Femme


Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu
Trbušni ples

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Ići dole

Trbušni ples

Počalji od Squaw taj Sre Mar 16, 2011 2:21 pm


Trbušni ili orijentalni ples je naziv kojim se označavaju srednjoistočni ili bliskoistočni plesni stilovi. Na arapskom jeziku poznat je kao raqs sharqi رقص شرقي ("ples istoka") ili ponekad raqs baladi رقص بلدي ("narodni ples").

Sam naziv trbušni ples najverojatnije je izveden od francuske fraze "dance du ventre" ili ples trbuha. Većina modernih plesačica prihvatila je ovaj izraz kao povijesnu činjenicu, dok drugi gledaju na taj naziv kao na nešto što su izmislili turisti koji su posjetili područje Bliskog istoka u ranom 19. stoljeću.
U zemljama njegovog porijekla, djevojčice i dječ

aci počinju učiti plesati od rane dobi. Kao i kod mnogih drugih društvenih plesova, uči se neformalno kroz posmatranje i oponašanjem starijih plesača tokomproslava na slavljima kao što su vjenčanja i ostala društvena okupljanja za zabavu i veselje.
Danas, zbog povećanog interesa za ovu plesnu formu, po čitavom svijetu su se počeli nuditi kursevi za njegovo podučavanje. Tako su osposobljeni plesači u stanju da podjele svoje znanje koje im je preneseno od izvornih plesača koji su stvorili takve plesne forme.


Porijeklo plesa

Oko tačnog porijekla ove plesne forme se još uvijek raspravlja između plesnih zanesenjaka, pogotovo zbog ograničene stručne istraženosti teme. Većinu istraživanja na ovom području su proveli plesači pokušavajući da razumiju porijeklo ovog plesa. Ipak, često zanemarivana činjenica da se na Srednjem i Bliskom istoku uglavnom pleše u svrhu slobodnog druženja i zabave prije nego radi svečanih profesionalnih nastupa u noćnim klubovima, dovelo je do sve većeg nerazumijevanja prave prirode ovog plesa i omogućilo je da se pojave mnoge proturječne teorije o njegovom porijeklu. Budući da trbušni ples predstavlja zapravo stapanje mnogih plesnih oblika on ima mnogo različitih izvora - većinu čine narodni plesovi.

Neke od brojnih teorija o porijeklu ovog plesnog stila:
- potiče iz Grčke, širio se sa Aleksandrom Velikim,
- on potiče od autohtonih plesača iz starog Gornjeg Egipta,
- on potiče iz religijskih rituala prema ženskim božanstvima, koje su izvodile svećenice u hramovima,
- predstavlja dio tradicionalnog odgoja u zemljama njegovog porijekla,[/list]
- proširio se zahvaljujući migraciji Roma i drugih srodnih društvenih skupina sa porijeklom iz Indije.

Od svih navedenih teorija, najpoznatija je teorija kako trbušni ples potiče od vjerskih obrednih plesova. Ta ideja se najčešće pojavljuje u člancima koji se odnose na ovu temu, a čini se da postoji i niz arheoloških dokaza koji je podupiru. Stare iskopine i artefakti koji prikazuju lagano zaobljenu žensku figuru naglašenih bokova i grudi podupiru antropološke teorije o visokom položaju ženskih likova u arhaičnoj božanskoj strukturi, upravo zbog svoje sposobnosti da mogu roditi. Rane paganske zajednice često su obožavale matrijarhalna božanstva i veličale fascinantnu sposobnost žene da kreira novi život. To su povijesni dokazi koji povezuju ritualne plesove plodnosti ovih kultura (koji su bili simbolično predočenje čina rođenja) sa današnjim trbušnim plesom. Oštri pokreti kukovima i namjerno stezanje trbušnih mišića ukazuju na jaku vezu s "ponašanjem" ženskog tijela tijekom trudova i poroda.
Bez obzira kako je započeo, ples ima dugu povijest u Africi, Srednjem i Bliskom istoku. Iako su bile provedene zabrane u Islamu (za sljedbenike Islama ples, pjevanje i glazba dio su društvenih rituala koji se izvode isključivo u posebnim prilikama kao što su obiteljske proslave) koje su se odnosile na zabranu prikazivanja ljudi u plesu na slikama, ipak je sačuvano nekoliko prikaza plesa kroz predislamski i islamski svijet. Knjige kao što su Umjetnost i arhitektura Islama prikazuju slike plesača na zidovima palače. Isto tako i Perzijanske minijaturne slike iz 12. i 13. stoljeća prikazuju iste motive.
Izvan Bliskog istoka, raqs sharqi ples je postao popularniji tokom Romantike u 18. i 19. stoljeću. Povećao se broj turista na području Bliskog istoka i umjetnici su počeli prikazivali njihovo tumačenje života u haremu u Osmanskom carsvu. Plesne skupine bile su unajmljivane od strane stranih naručitelja i odvođene u London, Pariz ili Čikago kako bi prezentirale svoju jedinstvenu muziku i ples. Njihova umjetnost bila je hvaljena, ali i smatrana "raskalašenom" zbog, za tadašnje pojmove, skandaloznog prikaza ljudskog tijela. Neki plesači su bili prikazani u prvim filmovima. Na primjer kratki film „Fatmin ples“, bio je široko distribuiran u malim kinima. Taj film je zbog „raskalašenog“ plesa bio naposljetku cenzuriran pod pritiskom javnosti.


Neke zapadnjačke žene počele su učiti ovaj plesni stil pokušavajući ga oponašati. Mata Hari služi kao dobar primjer u vezi sa takvom aktivnosti, iako se predstavljala kao javanska plesačica, njen mističan nastup povezan je, ne sa indonezijskim plesom već upravo sa trbušnim plesom. U Čikagu 1893. godine popularnost ovog plesa desetostruko je narasla zahvaljujući plesačici prozvanoj Little Egypt. Navodno sirijskog porijekla, Little Egypt pokrenula je valove kontroverzi. Njen ples, baziran na pokretima zdjelice i torza, bio je oponašan od strane samozvanih trbušnih plesačica do takvih granica da je ona protestirala protiv izvrtanja ove njene umjetničke forme i prikazivanja iste na vulgaran način. Velika plesačica Rut St. Denis također se upustila u orijentalni stil plesa, pokušavajući prikazati „orijentalni“ ples u obliku baleta. Njen cilj bio je da sve oblike plesa podigne na nivo cijenjenog umjetničkog oblika (u ranom 20. stoljeću bila je uvrježena predrasuda u Americi kao i u Evropi da su trbušne plesačice žene raspuštenog morala).

Kostimi trbušnih plesača

Budući da su najpopularnija mjesta za trbušne plesove bili i ostali noćni klubovi, taj je oblik, prije nego izvorni narodni oblik ovog plesa, ostao zapamćen u svakodnevnom kontekstu. Kostim koji se sad povezuje uz trbušni ples zove se bedlah (arapski - uniforma) i bio je prihvaćen od strane plesača u Egiptu u 30.-im godinama 20.og stoljeća i odatle se proširio i na ostale zemlje.
Većina kostima uključuje gornji dio veličine grudnjaka (uglavnom ukrašen perlicama i/ili novčićima), uski pojas oko struka (također ukrašen sa mnogo perlica i/ili novčića) te noge koje su pokrivene haremskim hlačama i/ili suknjama (prozračnim, podstavljenim, sa brojnim volanima i sl.). U SAD-u također se često koristiti veo, radi se o komadu tkanine koji se koristi kod nekih dijelova plesa da se giba oko i naglašava pokrete plesača.


Tehnike izvođenja plesa


Većina osnovnih pokreta i tehnika koje se primjenjuju u trbušnom plesu su kružne kretnje koje izoliraju jedan dio tijela. Na primjer u krugu koji je paralelan sa podom izoliraju se ili bokovi ili ramena. Uobičajeno je naglašavanje pokreta koristeći se naglim otvaranjima ili zatvaranjima, gdje plesač ili titra ili iskoračuje u predjelu ramena ili bokova. Uobičajena je i fleksibilnost stopala, "kotrljanje" trbušnih mišića, balansiranje različitim rekvizitima kao što su košare, mačevi ili svijeće i plesanje sa raznim oblicima velova, kao i upotreba činela.

Muškarci u trbušnom plesu

Postoji mnogo rasprava oko toga gdje i kada su se muškarci uključili u trbušni ples. Mnogi vjeruju da muškarci nemaju šta tražiti u ovom obliku umjetničkog izražavanja, što je pogrešno predubjeđenje.
Piktografski dokazi u obliku turskih minijatura izrađenih tokom osmanskog carstva prikazuju javne izvedbe ovog plesa od strane mladića i dječaka koji su se zvali košeci. Ovi plesači su bili veoma popularni. Zapravo je sultan zapošljavao čitave trupe ovih plesača kao dodatak plesačicama. Dugo se pretpostavljalo da su ti plesači predstavljali žene, zahvaljujući činjenici da su nastupali u širokim razmetljivim suknjama. Usporedba sa plesačicama međutim, pokazuje da je to bio samo kostim koji se nosio zbog dramatičnog efekta izazvanog vrtloženjem tkanine. U ovom razdoblju žene još nisu imale određene kostime. Ipak neki od ovih plesača su povremeno utjelovljivali žene. To je bilo zato što oni nisu bili samo obični plesači nego također i muzičari kao i glumci. Slično kao i na zapadu u šekspirijanskom periodu, svi su dramski nastupi izvođeni od strane muškaraca, jer je ženama bilo zabranjeno javno nastupati.
Ovi plesači su bili toliko popularni da su često izbijali sukobi oko toga koja je skupina bolja u nastupu. Neredi su zapravo bili toliko učestali da su izazvali zabranu daljnjeg izvođenja trbušnog plesa u periodu 30tih godina 19.og stoljeća. Naknadno je zabrana uklonjena, ali modernizacija zajedno sa pritiskom za prihvatanje zapadnih vrijednosti smanjila je izvedbe trbušnog plesa od strane muškaraca. Konačno, zahvaljujući turističkim zahtjevima, njihovo mjesto su zauzele žene zabavljačice.

Danas muški trbušni plesači postaju sve češći širom svijeta. Većina plesača susreće se sa izazovima umjetničke i društvene prirode.
Poznati muški plesači u SAD-u i Latinskoj Americi od 70.tih godina su: Bert Balladine, John Compton, Sergio, Horacio Cifuentes, Amir od Bostona, Adam Basma, Ibrahim Farrah, Yousry Sharif, Aziz, Kamaal, Amir Thalib, Mark Balahadia, Jim Boz i Tarik Sultan.
Bez obzira na povremena protivljenja iz plesnih zajednica od strane onih kojima ovaj ples predstavlja izraz ženske snage ili onih prema kojima je profesionalna izvedba trbušnog plesa „ženski posao“, broj muškaraca koji sudjeluju u trbušnom plesu u cijelom svijetu je u porastu i postepeno se prihvaća.
Zdravlje i trbušni ples
Prednosti trbušnog plesa su kako tjelesne tako i duševne prirode. Ples osigurava dobru kardiovaskularnu vježbu i pomaže povećati gipkost i snagu tijela. Fokusira se na mišiće torza, prvenstveno trbušne mišiće, ali i kičmu, a jača i snagu nogu. Mnogi trbušni plesači mogu također ojačati ruke, ramena i gornji dio tijela, a ples uz korištenje činela može razviti snagu i samopokretljivost prstiju. Trbušni ples je pogodan za osobe svih godina i tjelesne građe, a može biti onoliko zahtjevan koliko plesač/ica to izabere. Što se mentalnog zdravlja tiče, vježbom se bolje upoznaje vlastito tijelo tako da se bolje osjećamo u njemu, povećava se samopouzdanje i uopšteno ispoljava se pozitivni stav u svakodnevnom životu.
Kao i kod počinjanja bilo kojeg drugog oblika tjelesne vježbe, bilo bi pametno posavjetovati se sa vlastitim ljekarom prije nego što se započne sa treningom. Također je korisno razgovarati sa plesnim instruktorom da se sazna nivo zahtjevnosti na časovima.

Zabrana trbušnog plesa

U nekim zemljama znalo je doći do zabrane ili ograničavanja izvođenja trbušnog plesa. Najnoviji je primjer u Egiptu gdje je tokom razdoblja od jedne godine postojala zabrana izvođenja stranog trbušnog plesa sve do septembra 2004. godine.

Trbušni ples u popularnoj kulturi

Muzički spotovi u kojima se prikazuju plesovi pod nazivom „trbušni ples“ često uznemiravaju profesionalne plesače koji ne smatraju takve „treskajuće predstave“ pravim primjerom plesa, uzimajući u obzir uglavnom jadnu tehniku pokreta i pretjerano erotsko aludiranje. Profesionalni plesači takve izvedbe radije nazivaju „ples inspirisan trbušnim plesom“.
Trbušni ples je odnedavno postao svijetski popularan zahvaljujući latino super zvijezdi Shakiri, čiji ples uključuje elemente trbušnog plesa, latino i modernog plesnog stila. Njeno, dijelom libanonsko porijeklo imalo je veliki uticaj na njen stil trbušnog plesa i bliže je izvornoj formi. Od drugih pjevačica koje su izvodile trbušni ples mogu se navesti: Aaliyah, Beyonce, Rihanna, Nelly Furtado, Christina Aguilera...


Izvor


Poslednji put izmenio Squaw dana Sre Mar 16, 2011 2:31 pm, izmenio ukupno 2 puta
avatar
Squaw
Umetnica
Umetnica

Ženski Broj poruka : 367
Pridružila/o se : 17.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Khallu taj Sre Mar 16, 2011 2:22 pm

voooolim
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.darkbb.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Squaw taj Sre Mar 16, 2011 2:33 pm

avatar
Squaw
Umetnica
Umetnica

Ženski Broj poruka : 367
Pridružila/o se : 17.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Squaw taj Sre Mar 16, 2011 2:34 pm

avatar
Squaw
Umetnica
Umetnica

Ženski Broj poruka : 367
Pridružila/o se : 17.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Squaw taj Sre Mar 16, 2011 2:36 pm

A sada evo nešto sporije za nas koje želimo da naučimo

avatar
Squaw
Umetnica
Umetnica

Ženski Broj poruka : 367
Pridružila/o se : 17.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Squaw taj Sre Mar 16, 2011 2:36 pm

avatar
Squaw
Umetnica
Umetnica

Ženski Broj poruka : 367
Pridružila/o se : 17.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Squaw taj Sre Mar 16, 2011 2:37 pm

I nešto prelijepo, a sporo, da možemo lakše da zapamtimo

avatar
Squaw
Umetnica
Umetnica

Ženski Broj poruka : 367
Pridružila/o se : 17.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Shade taj Sre Mar 16, 2011 2:43 pmSquaw, baviš li se ovim plesom?
Hoću reći, umeš li ovako zanosno da plešeš?

avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Squaw taj Sre Mar 16, 2011 2:50 pm

Ne, na žalost još uvijek nisam ni blizu ovako dobra. Vježbam već nekoliko mjeseci, ali sama. Ne idem nigdje na časove, pa je malo teško. Ali uporna sam. Imam jednu misiju što se tiče ovog plesa, tako da... Ne sumnjajte u mene!

Kupila sam one dukate kad sam bila u Jordanu, pa da samo čujete kad to zazveči :D:D

Zna li neka od vas ovako plesati?
avatar
Squaw
Umetnica
Umetnica

Ženski Broj poruka : 367
Pridružila/o se : 17.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Shade taj Sre Mar 16, 2011 3:15 pm


Lepo, lepo, samo me zanima koliko je lako savladati sam tehniku ovog plesa?
Kako napreduješ? Da li je naporno?

A za misiju te neću ništa pitati.

Ja mogu da pravim slične pokrete koje trbušne plesačice koriste u svom plesu,
ali imam problem sa gornjim delom tela.

avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Zvončica taj Sre Mar 16, 2011 3:28 pm

Baš je sexy, volela bih da naučim.
avatar
Zvončica
Počasni član
Počasni član

Ženski Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Squaw taj Sre Mar 16, 2011 3:39 pm

Meni se dopada, pa mi nije naporno. Voljela bih da malo brže napredujem, ali ne vježbam baš često koliko bih htjela. Ne stižem.
Samo ne treba pretjerati na početku jer je napornije nego što izgleda. Ja sam dobila upalu mišića prvi put :D

Shade, imaš ovdje video sa štapom koji ti pokazuje kako da kontrolišeš gornji dio tijela ;)
Probaj, pa javi :D
avatar
Squaw
Umetnica
Umetnica

Ženski Broj poruka : 367
Pridružila/o se : 17.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Shade taj Sre Mar 16, 2011 3:44 pm

Squaw :: Ja sam dobila upalu mišića prvi put :D

Ne bojim se upale mišića, već .. jeste komplikovanije nego što izgleda na prvi pogled.

Squaw :: Shade, imaš ovdje video sa štapom koji ti pokazuje kako da kontrolišeš gornji dio tijela ;)
Probaj, pa javi :D

Hoću, javiću, ako preživim ja, a ako preživi štap?
Hvala na preporuci, svakako. Ako probam, i kad probam, javljam, naravno.
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Boni taj Sub Apr 23, 2011 3:42 pm

Like,like,like.... mnogo bih volela da naucim...
avatar
Boni
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od hope taj Sub Apr 23, 2011 8:15 pm

Meni je ovo prelepo! Zanosno, sexy, zenstveno... Mozda jednom i probam da naucim, ko zna...
avatar
hope
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 3180
Pridružila/o se : 12.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Boni taj Sub Apr 23, 2011 10:34 pm

Ja bih pocela odmah,samo kad bih znala kako! Kada bi imao ko da mi pokaze!
avatar
Boni
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od hope taj Sub Apr 23, 2011 11:04 pm

Ima toga na netu, gledala sam. Postoji i TV kanal Body in Balance (mislim da se tako zove, posto ga vise nemam), oni su bukvalno imali citav jedan kurs trbusnog plesa, joge... Sjajna stvar, nema sta!
avatar
hope
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 3180
Pridružila/o se : 12.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Boni taj Sub Apr 23, 2011 11:05 pm

Bas cu da vidim da nadjem taj kanal na netu i da pogledam sta ima jos !
Hvala Hope
avatar
Boni
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od hope taj Ned Apr 24, 2011 12:02 am

Nema na cemu, draga!

Javi kako napredujes!
avatar
hope
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 3180
Pridružila/o se : 12.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Khallu taj Ned Apr 24, 2011 10:29 pm

javi Boni ako nadjes i ja bih volela
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.darkbb.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Boni taj Uto Apr 26, 2011 6:04 pm

Nasla sam ovaj 'kurs' i deluje mi ok!! Za nas pocetnike je vrh!

avatar
Boni
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Boni taj Uto Apr 26, 2011 6:05 pm

2. deo lekcije
avatar
Boni
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Boni taj Uto Apr 26, 2011 6:09 pm

avatar
Boni
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Khallu taj Uto Apr 26, 2011 6:15 pm

hvala Boni,moramo pokusati
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.darkbb.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Boni taj Uto Apr 26, 2011 6:17 pm

Ja cu sad,bar ovu prvu lekciju da probam!
Na ovom sajtu su prvih 12 lekcija samo za pocetnike!
avatar
Boni
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Trbušni ples

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu