Grašak - ukusan, hranljiv, lekovit
3 posters
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Voće i povrće
Strana 1 od 1
Grašak - ukusan, hranljiv, lekovit
Zbog ukusa i lekovitih svojstava, mladi grašak je izuzetno cenjeno povrće. Uzgaja se u svakom kutku planete, najviše u Rusiji, Kini, Indiji i Americi, najbolje uspeva na podneblju sa vlažnom klimom. Obiluje hranljivim sastojcima, vitaminima, proteinima, mineralima, fruktozom i glukozom. Tokom klijanja u njemu se sintetiše vitamin C, a odličan je izvor i tiamina (vitamin B1), riboflavina (vitamin B2) i niacina (B3). Idealna je namirnica za osobe koje su hronično umorne i pod stresom, jer poboljšava imunitet i obnavlja vitalnu energiju. Jača kosti i srce, sprečava da dođe do osteoporoze. Sadrži supstance koje pomažu u prevenciji od raka, čisti organizam od štetnih materija, popravlja krvnu sliku. Ljuska graška teže se vari, pa osobe koje imaju problema s probavom, bolje je da zrna ljušte ili pasiraju. U narodnoj medicini topla kaša od mlevenog graška je tradicionalni lek za kožne bolesti, osipe i plikove. Da bi sačuvali vitamine i minerale, najbolje je grašak spremati na pari ili kuvati u poklopljenoj posudi sa malo vode. Deset minuta je sasvim dovoljno da zrna omekšaju, a ukus ćete mu poboljšati ako ga začinite belim i crnim lukom, celerom i mirođijom. 100 grama graška sadrži: 81 kaloriju, 78,86 g vode, 5,42 g belančevina, 14,46 g ugljenih hidrata, 0,40 g masti, 5,10 g celuloze, 40 mg vitamina C, 0,17 mg vitamina B6, 65,00 mkg vitamina B9, 24,80 mkg vitamina K, 244 mg kalijuma, 25 mg kalcijuma, 33 mg magnezijuma, 1,47 mg gvožđa, 108 mg fosfora, 1,24 mg cinka.
Izvor
Holly- Elita
- Broj poruka : 2049
Pridružila/o se : 15.11.2010
Re: Grašak - ukusan, hranljiv, lekovit
volim grašak, sam i u kombinaciji sa drugim povrćem, često je na mom jelovniku...
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Re: Grašak - ukusan, hranljiv, lekovit
Ne volim baš mnogo grašak. Više ga volim u tečnom obliku, kao čorbu, nego gust grašak.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Voće i povrće
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu