim Mur.
Uređaj je testiran na klinici "Mayo" i pokazao je obećavajuće
rezultate u lečenju apneje, hrkanja i sličnih problema sa spavanjem.
Razvijen je prvenstveno za pacijente koji boluju od apneje, a pacijenti se nakon spavanja s njim bude potpuno odmorni.
Maleni flaster se lepi na pacijentovu gornju usnu, meri njegovo
disanje, a u trenutku kada počnete da hrče odašilje kratak zvuk u
maleni uređaj u uhu.
Senzor meri količinu daha koju pacijent izdahne, a pad pritiska je znak da je pacijent privremeno prestao da diše.
Flaster je povezan sa malom kutijicom koja stalno analizira podatke koje dobija iz senzora i te signale šalje u uho.
- Uz pomoć ovog flastera se sprečava hrkanje, a da se čovek ne probudi - objasnio je predstavnik kompanije "Dymedix" Džim Mur.
Uređaj je testiran na klinici "Mayo" i pokazao je obećavajuće
rezultate u lečenju apneje, hrkanja i sličnih problema sa spavanjem.
Razvijen je prvenstveno za pacijente koji boluju od apneje, a pacijenti se nakon spavanja s njim bude potpuno odmorni.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
Ovo sa flasterom je super, do sada su ljudi sa apneom morali korisiti CPAP aparate koji su grozni maska ti prekrije celo lice a da ne pricam da kostaju preko 1000.- eura i socijalno ih ne pokriva. Ali dok do nas dodju flasteri ima da se nahrcemo posteno.
ivonka- Elita
- Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011
Ponekad se plašim da nemam sleep apneu, jer sam uglavnom umorna koliko god da spavam.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
To moze da se meri, ja o tome dosta znam, posto moj brat ima taj problem, nije zgodno. na plucnoj klinici nisu bas operemljeni i neshvataju to preozbiljno, pa je taj doktor koji se time poceo baviti otisao na Bezanijsku kosu. Valjda se to merenje zove polisomnografija.
ivonka- Elita
- Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011
Strana 1 od 2 • 1, 2
Strana 1 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu