Infekcija Helicobacter pylori
4 posters
Strana 1 od 1
Infekcija Helicobacter pylori
Helicobacter pylori je spiralna bakterija nađena na sluzokoži želuca, ranicama u usnoj duplji, zubnim naslagama, pljuvački, stolici. Jedina je bakterija koja može da živi u kiseloj sredini želuca. Ova infekcija je široko rasprostranjena. Kod većine ljudi ne izaziva tegobe, dok kod nekih može da dovede do gastritisa, ulkusne bolesti (čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu), karcinoma i limfoma. Ako se ne leči infekcija, bakterija ostaje u organizmu decenijama, a možda i do kraja života.
Kako se inficiramo ovom bakterijom?
Klinička slika
Dijagnoza
Terapija
Kako se inficiramo ovom bakterijom?
- Spojler:
- Nezna se tačno koji su putevi prenošenja infekcije. Moguće je prljavim rukama, poljupcem, hranom... Ali to su samo pretpostavke. Najlakše se zaraze mala deca, posebno ona koja žive u kolektivima, spavaju sa roditeljima ili drugom decom ili im majka cuclu stavlja u svoja usta pre nego što im je da.
Klinička slika
- Spojler:
- Pošto većina zaraženih ne oboli, verovatno je potrebna osetljivost domaćina, da bi došlo do ulkusa, gastritisa ili čak tumora želuca.
Tegobe ne moraju da budu posebno izražene. To su ustvari simptomi izazvanih bolesti. Najstalniji simptom je bol. Često je to tup i ravnomeran . Kod čira na dvanaestopalačnom crevu, bol se javlja 4 - 5 sati posle jela i noću, a ublažava se posle unosa hrane. Bol kod čira na želucu se javlja 2 - 3 sata posle jela i obično se pojačava posle uzimanja hrane. Zato mnogi imaju averziju prema hrani i mršave. Kod čira se bol javlja periodično. Postoje periodi sa izaženim tegobama, koje smenjuju periodi bez tegoba, kada bolesnik može sve da jede. Bol prate podrigivanje, gorušica, osećaj mučnine, a nekad i povraćanje.
Dijagnoza
- Spojler:
- Pri gastroskopiji se ciljano uzima uzorak, da bi se pregledao brzim ureaza testom, histološkim pregledom ili kulturom. Pregledom krvi i pljuvačke se otkrivaju antitela na bakteriju H. pylori (ova metoda se ne koristi ako je već sprovođena terapija). Pregled daha najčešće se sprovodi nakon lečenja, radi provere uspešnosti terapije, ali i u dijagnostičke svrhe. Zove se urea izdisajni test (Urea Breath Test - UBT). U stolici može da se utvrdi prisustvo bakterije.
Terapija
- Spojler:
- U lečenju se koriste tri grupe lekova : lekovi koji uništavaju uzročnika (H.pylori), smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluzokožu zaštitnim slojem.
* H. pylori se uništava antibioticima.Obično se kombinuju dva antibiotika npr. azitromicin i amoksicilin. S obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na smanjenje lučenja kiseline.
* Na tržištu se nalaze dve grupe lekova za smanjivane želučane kiselosti : H2 - antagonisti (famotidin, ranitidin, cimetidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol).
* Antacidi se koriste za uklanjanje simptoma oboljenja i kao pomoćna terapija.
Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Tako se ublažavaju simptomi čira, eliminiše njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti (recidiv). Provera dejstva lekova na H. pylori vrši se endoskopskim pregledom ili pregledom daha 4 nedelje nakon sprovedene terapije.
Re: Infekcija Helicobacter pylori
Neprijatniji, ali precizniji test
Kada se sumnja da je helikobakter pilori uzrok želudačnih tegoba, pacijent se šalje na test kojim se utvrđuje prisustvo ove bakterije u želucu. To mogu biti gastroskopija, ili urea izdisajni test, kao modernija i neinvazivna metoda. Oba testa podjednako pouzdano pokazuju prisustvo bakterije ukoliko ona postoji, ali, prema rečima dr Slobodana Srećkovića, gastroeneterologa iz KBC „Zvezdara“, bolju kliničku sliku bolesti daje gastroskopija:
- Kod gastritisa je veoma važno ne samo da se utvrdi prisustvo bakterije, nego i stepen zapaljenja želuca. Jer, i mala količina bakterije u želucu može da izazove težu upalu i obrnuto. Za postavljanje preciznije dijagnoze i određivanje težine zapaljenja najbolje rešenje je gastroskopija.
Gastroskopiju bije glas da je neprijatna, ali uvid u stanje želuca koji ona pruža za nekoliko minuta, koliko traje pregled, neprikosnoven je u utvrđivanju bolesti. Dr Srećković napominje da se ovom metodom mogu detaljno videti i eventualne promene na želucu, ili drugi uzročnici krvarenja, čak i tumori jednjaka ili želuca.
- Svi oni, kao i kada je u pitanju helikobakter, u početku daju slične simptome, neprijatnost u gornjem delu stomaka, mučninu, nagon za povraćanjem, gorušicu - objašnjava dr Srećković. - Kod gastritisa, čiji je uzrok u gotovo polovini slučajeva helikobakter pilori, lečenje i trajanje terapije zavise takođe od stepena zapaljenja, a ne od same količine bakterije u želucu.
Kada se sumnja da je helikobakter pilori uzrok želudačnih tegoba, pacijent se šalje na test kojim se utvrđuje prisustvo ove bakterije u želucu. To mogu biti gastroskopija, ili urea izdisajni test, kao modernija i neinvazivna metoda. Oba testa podjednako pouzdano pokazuju prisustvo bakterije ukoliko ona postoji, ali, prema rečima dr Slobodana Srećkovića, gastroeneterologa iz KBC „Zvezdara“, bolju kliničku sliku bolesti daje gastroskopija:
- Kod gastritisa je veoma važno ne samo da se utvrdi prisustvo bakterije, nego i stepen zapaljenja želuca. Jer, i mala količina bakterije u želucu može da izazove težu upalu i obrnuto. Za postavljanje preciznije dijagnoze i određivanje težine zapaljenja najbolje rešenje je gastroskopija.
Gastroskopiju bije glas da je neprijatna, ali uvid u stanje želuca koji ona pruža za nekoliko minuta, koliko traje pregled, neprikosnoven je u utvrđivanju bolesti. Dr Srećković napominje da se ovom metodom mogu detaljno videti i eventualne promene na želucu, ili drugi uzročnici krvarenja, čak i tumori jednjaka ili želuca.
- Svi oni, kao i kada je u pitanju helikobakter, u početku daju slične simptome, neprijatnost u gornjem delu stomaka, mučninu, nagon za povraćanjem, gorušicu - objašnjava dr Srećković. - Kod gastritisa, čiji je uzrok u gotovo polovini slučajeva helikobakter pilori, lečenje i trajanje terapije zavise takođe od stepena zapaljenja, a ne od same količine bakterije u želucu.
Gastroskopiju sam radila i ne da je neprijatna, nego je ubitačna, toliko da sam mislila da mi je tu kraj...srećom, nisu mi pronašli helikobakteriju, ali taj pregled više nikad sigurno neću uraditi, pa makar mi život zavisio od toga...
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
i moja mama je radila i to dva puta,jer joj je vec prilikom prvog pregleda utvrdjena bakterija.
kasnije iz raznih prica sam cula da mnogi muskarci nisu smeli da se usude i odrade taj preporuceni pregled.
nikome ne pozeleti!
kasnije iz raznih prica sam cula da mnogi muskarci nisu smeli da se usude i odrade taj preporuceni pregled.
nikome ne pozeleti!
U nekim bolnicama se radi pod anestezijom, ali u našoj im ne pada na pamet takvo nešto...
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
moja mama je radila kod privatnika,upravo iz tog razloga ali je svakako imala traumaticno iskustvo.
ma,ne zelim ni da mislim o tome!
ma,ne zelim ni da mislim o tome!
I moja drugarica je radila pre operacije. Divim se njenoj hrabrosti. Ja bih pobegla sa stola.
Mama mi je rekla da su mi radili nešto slično kad sam bila beba-stavljali su mi sondu do dvanaestopalačnog creva.
Eh, kakve sve traume ja vučem još od najranijeg detinjstva.
Mama mi je rekla da su mi radili nešto slično kad sam bila beba-stavljali su mi sondu do dvanaestopalačnog creva.
Eh, kakve sve traume ja vučem još od najranijeg detinjstva.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
ivonka,nikako da te pitam kako si po ovom pitanju?
jesi li je skroz izlecila jer je to,koliko znam,jako tesko uspeti iz prvog puta.cesto se vraca i posledice koje ostavlja se ponekad javljaju i kad se prisustvo bakterije eliminise...
jesi li je skroz izlecila jer je to,koliko znam,jako tesko uspeti iz prvog puta.cesto se vraca i posledice koje ostavlja se ponekad javljaju i kad se prisustvo bakterije eliminise...
Ja sam bila 7 dana na nekim jakim, meni nepoznatim antibioticima - Klacid i Ospamox , sve ukupno dnevno 3000 mg. Posle sam jos mesec dana pila Omeprol i on mi je jako prijao. Sta sam za ovaj mesec dana sve iz sebe izbacila, necu ovde pisati, ali potpuno sam se iscistila i osecam se dobro. Meni su bakteriju nasli iz analize krvi, nisam radila gastroskopiju. Zbog jakih antibiotika sam pila i probiotik, da mi se ne poremeti crevna flora, ali sam zaboravila na vaginalnu floru i tu sam zaradila kandidu. Kada sam i nju eliminisala pojavili su se hemeroidi. I to sam sanirala pa valjda cu biti vise mirna pobogu. Ovih dana se spremam da odem na kontrolu pa cemo videti, ali ne osecam nikakve tegobe.
ivonka- Elita
- Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu