Sangrija
3 posters
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Omiljena pića, napici
Strana 1 od 1
Sangrija
Сангрија је воћно вино пореклом са простора Шпаније и Португала. Име је добила од шпанске речи sangre (на португалском sangue) што у преводу значи крв.
Врста сангрије
Данас постоји неколико врста сангрије. У зависности од региона у коме се производи, у њен састав улази разнолико воће. У медитеранским крајевима употребљавају се најчешће банана, киви и манго. У Србији се поред осталог користе малине и купине, а у северноевропским земљама честа је употреба и кандираног воћа. Међутима у састав пунча најчешће улазе наранџа, јабука и лимун.
Поред воћа, главни састојак је и вино. Најчешће се користи црно вино, мада је све чешћа употреба и белог вина, чиме се добија посебна врста сангрије. У појединим крајевима додаје се и рум, лимунов сок, вотка или вода.
Основне врсте сангрије:
* Сангрија – мешавина црног вина и воћа, најчешће јабука, наранџе и лимуна
* Сангрија Бланко – мешавина белог вина и воћа, најчешће брескве, кивија и манга
Врста сангрије
Данас постоји неколико врста сангрије. У зависности од региона у коме се производи, у њен састав улази разнолико воће. У медитеранским крајевима употребљавају се најчешће банана, киви и манго. У Србији се поред осталог користе малине и купине, а у северноевропским земљама честа је употреба и кандираног воћа. Међутима у састав пунча најчешће улазе наранџа, јабука и лимун.
Поред воћа, главни састојак је и вино. Најчешће се користи црно вино, мада је све чешћа употреба и белог вина, чиме се добија посебна врста сангрије. У појединим крајевима додаје се и рум, лимунов сок, вотка или вода.
Основне врсте сангрије:
* Сангрија – мешавина црног вина и воћа, најчешће јабука, наранџе и лимуна
* Сангрија Бланко – мешавина белог вина и воћа, најчешће брескве, кивија и манга
Re: Sangrija
RECEPT
Za pripremu je potrebno naravno vino, neki sokic (na primer Fanta limun...), mada se moze mesati i sa kiselom ili obicnom vodom, 4-5 kasika secera, voce obavezno, pozeljno dodati i neki liker (banana, narandza...), malo ruma, cimeta... Sve je proizvoljno i zavisi od licnog ukusa.
Vino se mesa sa sokom ili vodom u proizvoljnoj razmeri... cini mi se da fixni odnos nije nigde opisan.
Iseckano voce treba da odlezi u vinu, sa svim sastojcima, i obavezno u frizideru preko noci, a pred posluzenje dodati kiselu vodu ili fantu.
Za pripremu je potrebno naravno vino, neki sokic (na primer Fanta limun...), mada se moze mesati i sa kiselom ili obicnom vodom, 4-5 kasika secera, voce obavezno, pozeljno dodati i neki liker (banana, narandza...), malo ruma, cimeta... Sve je proizvoljno i zavisi od licnog ukusa.
Vino se mesa sa sokom ili vodom u proizvoljnoj razmeri... cini mi se da fixni odnos nije nigde opisan.
Iseckano voce treba da odlezi u vinu, sa svim sastojcima, i obavezno u frizideru preko noci, a pred posluzenje dodati kiselu vodu ili fantu.
Nemam, na žalost, kažem ti da mi je uvek neko drugi pravio.
Nikad se nisam ni trudila da je napravim, iskreno.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Probala sam pravu špansku sangriju. Baš volim ovaj napitak, naročito kad u čašu dodam kolut narandže i limuna.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
Ovaj recept je preuzet sa neta
Sastojci:
1 jabuka
200 g dinje
300 g breskvi
100 g grožđa
100 g šećera
1 vanilin šećer
700 ml crnog vina
50 ml amareta
300 ml vode
kriške limuna i limete
Priprema:
Oljuštite jabuku i breskve, a dinju očistite. Isecite ih na kockice otprilike iste veličine. Grožđe operite i odvojite od drške zdrave bobice srednje veličine.
Sve voće stavite onda u veću posudu, najbolje staklenu za punč ili koktele. Pospite voće šećerom i vanilin šećerom pa ostavite da odstoji oko sat da pusti sokove. Zatim voću dodajte vino amareto liker i vodu pa sve dobro izmešajte.
Pokrijte posudu i stavite na hladno mesto, najbolje u frižider da odstoji preko noći.
Sangria (Sangria) obavezno treba da odstoji preko noći, minimalno 12 sati da bi dobila svoj pravi ukus.
Ukrasite kriškama limuna i limete i poslužite s ledom.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Omiljena pića, napici
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu