Femme

Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu

Artičoka Malooo10

Join the forum, it's quick and easy

Femme

Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu

Artičoka Malooo10

Femme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Artičoka

+4
Boni
Troja
ivonka
Shade
8 posters

Ići dole

Artičoka Empty Artičoka

Počalji od Shade Čet Mar 28, 2013 1:23 pm

Artičoka Articoke_cijela

Artičoka ili gardun je višegodišnja zeljasta povrtarska biljka koja uspeva u toplijem podneblju. Spada u višegodišnje povrće. Na vrhu stabla cvetovi grade cvast glavicu. Glavice su krupne i imaju mesnatu cvetnu osovinu, a spolja su obavijene mesnatim listovima ljubičaste ili zelene boje. Oni su ukusni i služe kao povrće. Ima specifičan ukus jer u znatnoj količini sadrže organske kiseline, etarska ulja i neke gorke sastojke. Zbog toga ima i lekovita svojstva.
Izvor Wiki

Mnogo volim articoku. Zanima me da li je pripremate i na koji nacin?
Shade
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Artičoka Empty Re: Artičoka

Počalji od ivonka Čet Mar 28, 2013 3:12 pm

Ja svezu nisam nikada videla u Srbiji, nedavno su se u Maxi-u pojavile smrznute, ali ja ih ne znam spremati.
ivonka
ivonka
Elita
Elita

Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Shade Čet Mar 28, 2013 3:30 pm

Dobila sam 2kg svezih (moja snaja zna da ih obozavam i donela mi ih), i kao malo dete se obradovala. Artičoka 19271 Pripremala sam ih vec i ako nekog interesuje postavicu recept, ali sam htela nesto novo da probam.

Sa smrznutim ne znam ni ja sta bih. Kad god mogu, izbegnem upotrebu smrznutog povrca.
Shade
Shade
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Čet Mar 28, 2013 7:13 pm

Artičoke sam probala već pripremljene i jako mi se dopadaju, ali ih ja ne znam pripremiti. Čula sam da ih je teško očistiti kako treba, ali bih voljela čuti kakva su tvoja iskustva i kako ih ti pripremaš.
Troja
Troja
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 13992
Pridružila/o se : 30.08.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Boni Čet Mar 28, 2013 8:44 pm

Kakvog su ukusa?
Boni
Boni
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Khallu Čet Mar 28, 2013 10:28 pm

jao,kako su lepe na ovoj slici.
ja articoku nikada nisam probala a ni videla do sada.
mislim da joj je jedno od lekovitih svojstava to sto blagotvorno utice na probleme sa srcem,cini mi se.
Shade,postavi recept.
p.s.da li se jede iskljucvo kao salata ili se moe termicki obraditi pa napraviti neko konkretno jelo od nje?
Khallu
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

https://femme.darkbb.com/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Shade Čet Mar 28, 2013 11:24 pm

Ukusa je odlicnog.
Moze da se jede sveza, kao salata, fino zacinjena, uljem, limunom, solju.

Moze da se prokuva u vodi sa limunom, sa majcinom dusicom i belim lukom. Ovako kuvana se koristi kao dodatak nekom jelu ili servirana uz predjelo.

Moze da se przi na ulju, tj. dinsta, prelije umucenim zumancem kome je dodat persun, vlasac, biber i neki suvi sir, parmezan npr.

Najgori deo posla je ciscenje. Pogledajte

Shade
Shade
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Veca Pet Mar 29, 2013 7:03 am

Kod nas je nema kupiti ni svježe ni zaleđene tako da je nikada nisam probala, a imam želju da probam.
Veca
Veca
Urednica Elite
Urednica Elite

Ženski Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Khallu Pet Mar 29, 2013 12:47 pm

evo jos malo podataka o articoki:

Lekovita svojstva: Regulise holesterol u krvi, podstice sagorevanje masnoca, poboljšava varenje i rasterecuje jetru, zaduženu za procišcavanje krvi. Podstice rad bubrega, suzbija crevne infekcije i smanjuje kolicinu uree u krvi. Korisna je i dijabeticarima jer je siromašna šecerima. Ipak, moraju je izbegavati dojilje jer nepovoljno utice na lucenje mleka, kao i osobe s osetljivim želucem i oštecenjima jetre ili bubrega. Kako je izabrati: Treba voditi racuna o tome da se ovojni listici lako otkidaju, da peteljka ima prirodnu sivo-zelenu boju i da nije posuta mrljama.
Khallu
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

https://femme.darkbb.com/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Pet Mar 29, 2013 8:56 pm

Ja ne mogu da odgledam film o čišćenju, na žalost, nije dozvoljen na našem tržištu. Šteta.
Troja
Troja
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Shade Pet Mar 29, 2013 9:01 pm

Khallu, atricoka je pomenuta i na Ovoj temi.

Troja, za tebe klip nadam se da ces ovaj uspeti da pogledas.

Shade
Shade
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Pet Mar 29, 2013 9:17 pm

Hvala Shade, uspjela sam da pogledam ovaj snimak.
Troja
Troja
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Veca Sre Apr 03, 2013 2:39 pm

Pročitah u časopisu Gusto ovu zanimljivost:
Artičoka je u 16. vijeku bila namjenjena isključivo muškarcima, a ženama se zabranjivala jer je smatrana afrodizijakom.
Veca
Veca
Urednica Elite
Urednica Elite

Ženski Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ivonka Sre Apr 03, 2013 4:01 pm

Eto nama motiva da je potrazimo. U Ceskoj je ima u prodaji, ali moja sestra je ne kupuje, verovatno je ne zna spremati. Moram je obavestiti o tome da je articoka afrodizijak. Artičoka 598318
ivonka
ivonka
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od male Sre Apr 03, 2013 7:48 pm

Ako je afrodizijak, onda ja ne smem da je jedem. Meni lekar zabranio i orahe... Artičoka 751514
male
male
Član za primer
Član za primer

Muški Broj poruka : 2431
Pridružila/o se : 02.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Femme Sre Apr 17, 2013 12:03 pm

Evo nekih recepata koje nisam isprobala, svi su preuzeti sa neta

Italijanska salata
Potrebno je: 500 g artičoke, 2 glavice zelene salate, sok od 2 limuna, 50 ml maslinovog ulja, 25 iseckanih pečenih badema, 2 kašike senfa, 1 kašika marmelade, so i biber po ukusu.

Artičoku očistite i kuvajte u vodi i soku od jednog limuna oko 30 minuta, pa izvadite i ocedite od vode. U manjoj posudi pomešajte marmeladu, ostatak soka od limuna i senf, začinite solju i biberom i na kraju sipajte maslinvoo ulje, pa dobro promešajte. Kada dobijete fini preliv, sipajte preko artičoka i ponovo dobro promešajte, na kraju pospite bademima i ohladite pre serviranja.

Krem čorba
Potrebno je: 500 g artičoka, 200 g krompira, 40 g butera, 2 kašike iseckanog crnog luka, 2 čena belog luka, 2 kašičice suvih začina, 1 dl vode, 1 dl pavlake, 2 kašike limunovog soka i 2 dl krupno iseckanih badema.

U dubljoj šerpi potopite buter i na njemu kratko propržite sitno iseckani crni i beli luk. Dodajte očišćene i sitno iseckane artičoke, oljušten krompir iseckan na kockice, kašičicu suvih začina i vodu. Kuvajte na umerenoj temperaturi oko 30 minuta dok artičoke ne omekšaju. Posle toga izvadite povrće, iseckajte ga u blenderu i procedite kako bi se uklonila tvrda vlakna od artičoka. Proceđeni sadržaj vratite u posudu sa preostalom tečnošću u kojoj se kuvalo povrće. Dodajte još vode, ostatak suvih začina, pavlaku i limunov sok. Kuvajte nekoliko minuta i na kraju pospite bademima. Uz toplu čorbu možete da servirate prepečeni hleb.

Punjeni cvetovi
Potrebno je: 4 veće artičoke, 150 g junećeg mlevenog mesa, 2 čena belog luka, 1 kašika prezli, 1 kašika maslinovog ulja, peršun, sok od pola limuna, 1 kašika izrendanog parmezana, 2 kašike butera, so i biber po ukusu.

Artičoke očistite i svaku izdubite nožem, ostavite ih da odstoje oko 60 minuta u frižideru. U tiganju zagrejte buter i na njemu izdinstajte beli luk, kad omekša dodajte maslinovo ulje i prezle. Posolite, pobiberite i mešajte kratko da prezle dobiju zlatnu nijansu, a zatim dodajte meso i dinstajte dok ne bude gotovo. Pri kraju dodajte sok od limuna i peršun, dobro promešajte. Sklonite s ringle i ostavite da se smesa malo ohladi. Ovom smesom punite artičoke između listova, zatim ih poređajte u tiganj i sipajte vode do pola artičoka. Kuvajte ih na umerenoj temperaturi oko 45 minuta, vodu nalivajte kako se smanjuje količina usled vrenja. Punjene artičoke servirajte dok su tople.
Femme
Femme
...

Ženski Broj poruka : 5413
Pridružila/o se : 06.03.2010

https://femme.darkbb.com

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Shade Sre Apr 17, 2013 9:45 pm

ivonka, negde sam procitala da se zamrznute ne razlikuju mnogo od svezih, da ih zene rado koriste, eto cisto da znas u slucaju da zelis da se oprobas u spremanju articoka.
Ovo su moje koje sam pripremila, nisam stigla da postavim fotke ranije.

Artičoka 01510

Artičoka 01212

Objasnila bih samo, da sam ja dobila one sitnije, kako mi je poznato, postoje par velicina articoka. Meni su doneli najsitnije, one se lakse ciste i nema mnogo otpada (vidite da su
secene po duzini) kao sto je to slucaj sa krupnim, koje su prikazane na klipu iznad.

Prodinstala sam ih u slanoj vodi, malo ulja, sok od dva limuna.
Zacinila belim lukom i persunom.
Shade
Shade
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ivonka Sre Apr 17, 2013 10:27 pm

Probacu da kupim smrznute, mozda su i ociscene. Svi recepti su super jedino me zbunjuje ta marmelada u dresingu za italijansku salatu. Koju si marmeladu koristila?
ivonka
ivonka
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Femme Čet Apr 18, 2013 11:41 am

ivonka, rekoh da nisam isprobala postavljene recepte, preuzela sam ih sa neta. Po mom misljenju articoku je najbolje kombinovati sa marmeladom od kajsije, ali to je licni utisak. Mada, mozda i neka od ribizle. Artičoka 48478
Femme
Femme
...

Ženski Broj poruka : 5413
Pridružila/o se : 06.03.2010

https://femme.darkbb.com

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ivonka Čet Apr 18, 2013 2:40 pm

Ja sam procitala suprotno , da si isprobala. Pa na kraju krajeva moze i bez marmelade.
ivonka
ivonka
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Shade Čet Apr 18, 2013 11:35 pm

Delim misljenje ivonka da moze i bez marmelade,najjednostavniji recepti su za mene najbolji.
Shade
Shade
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh