Femme


Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu
Kozmetički preparati i rok upotrebe

Ići dole

Kozmetički preparati i rok upotrebe

Počalji od Khallu taj Pet Mar 11, 2011 3:40 pm

Kozmetički preparati imaju svoj rok upotrebe, pogotovu kad se otvori originalno pakovanje i počne sa upotrebom. Novi neraspakovani kozmetički proizvodi, u svom originalnom pakovanju, mogu trajati i biti dobri za upotrebu i do tri godine. Kada se kozmetički preparati otvore i počnu da se koriste, a u njih prodre vazduh, bakterije i druge čestice - gube svežinu i kvalitet pa posle izvesnog vremena nisu za upotrebu.

Razlozi za postojanje roka upotrebe

Ima više razloga zašto kozmetički preparati nakon otvaranja i početka korišćenja posle nekog vremena nisu više za upotrebu. Jedan od razloga je taj što ova sredstva u dodiru sa vazduhom gube svoja osnovna svojstva, oblik i konzistenciju, pa dolazi do zgrušavanja i stvrdnjavanja. Ono što je najvažnije, kozmetička sredstva nanose se na kožu lica ili oko očiju, a posle nekog vremena u dodiru sa vazduhom i klicama dolazi do njihovog biološkog i hemijskog kvarenja, pa kao takva deluju štetno po kožu ili izazivaju alergije.

Rok upotrebe raznih kozmetičkih preparata

Sredstva za negu očiju kao što su maskare, senke i slično posle otvaranja imaju rok trajanja tri do šest meseci. Nakon ovog vremena, ova šminka počinje da se zgrudnjava, suši ili kvari, jer ne sadrži konzervanse. Pokvarena sredstva koja se nanose na očne kapke, trepavice i blizu očiju - mogu izazvati ozbiljne komplikacije, posebno kod osetljivih osoba.

Preparati za negu lica kao što su kreme ili maske za lice - traju i do šest meseci u orginalnoj ambalaži (teglica ili tubica), a ako se prebace u drugu posudu, znatno kraće. Losioni su obično dobro zatvoreni u bočici i sadrže alkohol, pa traju i nešto duže. Ako usled vremena izgube neke svoje osobine, ovi preparati mogu izazvati crvenilo kože.

Parfeme i toaletne vodice trebalo bi istrošiti u roku od 12 meseci nakon otvaranja, pri čemu treba voditi računa o tome da bočice ne ostaju otvorene kada se ne upotrebljavaju.

Sredstva za čišćenje lica i sredstva za sunčanje mogu trajati i do dve godine. Za ova sredstva je naročito važno ne izlagati ih previše suncu i toploti jer će onda svoja svojstva brzo izgubiti.

Kreme i losioni za negu tela mogu se upotrebljavati i do godinu dana, pošto sadrže vodene emulzije ili alkohol, pa ih to čuva od kvarenja.

Puder i karmin, posle otvaranja, u zavisnosti od upotrebe, mogu trajati i do tri godine. Za puder je bitno održavati sunđere za nanošenje.

Šamponi, soli za kupanje, gelovi i slična sredstva za kupanje - neguju kožu i telo i do dve godine, ali treba voditi računa da u bočice ne uđe voda ili ne dođe do "pregrevanja".

Lak za nokte može se upotrebljavati više godina, ali postoji mogućnost grudvanja. Lak za nokte ne treba razređivati neodgovarajućim sredstvima, jer se tako može samo upropastiti.

Napomene

Ukoliko ista sredstva koristi više osoba (sestre, sustanarke, koleginice, majka i ćerke...), važna je higijena, kako se putem preparata, sunđera ili četkica ne bi prenosile bakterije, gljivice ili druge infekcije.

Za sve kozmetičke preparate važi pravilo da je poželjno čuvati ih u originalnim kutijicama na suvom i prohladnom mestu, a ne na suncu i visokoj temperaturi.

Bez obzira na propisan rok upotrebe, u zavisnosti od kvaliteta proizvoda, i nakon kratkog vremena može doći do promene izgleda ili oblika preparata. U takvim slučajevima detaljnije pogledati preparat; ako zaključite da nešto nije za upotrebu, prekinite sa korišćenjem.

Bez obzira na proteklo vreme od početka korišćenja kozmetičkog preparata, ako primetite neobične promene na koži, kosi ili očima, prekinite sa upotrebom pre nego što reakcije kože i organizma postanu burne.

Obično na kozmetičkim preparatima stoji napisan datum do kada je proizvod upotrebljiv i tog datuma se treba obavezno pridržavati jer svaka "štednja" na račun zdravlja nema smisla.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.darkbb.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kozmetički preparati i rok upotrebe

Počalji od Khallu taj Pet Mar 11, 2011 3:45 pm

Ja stvarno nikada nisam razumela ljude koji cuvaju preparate kojima je istekao rok,a takvih ima ne samo kad je u pitanju kozmetika vec i hrana

meni se,doduse,mojim nenamernim propustom,jednom dogodila greska koja je dovela do niza komplikacija.
rec je bilo o kremi protiv celulita koja je inficirala neko malo potkozno tkivo i posle niza intervencija,sve se zavrsilo dobro.to mi se desilo jednom i nikada vise.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.darkbb.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kozmetički preparati i rok upotrebe

Počalji od Khallu taj Sub Apr 09, 2011 12:50 am

Prilikom kupovine kozmetičkih proizvoda obavezno proverite rok trajanja. Bajata kozmetika i te kako može da utiče na vaše zdravlje. Koliko stvarno traju…

Senke za oči – godinu dana od dana proizvodnje, ili dve godine ako su fabrički zatvorene (ako se ne koriste).
Karmin – može da traje do 18 meseci nakon što se otvori, odnosno dve godine ako nije otvoren.
Tečni puder – nakon što ga otvorite, možete da ga koristite godinu dana, odnosno dve godine ako nije otvoren.

Maskara – sveža je samo dva meseca nakon što je otvorite; ako nije otvorena, može da stoji godinu dana. Ovo je proizvod koji skuplja najviše bakterija.
Izvor: www.beautyfeast.com
Dezodoransi postaju bajati nakon 3 do 4 godine.
Sapuni mogu da traju godinama ako ne dođu u kontakt sa vodom. Vlaga će podstaći rast i razvoj bakterija.

Kreme na bazi ulja imaju tendenciju da oksidišu. Pazite na promene boje: ako je proizvod postao tamniji, bacite ga.

Kreme za telo obično traju 2 do 3 godine.
Kreme za sunčanje sadrže UV filtere. Njihova trajnost je 2 godine. Proizvodi za samotamnjenje kože traju do godinu dana.
Izvor: www.thinkspain.com

Rok upotrebe predstavlja vremenski period u kojem je kozmetički proizvod dobar za upotrebu, pod normalnim uslovima čuvanja i korišćenja, a u zavisnosti od sastava, pakovanja, skladištenja proizvoda. Rok upotrebe je, međutim, opšte načelo, jer rok upotrebe proizvoda može da istekne mnogo pre nego što je naznačeno na proizvodu, ukoliko se ne čuva i ne koristi pravilno.
Izvor: www.fda.gov

Kada kupujete bilo koji proizvod, pa tako i kozmetički, proverite njegov rok upotrebe. Od trenutka kada otvorite proizvod, njegova trajnost i efikasnost počinju da se smanjuju, a povećava se rizik od ulaska bakterija u proizvod, odnosno od degradacije kvaliteta sastojaka.
Izvor: www.thinkspain.com

Pažljivo čuvajte preparate

U priručniku Centra za bezbednost hrane, primenjenu ishranu i kozmetiku FDA, piše da je opasnost od neadekvatnog čuvanja kozmetičkih proizvoda mnogo puta dokazana. Većina kozmetičkih proizvoda sadrži dovoljno vode i hranljivih sastojaka za razvoj mikroorganizama. Neki od potencijalnih zagađivača učiniće da proizvod loše izgleda ili miriše (što će upozoriti potrošača). Drugi, kao što su stafilokoke, mogu da dovedu do infekcije koja zahteva medicinsku intervenciju. Kožne infekcije mogu da nastanu usled zagađenih losiona za telo, posebno ako se nanesu na suvu, ispucalu ili na drugi način oštećenu kožu.

Čak i najpažljivije pripremljen proizvod može da postane kontaminiran usled: toplote i vlage u kupatilu (u kojem se obično čuvaju kozmetički i proivzodi za ličnu higijenu), dodavanja vode u šampon za kosu ili telo kako bi se iskoristile i poslednje zalihe, deljenja ovih proizvoda između članova porodice, prijatelja… Proizvođači kozmetičkih proizvoda trebalo bi da sve ove informacije uzmu u obzir kada biraju sistem konzervanasa za svoj proizvod, smatraju u FDA.
Izvor: www.medscape.com

Obaveze proizvođača, prava potrošača
Statistike vijetnamskog Instituta za dermatologiju i venerologiju pokazuju zabrinjavajući porast broja pacijenata koji pate od alergija ili drugih sporednih efekata korišćenja kozmetike. “Za to je kriva kozmetika lošeg kvaliteta, kao i kozmetika kojoj je istekao rok trajanja”, kaže dr Ngujen Nang An, predsednik Asocijacije za astmu, alergije i kliničku imunizaciju.
Izvor: www.vneconomy.com.vn

Savet potrošača Hong Konga je zatražio od proizvođača kozmetičkih proizvoda da jasno označe na deklaracijama datum proizvodnje, rok trajanja i – period u kome proizvod može da se koristi nakon što se otvori, bez štete po potrošača.

U najvećem broju slučajeva se, međutim, dešava, da se naznači samo jedna od traženih karakteristika, tako da potrošač mnora da pogađa “šta je proizvođač hteo da kaže”. To se najčešće dešava zbog toga što se u Hong Kong proizvodi uvode iz EU, SAD ili Japana, u kojima proizvođač ne mora da na kozmetičkom proizvodu naznači trajnost proizvoda ako mu je rok upotrebe duži od 30 meseci. Obaveza je da se naznači rok trajanja ako on iznosi manje od 30 meseci.

Bajata kozmetika može da iritira oči i kožu, uzrokuje svrab, osip, čak i kontaktni dermatitis. Kozmetika, mikrobiološki kontaminirana, može da dovede do bakterijske infekcije, alergije i crvenila očiju. U ekstremnim slučajevima, može da dovede do oštećenja oka i vida.
Izvor: www.consumer.org.hk

Pokvareno i pre roka
Neki proizvodi, ako se ne čuvaju pravilno, mogu da se prokvare i pre roka koji je naznačen na ambalaži. Dakle, pravilno čuvanje – zdravlju na poklon.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.darkbb.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kozmetički preparati i rok upotrebe

Počalji od Shade taj Pon Apr 11, 2011 3:40 pmKhallu ::Ja stvarno nikada nisam razumela ljude koji cuvaju preparate kojima je istekao rok,a takvih ima ne samo kad je u pitanju kozmetika vec i hrana

I ja ih isto nikad nisam razumela. Ne gomilam, tako da ne može ni jednom proizvodu da prođe rok, ako se i desi - bacim.Ne koristim mnogo preparata, sve ono što mi je potrebno, imam, koristim dok ne potrošim, kad nestane, kupim nov proizvod. Ne vidim svrhu užeglih karmina, isušenih maskara itd.

avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kozmetički preparati i rok upotrebe

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu