Jagode
+4
Zvončica
Khallu
Džozi
Holly
8 posters
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Voće i povrće
Strana 1 od 1
Jagode
Osim lepog izgleda i odličnog ukusa, jagoda sadrži čitav niz hranljivih sastojaka koji pozitivno deluju na zdravlje čoveka. Plod jagode je izvor zaštitnih materija koje omogućavaju pravilan rast i razvoj i ubrzavaju oporavak od bolesti.
- Jagode su od davnina korišćene u lečenju bubrežnih i reumatskih bolesti, snižavanju krvnog pritiska, holesterola u krvi i u mnoge druge svrhe Mnoga istraživanja upućuju na to da su jagode izvor korisnih sastojaka u borbi protiv raka, kardiovaskularnih bolesti, slabljenja imuniteta sistema i neuroloških poremećaja. Ovi i mnogi drugi poremećaji povezani su sa štetnom oksidacijom nukleinskih kiselina, lipida i proteina. Antioksidansi su spojevi koji neutralizuju štetne slobodne radikale i na taj način smanjuju rizik od pojave različitih bolesti. U antioksidanse ubrajamo vitamin C, E, flavonoide, tanine, elagičnu kiselinu, lignin i različite fenolne spojeve. Plodovi jagode bogati su pektinom, taninom, organskim kiselinama, flavonoidima, folnom kiselinom, vitaminom E, vitaminom C, vitaminima B kompleksa, K, Fe, Mg, Ca, P i velikim brojem antioksidanasa.
Sadržaj vitamina C kreće se od 25-120mg/100g u zavisnosti od sorte. Neki smatraju da osam krupnih jagoda sadrži 140 odsto dnevne potrebe organizma za tim vitaminom. Od šećera prevladava glukoza, dok je saharoza vrlo malo zastupljena, pa mogu da ih jedu i dijabetičari. Stimulišu rad žuči Plod divlje i domaće jagode stimuliše jetru i bubrege i zato se preporučuje svim osobama kojima je neophodna dodatna stimulacija rada jetre i žuči.
Odličan je diuretik i zato bi trebalo da je koriste osobe koje imaju giht, jer olakšava simptome. Bogata je taninom, vitaminima i mineralima, hranljiva i dobar čistač organizma, jer veoma dobro eliminiše mokraćnu kiselinu. Jagode se naročito preporučuju osobama koje imaju problema sa povećanim apetitom, dijabetičarima i osobama koje mnogo sede, jer su odlična prevencija protiv ateroskleroze.
Kako da ih jedete? Jagode prvenstveno treba da jedete dok su sveže. - Posebno je dobro da jagode pojedete ujutru, čim ustanete, na prazan stomak, uz jogurt za doručak - priča Branka Mirković. Upozorenje Kod nekih osoba jagode mogu da izazovu alergije, ekceme, utikarije, polensku kijavicu ili da pojačaju te simptome.
Poslednji put izmenio Holly dana Pet Feb 18, 2011 11:11 pm, izmenio ukupno 2 puta
Holly- Elita
- Broj poruka : 2049
Pridružila/o se : 15.11.2010
Re: Jagode
Polomiću te zvezdice za ove jagode...sad mi se jedu
Džozi- Istraživač
- Broj poruka : 164
Šumske jagode
Divlju jagodu su otkrili jos nasi preci u sojenicama, bila je veoma cenjena u staroj Grckoj i Rimu, u srednjem veku su je smatrali magicnom, a od XVI veka lekari su je ponovo poceli prteporucivati za lecenje razlicitih poremecaja.
Lisce sumske jagode, veoma bogato vitaminom C, upotrebljava se kao jedna od najukusnijih i najboljih zamena za ruski caj. Uvarak od lista i korena istovremeno je jedan od najkorisnijih, jer prociscava krv, podstice rad svih organa, posebno bubrega i smiruje zivce (caj od korena boji mokracu crvenkasto, ali je to sasvim bezopasno). Oblog od zdrobljenih listova smiruje upale i ubrzava srascivanje manjih rana.
Slatke sumske jagode dozrevaju od maja, a na planinama sve do augusta (rastu do 1300 m nadmorske visine). One su ne samo ukusne, vec i hranljivije od bastenskih. Vise od 400 gajenih sorti nisu prikladne za zdravstvenu primenu.
U divljoj jagodi ima 81% vode (u gajenim sortama i do 90%), 6% secera (gajene su siromasnije), limunske i vinske kiseline, kalijuma, gvozdja, mangana, kalcijuma, fosfora, pektina i obilje vitamina C. Jedna solja ovog voca sadrzi 82 mg vitamina C, a to je 120% preporucene dnevne doze. Ista kolicina ima 2,2 grama prehrambenih vlakana i samo 45 kalorija.
One su ne samo ukusne, vec i hranljivije od bastenskih. Vise od 400 gajenih sorti nisu prikladne za zdravstvenu primenu.
Za ciscenje lica, odrzavanje koze i svezinu tena, umesto gotovih preparata mogu se koristiti divlje jagode u vidu maski od zgnjecenog ploda ili mleko za lepotu. Ovo mleko od svezeg soka jagode pomesanog sa malo svezeg kravljeg mleka nanosi se i ostavi nekoliko sati ili celu noc na licu, a potom ispere ruzinom vodicom.
Izvor-net
Holly- Elita
- Broj poruka : 2049
jela sam jagode vec dva puta,(ne svojom voljom).
nije to to.nema onog ni mirisa ni ukusa,kao nekad.a i izgled im je nacisto plastican.
nije to to.nema onog ni mirisa ni ukusa,kao nekad.a i izgled im je nacisto plastican.
Jela sam ih samo jednom pre par dana i sad mi se opet jedu. Jagode, maline i trešnje obožavam.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
Par puta sam ih kupila ovih dana i bile si iznenađujuće dobre, s obzirom na vrijeme.
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Ja kupujem svaki dan po 2 kile, da se najedemo dok ne prodju, nisu lose, ali daleko su od onih jagoda koje pamtim iz detinjstva.
ivonka- Elita
- Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011
znaci,ne verujem sta sam videla pre neki dan.
jagode u februaru,ni na sta ne lice,plasticarke.ok,i to mi je razumljivo,iole.cena 300 din,500g.ali mi nije jasno ko to jede??!
jagode u februaru,ni na sta ne lice,plasticarke.ok,i to mi je razumljivo,iole.cena 300 din,500g.ali mi nije jasno ko to jede??!
Kod mene u piljarnici su stigle isto, na oko lepe, a ukus pretpostavljam uzas.
Mada ljudi kupuju.
Mada ljudi kupuju.
Boni- Urednica
- Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011
Ne znam jesam li ijednom ove godine kupila jagode da valjaju...tako su nekakve bezukusne i suve, ne znam zašto.
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
kod nas su valjda vec prosle.ja sam ih jela vise puta ali isto tako nijednom nisam bila odusevljena ukusom.
Prolaze i kod nas, s tim u vezi dostigle su pijacnu cenu od 300 din po kilogramu. Polovinom proslog meseca sam kupila prvi put ove godine, pravila sam vocnu salatu od njih i kasnije u nekoliko navrata, mogu vam reci da su bile ukusne.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Voće i povrće
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu