Čičoka snižava holesterol
5 posters
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Voće i povrće
Strana 1 od 1
Čičoka snižava holesterol
Ako se povede priča o zdravoj hrani, čičoka je u poslednje vreme nezaobilazna tema. Ovu neobičnu biljku koja ukusom podseća na nedozreli lešnik, a izgledom na đumbir, kod nas zovu i divlji krompir. Slađana Milanović, nutricionista, otkrila nam je sve blagodeti čičoke, biljke koju kod nas možete da pronađete na pijacama i većim marketima po ceni od 200 do 300 dinara po kilogramu.
ČUDOTVORNI INULIN
- Inulin, glavni sastojak čičoke, je probiotik koji stimuliše razvoj bifidobakterija i acidofila, bakterija koje blagotvorno utiču na naše zdravlje. One eliminišu štetne mikroorganizme iz crevne flore, sprečavaju crevne infekcije, pomažu kod opstipacije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20 odsto, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog creva. Osim toga, inulin normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, pa tako sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja i postepeno smanjuju masne naslage koje muče mnoge ljude s viškom kilograma.
RIZNICA VITAMINA
Osim što je veoma zdrava, čičoka ima veoma nisku energetsku vrednost, ali obiluje vitaminima i mineralima.
- Čičoka je dobar izvor kalijuma i fosfora. Kalijum je važan za kontrolu krvnog pritiska, pravilan rad mišića i srca, regulaciju vode u organizmu i prenosa nervnih impulsa, dok fosfor obezbeđuje čvrstinu zubima i kostima. Čičoka sadrži kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A. Čičoka je interesantna i po tome što je sjajan izvor esencijalnih aminokiselina, odnosno aminokiselina koje organizam ne može da proizvede sam – kaže Slađana Milanović.
ČUDOTVORNI INULIN
- Inulin, glavni sastojak čičoke, je probiotik koji stimuliše razvoj bifidobakterija i acidofila, bakterija koje blagotvorno utiču na naše zdravlje. One eliminišu štetne mikroorganizme iz crevne flore, sprečavaju crevne infekcije, pomažu kod opstipacije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20 odsto, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog creva. Osim toga, inulin normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, pa tako sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja i postepeno smanjuju masne naslage koje muče mnoge ljude s viškom kilograma.
RIZNICA VITAMINA
Osim što je veoma zdrava, čičoka ima veoma nisku energetsku vrednost, ali obiluje vitaminima i mineralima.
- Čičoka je dobar izvor kalijuma i fosfora. Kalijum je važan za kontrolu krvnog pritiska, pravilan rad mišića i srca, regulaciju vode u organizmu i prenosa nervnih impulsa, dok fosfor obezbeđuje čvrstinu zubima i kostima. Čičoka sadrži kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A. Čičoka je interesantna i po tome što je sjajan izvor esencijalnih aminokiselina, odnosno aminokiselina koje organizam ne može da proizvede sam – kaže Slađana Milanović.
Re: Čičoka snižava holesterol
KAKO SE SPREMA
Čičoka se najčešće priprema kao krompir, kuvana i pečena, ali se može koristi i sirova. Dajemo vam nekoliko predloga za pripremanje čičoke.
Čorba od čičoke
Potrebno je: 4 krtole čičoke, 2 šargarepe, koren peršuna sa listom, 150 g kuvanog krompira, kašika bezglutenskog brašna, 3 kašike maslinovog ulja, so
Priprema: Iseckajte šargarepu i peršun na kockice, propržite ih na maslinovom ulju, pa kad porumene dodajte brašno i litar posoljene vode. U međuvremenu oljuštite čičoku, isecite na kockice i dodajte je ostalom povrću. Kada čičoka omekša, dodajte krompir isečen na kocke, promešajte i ukrasite seckanim lišćem peršuna.
Salata od čičoke
Potrebno je: 0,5 kg jabuka, 0,5 kg čičoke, sok od jedne pomorandže, maslinovo ulje
Priprema: Oljuštite jabuke i čičoke, pa ih izrendajte. Prelijte sokom od pomorandže i kašikom maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte.
Varivo od čičoke
Potrebno je: 1 kg čičoke, 6 kašika maslinovog ulja, crni luk, čaša belog vina, 400 g šampinjona, 4 čena belog luka, biber
Priprema: Na dve kašike maslinovog ulja izdinstaje glavicu crnog luka, dodajte oljuštene i prepolovljene čičoke, nalijte belim vinom i vodom da povreće ogrezne i kuvajte dok čičike ne smekšaju. Dodajte seckane šampinjone, ostatak maslinovog ulja i dinstajte još desetak minuta. Začinite po ukusu.
Kome se preproručuje
- Pošto je veoma zdrava, čičoku mogu da jedu svi. Ipak, najčešće se preporučuje ljudima koji imaju problema sa crevnim infekcijama, alergijom na hranu, visokim krvnim pritiskom, povišenim nivoom masnoća u krvi, kardiovaskularnim oboljenjima, anemijom, osteoporozom, dijabetesom… Takođe, čičoka učestvuje i u prevenciji svih ovih zdravstvenih tegoba, pa je valja jesti i kada smo potpuno zdravi – kaže Slađana Milanović.
Čičoka se najčešće priprema kao krompir, kuvana i pečena, ali se može koristi i sirova. Dajemo vam nekoliko predloga za pripremanje čičoke.
Čorba od čičoke
Potrebno je: 4 krtole čičoke, 2 šargarepe, koren peršuna sa listom, 150 g kuvanog krompira, kašika bezglutenskog brašna, 3 kašike maslinovog ulja, so
Priprema: Iseckajte šargarepu i peršun na kockice, propržite ih na maslinovom ulju, pa kad porumene dodajte brašno i litar posoljene vode. U međuvremenu oljuštite čičoku, isecite na kockice i dodajte je ostalom povrću. Kada čičoka omekša, dodajte krompir isečen na kocke, promešajte i ukrasite seckanim lišćem peršuna.
Salata od čičoke
Potrebno je: 0,5 kg jabuka, 0,5 kg čičoke, sok od jedne pomorandže, maslinovo ulje
Priprema: Oljuštite jabuke i čičoke, pa ih izrendajte. Prelijte sokom od pomorandže i kašikom maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte.
Varivo od čičoke
Potrebno je: 1 kg čičoke, 6 kašika maslinovog ulja, crni luk, čaša belog vina, 400 g šampinjona, 4 čena belog luka, biber
Priprema: Na dve kašike maslinovog ulja izdinstaje glavicu crnog luka, dodajte oljuštene i prepolovljene čičoke, nalijte belim vinom i vodom da povreće ogrezne i kuvajte dok čičike ne smekšaju. Dodajte seckane šampinjone, ostatak maslinovog ulja i dinstajte još desetak minuta. Začinite po ukusu.
Kome se preproručuje
- Pošto je veoma zdrava, čičoku mogu da jedu svi. Ipak, najčešće se preporučuje ljudima koji imaju problema sa crevnim infekcijama, alergijom na hranu, visokim krvnim pritiskom, povišenim nivoom masnoća u krvi, kardiovaskularnim oboljenjima, anemijom, osteoporozom, dijabetesom… Takođe, čičoka učestvuje i u prevenciji svih ovih zdravstvenih tegoba, pa je valja jesti i kada smo potpuno zdravi – kaže Slađana Milanović.
Moja baka je to neko vreme jela ,podseća na đumbir,rasprostranjena korenasta biljka al nije popularna mnogo,nažalost,jer je jako zdrava.
bub@mara- Elita
- Broj poruka : 1425
Pridružila/o se : 12.12.2010
ja je nisam probala ali planiram.moj ujak je ima u dvoristu i odavno znam da je vrlo lekovita i zdrava.
kod nas se još uvijek nije pojavila ni na pijaci ni u tržnim centrima, a baš bih to probala
Veca- Urednica Elite
- Broj poruka : 12938
Pridružila/o se : 18.11.2010
ja htedoh da je kupim al nije mi palo na pamet da je koristim u nekom jelu..a sirova kad se jede ,kaže baka,podseća na koren kupusa.
bub@mara- Elita
ja sam cula da je najslicnija krompiru a njena krtola upravo tako i izgleda
ipak ćemo morati same da probamo...
bub@mara- Elita
ljudi moji,,necete mi verovati da odavno nista ovako dobro kao sto je cicoka nisam probala!
upravo sam je jela i odusevljena sam.
uzela sam je od ujaka,misleci da ce mi najverovatnije propasti neiskoriscena ili eventualno neku corbicu da napravim ali sveza je fantasticna.
cak je i slatkasta,kao jabuka.
nema uopste onaj smek na zemlju kao npr rotkva
upravo sam je jela i odusevljena sam.
uzela sam je od ujaka,misleci da ce mi najverovatnije propasti neiskoriscena ili eventualno neku corbicu da napravim ali sveza je fantasticna.
cak je i slatkasta,kao jabuka.
nema uopste onaj smek na zemlju kao npr rotkva
Moja mama ima čičoku u bašti, i često jedemo salatu od nje.
Odlična je, ja je obožavam.
Shade- Elita
- Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010
pa nisi mi rekla da imas cicoku i da si je jela.
kako pravite salatu?
ja sam je jela samu,bez icega i fantasticna je,kao vocka.
kako pravite salatu?
ja sam je jela samu,bez icega i fantasticna je,kao vocka.
Narendana, začinjena kao zelena salata. Sasvim jednostavno i ukusno.
Shade- Elita
Nikad je nisam jela, jel se moze redovno naci na pijacama?
ivonka- Elita
- Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011
Ne znam ivonka, kao što rekoh, kod nas ima toga u dvorištu.
Inače, dobra je i za dijabetičare.
Shade- Elita
Pitacu na pijaci iako na Vidikovackoj pijaci su samo nakupci i sverceri, nema seljaka pa da ga lepo pitas. Evo neki dan je mm doneo sa Zelenog venca sremušu, kaze da je to jeo kao dete i da su to brali po sumi. To sam isto probala prvi put.
ivonka- Elita
- Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011
Žao mi je što ti ne mogu pomoći više oko čičoke ivonka.
Što se tiče crembuša,on je isto fenomenalnog ukusa, mislim da imamo temu i o tome.
Shade- Elita
pokusaj da pronadjes ivonka,mada cisto sumnjam.
ljudi to uglavnom bacaju ili hrane stoku sa tim...
ljudi to uglavnom bacaju ili hrane stoku sa tim...
Kod mene ima na pijaci al se slabo kupuje ,ne znaju ljudi. e sutra idem da kupim!
bub@mara- Elita
Femme :: MOJ ŽIVOTE :: Gastronomija :: Voće i povrće
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu