Artičoka
+4
Boni
Troja
ivonka
Shade
8 posters
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Voće i povrće
Strana 1 od 1
Artičoka
Artičoka ili gardun je višegodišnja zeljasta povrtarska biljka koja uspeva u toplijem podneblju. Spada u višegodišnje povrće. Na vrhu stabla cvetovi grade cvast glavicu. Glavice su krupne i imaju mesnatu cvetnu osovinu, a spolja su obavijene mesnatim listovima ljubičaste ili zelene boje. Oni su ukusni i služe kao povrće. Ima specifičan ukus jer u znatnoj količini sadrže organske kiseline, etarska ulja i neke gorke sastojke. Zbog toga ima i lekovita svojstva.
Izvor WikiMnogo volim articoku. Zanima me da li je pripremate i na koji nacin?
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
Re: Artičoka
Ja svezu nisam nikada videla u Srbiji, nedavno su se u Maxi-u pojavile smrznute, ali ja ih ne znam spremati.
ivonka- Elita
- Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011
Dobila sam 2kg svezih (moja snaja zna da ih obozavam i donela mi ih), i kao malo dete se obradovala. Pripremala sam ih vec i ako nekog interesuje postavicu recept, ali sam htela nesto novo da probam.
Sa smrznutim ne znam ni ja sta bih. Kad god mogu, izbegnem upotrebu smrznutog povrca.
Shade- Elita
Artičoke sam probala već pripremljene i jako mi se dopadaju, ali ih ja ne znam pripremiti. Čula sam da ih je teško očistiti kako treba, ali bih voljela čuti kakva su tvoja iskustva i kako ih ti pripremaš.
Troja- Elita
- Broj poruka : 13992
Pridružila/o se : 30.08.2011
jao,kako su lepe na ovoj slici.
ja articoku nikada nisam probala a ni videla do sada.
mislim da joj je jedno od lekovitih svojstava to sto blagotvorno utice na probleme sa srcem,cini mi se.
Shade,postavi recept.
p.s.da li se jede iskljucvo kao salata ili se moe termicki obraditi pa napraviti neko konkretno jelo od nje?
ja articoku nikada nisam probala a ni videla do sada.
mislim da joj je jedno od lekovitih svojstava to sto blagotvorno utice na probleme sa srcem,cini mi se.
Shade,postavi recept.
p.s.da li se jede iskljucvo kao salata ili se moe termicki obraditi pa napraviti neko konkretno jelo od nje?
Ukusa je odlicnog.
Moze da se jede sveza, kao salata, fino zacinjena, uljem, limunom, solju.
Moze da se prokuva u vodi sa limunom, sa majcinom dusicom i belim lukom. Ovako kuvana se koristi kao dodatak nekom jelu ili servirana uz predjelo.
Moze da se przi na ulju, tj. dinsta, prelije umucenim zumancem kome je dodat persun, vlasac, biber i neki suvi sir, parmezan npr.
Najgori deo posla je ciscenje. Pogledajte
Shade- Elita
Kod nas je nema kupiti ni svježe ni zaleđene tako da je nikada nisam probala, a imam želju da probam.
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
evo jos malo podataka o articoki:
Lekovita svojstva: Regulise holesterol u krvi, podstice sagorevanje masnoca, poboljšava varenje i rasterecuje jetru, zaduženu za procišcavanje krvi. Podstice rad bubrega, suzbija crevne infekcije i smanjuje kolicinu uree u krvi. Korisna je i dijabeticarima jer je siromašna šecerima. Ipak, moraju je izbegavati dojilje jer nepovoljno utice na lucenje mleka, kao i osobe s osetljivim želucem i oštecenjima jetre ili bubrega. Kako je izabrati: Treba voditi racuna o tome da se ovojni listici lako otkidaju, da peteljka ima prirodnu sivo-zelenu boju i da nije posuta mrljama.
Lekovita svojstva: Regulise holesterol u krvi, podstice sagorevanje masnoca, poboljšava varenje i rasterecuje jetru, zaduženu za procišcavanje krvi. Podstice rad bubrega, suzbija crevne infekcije i smanjuje kolicinu uree u krvi. Korisna je i dijabeticarima jer je siromašna šecerima. Ipak, moraju je izbegavati dojilje jer nepovoljno utice na lucenje mleka, kao i osobe s osetljivim želucem i oštecenjima jetre ili bubrega. Kako je izabrati: Treba voditi racuna o tome da se ovojni listici lako otkidaju, da peteljka ima prirodnu sivo-zelenu boju i da nije posuta mrljama.
Ja ne mogu da odgledam film o čišćenju, na žalost, nije dozvoljen na našem tržištu. Šteta.
Troja- Elita
Khallu, atricoka je pomenuta i na Ovoj temi.
Troja, za tebe klip nadam se da ces ovaj uspeti da pogledas.
Shade- Elita
Hvala Shade, uspjela sam da pogledam ovaj snimak.
Troja- Elita
Pročitah u časopisu Gusto ovu zanimljivost:
Artičoka je u 16. vijeku bila namjenjena isključivo muškarcima, a ženama se zabranjivala jer je smatrana afrodizijakom.
Artičoka je u 16. vijeku bila namjenjena isključivo muškarcima, a ženama se zabranjivala jer je smatrana afrodizijakom.
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Eto nama motiva da je potrazimo. U Ceskoj je ima u prodaji, ali moja sestra je ne kupuje, verovatno je ne zna spremati. Moram je obavestiti o tome da je articoka afrodizijak.
ivonka- Elita
Ako je afrodizijak, onda ja ne smem da je jedem. Meni lekar zabranio i orahe...
male- Član za primer
- Broj poruka : 2431
Pridružila/o se : 02.11.2011
Evo nekih recepata koje nisam isprobala, svi su preuzeti sa neta
Italijanska salata
Potrebno je: 500 g artičoke, 2 glavice zelene salate, sok od 2 limuna, 50 ml maslinovog ulja, 25 iseckanih pečenih badema, 2 kašike senfa, 1 kašika marmelade, so i biber po ukusu.
Artičoku očistite i kuvajte u vodi i soku od jednog limuna oko 30 minuta, pa izvadite i ocedite od vode. U manjoj posudi pomešajte marmeladu, ostatak soka od limuna i senf, začinite solju i biberom i na kraju sipajte maslinvoo ulje, pa dobro promešajte. Kada dobijete fini preliv, sipajte preko artičoka i ponovo dobro promešajte, na kraju pospite bademima i ohladite pre serviranja.
Krem čorba
Potrebno je: 500 g artičoka, 200 g krompira, 40 g butera, 2 kašike iseckanog crnog luka, 2 čena belog luka, 2 kašičice suvih začina, 1 dl vode, 1 dl pavlake, 2 kašike limunovog soka i 2 dl krupno iseckanih badema.
U dubljoj šerpi potopite buter i na njemu kratko propržite sitno iseckani crni i beli luk. Dodajte očišćene i sitno iseckane artičoke, oljušten krompir iseckan na kockice, kašičicu suvih začina i vodu. Kuvajte na umerenoj temperaturi oko 30 minuta dok artičoke ne omekšaju. Posle toga izvadite povrće, iseckajte ga u blenderu i procedite kako bi se uklonila tvrda vlakna od artičoka. Proceđeni sadržaj vratite u posudu sa preostalom tečnošću u kojoj se kuvalo povrće. Dodajte još vode, ostatak suvih začina, pavlaku i limunov sok. Kuvajte nekoliko minuta i na kraju pospite bademima. Uz toplu čorbu možete da servirate prepečeni hleb.
Punjeni cvetovi
Potrebno je: 4 veće artičoke, 150 g junećeg mlevenog mesa, 2 čena belog luka, 1 kašika prezli, 1 kašika maslinovog ulja, peršun, sok od pola limuna, 1 kašika izrendanog parmezana, 2 kašike butera, so i biber po ukusu.
Artičoke očistite i svaku izdubite nožem, ostavite ih da odstoje oko 60 minuta u frižideru. U tiganju zagrejte buter i na njemu izdinstajte beli luk, kad omekša dodajte maslinovo ulje i prezle. Posolite, pobiberite i mešajte kratko da prezle dobiju zlatnu nijansu, a zatim dodajte meso i dinstajte dok ne bude gotovo. Pri kraju dodajte sok od limuna i peršun, dobro promešajte. Sklonite s ringle i ostavite da se smesa malo ohladi. Ovom smesom punite artičoke između listova, zatim ih poređajte u tiganj i sipajte vode do pola artičoka. Kuvajte ih na umerenoj temperaturi oko 45 minuta, vodu nalivajte kako se smanjuje količina usled vrenja. Punjene artičoke servirajte dok su tople.
ivonka, negde sam procitala da se zamrznute ne razlikuju mnogo od svezih, da ih zene rado koriste, eto cisto da znas u slucaju da zelis da se oprobas u spremanju articoka.
Ovo su moje koje sam pripremila, nisam stigla da postavim fotke ranije.
Objasnila bih samo, da sam ja dobila one sitnije, kako mi je poznato, postoje par velicina articoka. Meni su doneli najsitnije, one se lakse ciste i nema mnogo otpada (vidite da su
secene po duzini) kao sto je to slucaj sa krupnim, koje su prikazane na klipu iznad.
Prodinstala sam ih u slanoj vodi, malo ulja, sok od dva limuna.
Zacinila belim lukom i persunom.
Shade- Elita
Probacu da kupim smrznute, mozda su i ociscene. Svi recepti su super jedino me zbunjuje ta marmelada u dresingu za italijansku salatu. Koju si marmeladu koristila?
ivonka- Elita
ivonka, rekoh da nisam isprobala postavljene recepte, preuzela sam ih sa neta. Po mom misljenju articoku je najbolje kombinovati sa marmeladom od kajsije, ali to je licni utisak. Mada, mozda i neka od ribizle.
Ja sam procitala suprotno , da si isprobala. Pa na kraju krajeva moze i bez marmelade.
ivonka- Elita
Delim misljenje ivonka da moze i bez marmelade,najjednostavniji recepti su za mene najbolji.
Shade- Elita
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Voće i povrće
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu