Provereni recepti kolača i torti
+12
zelenooka
ivonka
Femme
mirka
Chikita
Aynnah
bub@mara
Zvončica
Holly
Veca
Khallu
Shade
16 posters
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Kulinarske čarolije
Strana 1 od 6
Strana 1 od 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Provereni recepti kolača i torti
Da li rado pravite kolače i koje?
Podelite sa nama neki svoj recept.
Pošto je vreme praznika - šta od kolača pravite za novogodišnje i božićne praznike?
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Re: Provereni recepti kolača i torti
do skora se uopste nisam opterecivala time jer mi uvek neko donese,posalje i sl upravo zato sto mi takve stvari ne idu bas od ruke,a i ne pravim ih tokom godine...
ono sto volim da napravim za praznike je nesto sto je ''izdasno''a opet jednostavno,tako da sam pretprosle godine uz sestrinu pomoc napravila Saher tortu/kolac a prosle uz asistenciju mm neku oblandu koju smo sami kreirali
ono sto volim da napravim za praznike je nesto sto je ''izdasno''a opet jednostavno,tako da sam pretprosle godine uz sestrinu pomoc napravila Saher tortu/kolac a prosle uz asistenciju mm neku oblandu koju smo sami kreirali
Daj recept Saher torte.
Shade- Elita
moracu da ga pronadjem i javljam ti obavezno,meni je to omiljena poslastica od tad a jako je prosto
Bilo bi lepo. Hvala.
Shade- Elita
pravim uvijek neku malo bolju tortu (sočnu, Marinu, belu radu, zavisi od raspoloženja), redovno je tu i oblanda koju djeca obožavaju i obavezno nešto voćno i kremasto...
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Tiramisu
Potrebno je:
5 jaja
400 g kisele pavlake ili jos bolje krem sira a la kajmak
10 kašika šećera + 1 kašika šećera u prahu
3 kesice nes kafe + 3 dl hladne vode
500 g piškota
2 kašičice kakao praha
kašika ruma
Prijatno!
Potrebno je:
5 jaja
400 g kisele pavlake ili jos bolje krem sira a la kajmak
10 kašika šećera + 1 kašika šećera u prahu
3 kesice nes kafe + 3 dl hladne vode
500 g piškota
2 kašičice kakao praha
kašika ruma
Odvojiti belanca od žumanaca.
Penasto umutiti belanca sa 5 kašika šećera i jednom kašikom šećera u prahu i žumanca sa preostalih 5 kašika šećera. U žumanca dodati kiselu pavlaku ili ala kajmak i promešati kašikom da se sjedini. Sipati taj žuti fil u belanca, takođe bez upotrebe miksera, samo mešati kašikom ili metlicom od miksera. Fil je spreman.
U hladnu vodu razmutite nes kafu i dodajte kašiku ruma. Piškote bukvalno na sekund umakati u to, sa jedne i sa druge strane, ne cekati da upiju, i ređati na margarinom podmazan pleh, najbolje je onaj za djuvec, standardnih dimenzija. Kada prekrijete dno piškotama, sipajte pola fila, pa preko toga ponovo piškote i odozgo ostatak fila. Stavite u frižider. Posle sat vremena kada se malo ohladi i stegne, pospite kakao preko kolača i držite i dalje u frižideru.
Preporučuje se da se pravi dan ranije, ali može se seći i jesti i nakon 5-6 sati stajanja.
Penasto umutiti belanca sa 5 kašika šećera i jednom kašikom šećera u prahu i žumanca sa preostalih 5 kašika šećera. U žumanca dodati kiselu pavlaku ili ala kajmak i promešati kašikom da se sjedini. Sipati taj žuti fil u belanca, takođe bez upotrebe miksera, samo mešati kašikom ili metlicom od miksera. Fil je spreman.
U hladnu vodu razmutite nes kafu i dodajte kašiku ruma. Piškote bukvalno na sekund umakati u to, sa jedne i sa druge strane, ne cekati da upiju, i ređati na margarinom podmazan pleh, najbolje je onaj za djuvec, standardnih dimenzija. Kada prekrijete dno piškotama, sipajte pola fila, pa preko toga ponovo piškote i odozgo ostatak fila. Stavite u frižider. Posle sat vremena kada se malo ohladi i stegne, pospite kakao preko kolača i držite i dalje u frižideru.
Preporučuje se da se pravi dan ranije, ali može se seći i jesti i nakon 5-6 sati stajanja.
Prijatno!
Shade- Elita
e pa super,nisam znala da se tiramisu tako lako pravi.ja volim te jednostavne,koji se ne peku itd
Da.Obožavam tiramisu.
Iskreno, umesto krem sira ide italijanski mascrapone, ali ja bejah slobodna da napišem
pavlaka ili krem sir.
Mascarpone je inače skup a ne znam mogu li ga svi naći u prodavnicama. Ovako izgleda.
Shade- Elita
znam,da.obzirom da sam najgori tiramisu jela u jednoj nasoj ''najboljoj''poslasticarnici,verujem da ce moj kucni hand made biti bolji,samo kad budem imala zivaca i volje :s:
Brzo se to pravi. Stvarno.
Ja još uvek čekam recept Saher torte.
Shade- Elita
Bombice
Potrebno:
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog keksa
100 gr rendane cokolade
1 1/2 casa gaziranog soka
kokosovo brasno.
Priprema:
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog keksa
100 gr rendane cokolade zamesiti sa 1 1/2 casom gaziranog soka i praviti kuglice.
Valjati u kokosovo brasno.
Ovo sam pravila pre neki dan,lepo je i jednostavno.
Potrebno:
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog keksa
100 gr rendane cokolade
1 1/2 casa gaziranog soka
kokosovo brasno.
Priprema:
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog keksa
100 gr rendane cokolade zamesiti sa 1 1/2 casom gaziranog soka i praviti kuglice.
Valjati u kokosovo brasno.
Ovo sam pravila pre neki dan,lepo je i jednostavno.
Holly- Elita
- Broj poruka : 2049
Pridružila/o se : 15.11.2010
Torta sa bananama
potrebno:
250 gr margarina
250 gr mlevenog keksa
250 gr mlevenih oraha
250 gr secera u prahu
1 kg banana
priprema:
margarin,mleveni keks,mlevene orahe,secer u prahu i banane umutiti dobro mikserom,oblikovati tortu i preko staviti slag.
ova torta se moze sluziti i u obliku rolata.
pre sluzenja drzati najmanje 1 sat u frizideru.
potrebno:
250 gr margarina
250 gr mlevenog keksa
250 gr mlevenih oraha
250 gr secera u prahu
1 kg banana
priprema:
margarin,mleveni keks,mlevene orahe,secer u prahu i banane umutiti dobro mikserom,oblikovati tortu i preko staviti slag.
ova torta se moze sluziti i u obliku rolata.
pre sluzenja drzati najmanje 1 sat u frizideru.
Holly- Elita
- Broj poruka : 2049
Pridružila/o se : 15.11.2010
Shade, jesi li ti pravila tiramisu sa pavlakom? Imam namjeru da danas pravim po ovom tvom receptu, a ne daju mi se pare za maskarpone...a ne bih da ispadne promašaj...
Veca- Urednica Elite
Jesam sa krem sirom a la kajmak, mada veco, iskreno najbolje je sa mascarpone - om.
Da jeskup, jeste, ali mu je neprevaziđen ukus.
Hajde, pa javi kako je ispalo.
Shade- Elita
Ispalo loše, definitivno ne treba s pavlakom...i piškote su mi bile previše vodenkaste...
Veca- Urednica Elite
Ja ti rekoh, krem sir.
A piškote topiš doslovno sekundu, samo da osete kafu, nikako da ih držiš dugo u kafi.
Jaoj veco, baš mi je žao. Pa rekla sam ti krem sir.
Shade- Elita
znam da jesi, ali ja sam htjela da probam...a piškote sam samo na sekundu potapala, ali su ipak vodene...nema veze, može da se pojede kašikom pošto nema šanse da se siječe...srećom, nije ni za kakve goste već samo za nas
Veca- Urednica Elite
Da, pavlaka je sve razvodnila. Dobro, nije na oko ispalo, a ukus?
Da li si ukusom zadovoljna?
Shade- Elita
ukus je OK, mogu da zamislim kako je tek s mascarponeom
Veca- Urednica Elite
O tome ti pričam.
Ali, mora biti neki krem sir kod vas, domaće proizvodnje u radnjama, eventualno sa njim zameniti mascarpone, i biće dobro.
Shade- Elita
ne, ne, sljedeći put ništa ne eksperimentišem, samo mascarpone dolazi u obzir....
Veca- Urednica Elite
I jeste originalni recept, sa njim. Mnogo dobar kolač.
Shade- Elita
Kolač s jogurtom
POTREBNO JE
2 jajeta, 1 čaša jogurta, pola čaše od jogurta ulja, 2 čaše brašna, kesica praška za pecivo, 4 manje jabuke, 100 g kristal šećera
PRIPREMA
Dobro umutite jaja sa šećerom i, kad masa pobeli, postepeno dodajte ulje. Naizmenično dodajte, malo po malo, brašno i jogurt, a na kraju ručno umešajte prašak za pecivo. Sipajte testo u manji podmazan pleh. Po testu rasporedite jabuke koje ste prethodno grubo narendali s korom. Pecite oko 25 minuta na temperaturi od 175 stepeni. Posle 15 minuta pečenja kolač pospite kristal šećerom i vratite u rernu da se do kraja ispeče.
2 jajeta, 1 čaša jogurta, pola čaše od jogurta ulja, 2 čaše brašna, kesica praška za pecivo, 4 manje jabuke, 100 g kristal šećera
PRIPREMA
Dobro umutite jaja sa šećerom i, kad masa pobeli, postepeno dodajte ulje. Naizmenično dodajte, malo po malo, brašno i jogurt, a na kraju ručno umešajte prašak za pecivo. Sipajte testo u manji podmazan pleh. Po testu rasporedite jabuke koje ste prethodno grubo narendali s korom. Pecite oko 25 minuta na temperaturi od 175 stepeni. Posle 15 minuta pečenja kolač pospite kristal šećerom i vratite u rernu da se do kraja ispeče.
Zvončica- Počasni član
- Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011
Strana 1 od 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Kulinarske čarolije
Strana 1 od 6
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu