Sinusi
5 posters
Strana 1 od 1
Sinusi
Zapaljenje sinusa je čest uzrok glavobolja. To je zapaljenje sluzokože paranazalnih sinusa nastalo zbog nemogućnosti pražnjenja sekreta iz njih usled upale, alergije ili zapušenja otvora.
Sinusi su šupljine u vilici i kostima lobanje obložene sluzokožom. Nalaze se u gornjoj vilici (maksilarni sinusi), u čeonoj kosti (frontalni) iznad korena nosa. Mali etmoidalni sinusi se nalaze izmedu čeonih sinusa i ociju i sfenoidalni sinus u sredini lobanjskog dna.
Sinusi su šupljine u vilici i kostima lobanje obložene sluzokožom. Nalaze se u gornjoj vilici (maksilarni sinusi), u čeonoj kosti (frontalni) iznad korena nosa. Mali etmoidalni sinusi se nalaze izmedu čeonih sinusa i ociju i sfenoidalni sinus u sredini lobanjskog dna.
Uzrok
- Spojler:
- Akutno zapaljenje sinusa se najčešće nadoveže na prehladu, koja je obično virusne prirode. Pri kijanju, sekret iz nosne šupljine, kroz male otvore sinusa, dospeva u njih. Ako tamo zaostane zbog začepljenja otvora sinusa, u sekretu dolazi do razmnožavanja bakterija. To mogu biti Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae i Moraxella catarhalis, ređe Streptococcus grupe A, Streptococcus aureus i Escherichia colli.
Hronični sinusitis je obično posledica alergije, koja dovodi do otoka sluzokože nosa čime se otežava pražnjenje sinusa. Može se nadovezati i na nealergijsku vazomotornu upalu nosa, zapušenje nosa i sinusnih otvora zbog krive nosne pregrade, polipa... Nekada je povezan sa bolestima donjih disajnih puteva, najčešće sa astmom. Različiti faktori spoljašnje sredine, kao duvanski dim i aerozagađenje, mogu da doprinesu hroničnoj upali.
Tegobe
- Spojler:
- Bol se javlja u predelu zahvaćenog sinusa, kao posledica povećanja pritiska u sinusima nastalog zbog zapušenja otvora sinusa. Kod akutnog zapaljenja viličnog (maksilarnog) sinusa bol se oseća u predelu unutarnjeg očnog ugla, pored nosa u predelu gornjih zuba. Nekada bolesnik ima utisak da ga boli zub ili uvo u zavisnosti od pravca širenja bola. Bol se oseća u vidu pritiska. Pojačava se pri savijanju glave. Nos je zapušen ili curi. Ponekad se javlja povišena temperatura, malaksalost, otok oko očiju i mekih tkiva iznad zahvaćenog sinusa i poremećaji mirisa. Akutni sinusitis traje kraće od tri nedelje. Ponekad se javlja sa povišenom temperaturom.
Kod hroničnog sinuzitisa nos je gotovo stalno zapušen. Prisutan je zelenkastožuti sekret, koji se sliva duž zadnjeg zida ždrela (nazofarinks). Nekada to izaziva uporan i dugotrajan kašalj. Ako zapaljenje dugo traje i ne leči se adekvatno dolazi do skoro potpunog gubitka čula mirisa. Povremeno se javlja glavobolja. Hronicni sinusitis traje znatno duže od šest nedelja.
Dijagnoza
- Spojler:
- Dijagnozase postavlja ultrazvučnim ili rendgenskim pregledom. Bris nosa nije pouzdan. Izazivač infekcije se izoluje iz materijala dobijenog aspiracijom iz sinusa.
Terapija
- Spojler:
- Kod akutnog sinusitisa ordiniraju se antibiotici (amoksicilin s klavulonskom kiselinom i sulphamethoxazole s trimethoprimom, ređe cefalosporini i tetraciklini) i dekongestivne kapi, koje smanjuju otok sluzokože i olakšavaju disanje. Kapi se koriste maksimalno pet dana. Duža primena može da pojača zapušenost nosa. Ako je bol jak koriste se analgetici. Koristi se i aspiracija sekreta iz nosa.
Kod hroničnog sinusitisa koriste se kapi ili sprej sa kortikosteroidom. Ako je prisutna alergija koriste se antihistaminici i inhalacioni kortikosteroidi. Hirurško lečenje se koristi ako drugo lečenje nije imalo uspeha ili je došlo do komplikacija.
Prognoza
- Spojler:
- Sinusitis nije teška bolest i obično se lako leči. Hronični sinuzitis može znatno da umanji kvalitet života. Ukoliko se ne leči adekvatno može da dovede do širenja zapaljenja na orbitu, okolne kosti, pa čak i centralni nervni sistem.
Prevencija
- Spojler:
- Prevencija podrazumeva poboljšanje uslova životne i radne sredine. Boraviti u osunčanim i provetrenim prostorijama. Izbegavati pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama, jesti hranu sa dosta vitamina, vakcinisati se protiv gripa, lečiti obolele zube i krajnike. Nos ispirati fiziološkim rastvorom.
Re: Sinusi
Khallu, da nemaš ti neku alergijsku kijavicu čim te oči svrbe?
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
udruzeno mi je sve po malo...mada ovog puta to nije slucaj.
toliko mi se iritira sluzokoza i nosa i ociju zbog sinusa,cudo jedno...
toliko mi se iritira sluzokoza i nosa i ociju zbog sinusa,cudo jedno...
Pa jel koristiš neke kapi za nos?
Zvončica- Počasni član
ponekad,kad me bas stegne...srecom,dugo nisam imala nekih specijalnih problema,pored cestih glavobolja na koje sam navikla i zapusenog nosa
sinusi
Meni pomaže inhalacija čajem od bosiljka.
Zvončica- Počasni član
Admin ::Imam takav otok od juče, ispod oka. Ne boli me zub, ali imam glavobolju.
Ispiram žalfijom i pijem antibiotike. Uho mi nije pošteđeno bolova.
Rocket Queen ::Ja mislim da je tebi upaljen maksilarni sinus. Idi ti kod ORL-a
Jeste, u pravu si. Ne, ne idem nigde. Nemam snage.
Sinusi
Dobar je Sinacilin za terapiju sinusitisa i zapaljenja srednjeg uha.
Zvončica- Počasni član
So otpušava nos
Zapušen nos i kijanje je česta pojava u hladnim danima, kapi za nos su trenutno delotvorne, ali ako se koriste duže od nekoliko dana ili se stavljaju često, mogu da nadraže i oštete sluzokožu. Sa ovim problemom možete da se izborite i na sledeći način, 1/8 kašičice kuhinjske soli rastvorite u 2 dl mlake vode koju ne morate da prokuvate prethodno. Praznu flašicu kapi za nos napunite ovim rastvorom i stavljajte kap do dve u nos kada se zapuši. Ovo sredstvo je dobro za ispiranje nosa i kao preventiva od virusa.
danas sam prvi put u zivotu(ako dobro pamtim) bila na pregledu kod ORL.napokon malo detaljnije da se posvetim tim mojim sinusima koji me muce ceo zivot.jako sam se iznenadila kada sam cula da imam blagu devijaciju jedne nozdrve tj neke kosti ili kako se to vec kaze,sto je u sustini uzrok svih tih problema.a nakon snimka se ustanovilo da nemam dobro(ili uopste)razvijene te gornje sinusne kanale pa je zato zariste u korenu nosa gde najcesce osecam jak bol tokom glavobolje.
sve u svemu,to nije nista strasno,ostali nalazi su uredni.dobila sam neke kapi koje se koriste 3 meseca,a kontrola ponovo uskoro...
p.s.naravno inhalacija,utopljavanje tog dela trakom,kapama-cega se ja nikada ne pridrzavam...
sve u svemu,to nije nista strasno,ostali nalazi su uredni.dobila sam neke kapi koje se koriste 3 meseca,a kontrola ponovo uskoro...
p.s.naravno inhalacija,utopljavanje tog dela trakom,kapama-cega se ja nikada ne pridrzavam...
Khallu ::pa sam upravo pocela sa koriscenjem nekog spreja za sinuse koji mi je preporucio orl jos prosle sedmice kad sam bila,iako sam se dvoumila da li uopste da ga koristim.nadam se da ce mi pomoci i za ovaj novonastali problem.
Koji sprej ti je prepisao? Nasonex?
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
ne,izgleda im je dejstvo slicno a moj je Avamys.ne svidja mi se to sto je kortikosteroid i sto se uglavnom koristi kod rinosinusitisa i svih tih alergijskih simptoma,a ja to nemam.jedino sto imam u celoj prici je zapusen nos ali ni to nije stalno.a i skup je brate pa sam razmisljala da li mi je potrebno sve to,3 meseca bih trebala da koristim.posle prve bocice idem na kontrolu,pa cemo videti,ako uopste moze da se ustanovi,da li je imalo nekog dejstva.jer na osnovu rengenskog snimka mi je preporucena ta terapija jer se vidi da je sluzokoza pomalo nadrazena,iziritirana ili sta vec,pa sa tim da se malo dovedem u red...
Zar nije Nasonex za alergijske probleme sa nosem?
Od svih tih boca i bočica ja ipak volim što više prirodno. Običan fiziološki rastvor isto mekša i otvara zapušene kanale (to je ona obična medicinska tečnost što raztvaraju inekcije i slično). Ili Aquamarine, morska voda.
Toliko toga o prirodnoj medicini ste postavile na forum sigurno ima nešto prirodno da se nađe za Khallu.
Od svih tih boca i bočica ja ipak volim što više prirodno. Običan fiziološki rastvor isto mekša i otvara zapušene kanale (to je ona obična medicinska tečnost što raztvaraju inekcije i slično). Ili Aquamarine, morska voda.
Toliko toga o prirodnoj medicini ste postavile na forum sigurno ima nešto prirodno da se nađe za Khallu.
Maja- Elita
- Broj poruka : 4128
Pridružila/o se : 21.03.2012
ma znam ja to sve Majo,ali ovoga puta sam resila da poslusam savet doktorke.
iskoristicu tu bocicu koliko traje,oko mesec dana,otici na kontrolu reda radi i to je to.ionako vec neko vreme nemam nikakvih problema a ako je u pitanju hronicni problem,kako pise u dijagnozi,onda mi ni te kapi bas nece pomoci.
iskoristicu tu bocicu koliko traje,oko mesec dana,otici na kontrolu reda radi i to je to.ionako vec neko vreme nemam nikakvih problema a ako je u pitanju hronicni problem,kako pise u dijagnozi,onda mi ni te kapi bas nece pomoci.
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu