Crni luk
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Voće i povrće
Strana 1 od 1
Crni luk
Kuća mi je ispunjena "miomirisom" ove korisne biljke, (privila sam oblogu) pa evo neka riječ i o crnom luku.
Crni luk
narodni naziv:
crvenac, glavata Ijutika, kapula, mrki luk
Crveni luk trajna je zelen što sadrži vredne lekovite materije pa se sa pravom ubraja u lekovito bilje. Podzemna gomoIjasta stabljika sastoji se od sočnih ljuskavih listova iz kojeg središta izlazi šuplji nadzemni deo stabljike plavo-zelene boje. Listovi su valjkasti. Zelenkasto-beli cvetovi nalaze se na vrhu stabljike u obliku kuglastog cvata. Crveni luk je veoma rasprostranjena biljka, najverovatnije poreklom iz Azije,poznatiji ali ne i priznatiji od belog luka. Analizom biološke vrednosti može se zaključiti da on ni po čemu, čak ni u svojim lekovitim svojstvima, ne zaostaje iza belog luka. Mozda ga, u nečemu, čak i nadmašuje. Za jelo se koristi preko cele godine:mladi luk u proleće, nedozrela glavica u toku leta i zrela lukovica preko zime. Pogrešno je odbacivati nadzemni deo mladog luka, jer on nije ništa manje vredan od glavice. Što se hranljivosti tiče, u crvenom luku ima najviše ugljenih hidrata i zanemarljivo malo belančevina i masti. Osušene, zrele glavice, znatno su vrednije u kaloričnom smislu.
Osnovu biološke vrednosti luka čine svakako minerali i vitamini. Pored znatnog prisustva mineralnih soli, naročito kalijuma i sumpora, i raznih oligoelemenata, crveni luk je bogat vitaminima (B1, B2, C, E, K,P) a ima i karotina (provitamin A), glikozida, eterićnih ulja, biljnih hormona slićnih insulinu, bakterostatike i baktericidne fitoncide...
Stanište:
Uspeva u vrtovima, a zbog potražnje uzgaja se i na većim površinama.
Lekoviti deo biljke:
Za se lek koristi se lukovica.
Lekovito delovanje:
Crveni luk ubraja se medju najstarije ljekovite biljke. Deluje slićno kao beli luk. Nadražuje kožu, pobudjuje prokrvljenost sluznice i izlučivanje sluznih žlezda te najbrže obustavlja sve procese gnjiljenja i vrenja. Crveni luk jača srce, čisti krv, povećava apetit, pospešuje izlučivanje mokraće, jača živce, pospešuje varenje, odstranjuje gasove, gliste, rastvara sluz i deluje protiv grčeva. Sok od crvenog luka, zdrobljeni kao i pečeni crveni luk ima višestruku upotrebu u lečenju izvana, na primer, kod uboda, lišajeva, čireva i sl.
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Voće i povrće
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu