Kronova bolest
3 posters
Strana 1 od 1
Kronova bolest
Kronova bolest je hronicno nespecificno zapaljenje digestivnog trakta. Moze da zahvati bilo koji deo digestivne cevi, ali najcesce zahvata zavrsni deo tankog creva i debelo crevo.
Javlja se kod oba pola, najcesce izmedju 15. i 30. godine. Tacan uzrok nije poznat, ali smatra se da postoji nasledni faktor (15% ima obolele rodjake), pusenje, kontraceptivne pilule, infektivni agensi, poremecaj imunoloskog sistema mogu da budu uzrocni cinioci.
Dominantni simptomi su:
-dijareja
-bol u trbuhu
-gubitak telesne tezine
-povisena telesna temperatura
Smenjuju se periodi pogorsanja i poboljsanja.
Moguce vancrevne komplikacije su:artritis, ankilozirajuci spondilitis, eritema nodozum, promene na ocima, masna jetra, bubrezna kalkuloza, nutritivni deficiti...
Dijagnoza se postavlja rendgengrafijom i endoskopijom.
Terapija:
-pravilna ishrana i unos svih neophodnih materija
-kortikosteroidi
-aminosalicilati
-imunosupresivi
-hirurgija
Javlja se kod oba pola, najcesce izmedju 15. i 30. godine. Tacan uzrok nije poznat, ali smatra se da postoji nasledni faktor (15% ima obolele rodjake), pusenje, kontraceptivne pilule, infektivni agensi, poremecaj imunoloskog sistema mogu da budu uzrocni cinioci.
Dominantni simptomi su:
-dijareja
-bol u trbuhu
-gubitak telesne tezine
-povisena telesna temperatura
Smenjuju se periodi pogorsanja i poboljsanja.
Moguce vancrevne komplikacije su:artritis, ankilozirajuci spondilitis, eritema nodozum, promene na ocima, masna jetra, bubrezna kalkuloza, nutritivni deficiti...
Dijagnoza se postavlja rendgengrafijom i endoskopijom.
Terapija:
-pravilna ishrana i unos svih neophodnih materija
-kortikosteroidi
-aminosalicilati
-imunosupresivi
-hirurgija
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
Re: Kronova bolest
Učestalost
U razvijenim zemljama zapadne Evrope učestalost Crohnove bolesti je 2-6 slučajeva u populaciji od 100 hiljada stanovnika. Prevalencija je 10-20 puta veća. Zastupljenost polova je približno ista. Crohnova bolest može da se ispolji u bilo kom životnom dobu, najčešće između 15. i 35. godine.
U razvijenim zemljama zapadne Evrope učestalost Crohnove bolesti je 2-6 slučajeva u populaciji od 100 hiljada stanovnika. Prevalencija je 10-20 puta veća. Zastupljenost polova je približno ista. Crohnova bolest može da se ispolji u bilo kom životnom dobu, najčešće između 15. i 35. godine.
Nazalost, dok mi je tata bio jako bolestan, postojala je mogucnost da boluje bas od ove bolesti. Na svu srecu, to nije bio slucaj!
hope- Elita
- Broj poruka : 3180
Pridružila/o se : 12.02.2011
A od čega je on bolovao?
Zvončica- Počasni član
Od cega nije... Celu moju trudnocu je proveo po bolnicama i zapevajuci od bolova... Ne daj Boze nikome!
Sve je pocelo od pluca... Neka jaka terapija mu upropastila crevu floru... Dijareja... Infuzije... Hemoroidi... Kolonoskopije...
Sada i ne znam da ti kazem koja je tacno dijagnoza bila. Uglavnom, na kraju se sve dobro zavrsilo. I sa tatom i sa mojim bebcom!
Sve je pocelo od pluca... Neka jaka terapija mu upropastila crevu floru... Dijareja... Infuzije... Hemoroidi... Kolonoskopije...
Sada i ne znam da ti kazem koja je tacno dijagnoza bila. Uglavnom, na kraju se sve dobro zavrsilo. I sa tatom i sa mojim bebcom!
hope- Elita
Verovatno je pseudomembranozni kolitis usled antibiotske terapije.
Zvončica- Počasni član
E, jeste! Svaka ti cast!
Je li to ozbiljno?
Je li to ozbiljno?
hope- Elita
Zavisi od težine kliničke slike. Kako se on sada oseća?
Zvončica- Počasni član
Sada je dobro, mada kaze da cesto ima gadan osecaj "dole".
Sa plucima i dalje nije dobro, a nece ni biti. Stanje je samo zaleceno, ali da se izleci ne moze. Doduse, prosirilo se i na drugo plucno krilo. O cemu se tacno radi ne znam, tata pominje nekakve "bule". Doktori su mu to poredili sa cvetovima karfiola koji se sire i (valjda) se raspadaju, pucaju... `
Sa plucima i dalje nije dobro, a nece ni biti. Stanje je samo zaleceno, ali da se izleci ne moze. Doduse, prosirilo se i na drugo plucno krilo. O cemu se tacno radi ne znam, tata pominje nekakve "bule". Doktori su mu to poredili sa cvetovima karfiola koji se sire i (valjda) se raspadaju, pucaju... `
hope- Elita
bule su plikovi,Queen ce ti detaljnije objasniti verujem.
ono na sta ja mislim je uzasno,dete od moje rodjake ima bule po kozi,oboljenje bulozna epidermoliza,o kojoj se malo zna ali ne bih da skrecem sa teme,sirim pricu i pisem o tome
ono na sta ja mislim je uzasno,dete od moje rodjake ima bule po kozi,oboljenje bulozna epidermoliza,o kojoj se malo zna ali ne bih da skrecem sa teme,sirim pricu i pisem o tome
Videla sam jednom na vežbama dete sa buloznom epidermolizom. Baš je teška bolest i na žalost, ta deca ne žive dugo.
Hope, ako misliš na bule u plućima, onda je to vrsta emfizema. Dolazi do opstrukcije disajnih puteva, najčešće zbog dugogodišnjeg pušenja.
Hope, ako misliš na bule u plućima, onda je to vrsta emfizema. Dolazi do opstrukcije disajnih puteva, najčešće zbog dugogodišnjeg pušenja.
Zvončica- Počasni član
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu